Van
schepen van economie Gilbert Lambrechts kregen we een reactie op
ons artikel van de denktank van Paalonline over het beleid rond lokale economie. De schepen is het totaal oneens met de Paalse denktank waar ze de schepen verwijten te weinig aandacht te hebben voor de dorpen van Beringen.
"In het artikel stelt Paalonline dat ik als schepen de ontwikkeling van Beringen-Centrum als regionaal handelscentrum wil laten primeren ten nadele van de dorpskernen Beverlo, Koersel en Paal.
Dit komt over alsof we niets willen doen voor de dorpskernen en dat we de handel daar zelfs zouden willen onttrekken.
Niets is echter minder waar!", stelt de schepen.
"Wat we als stadsbestuur gesteld hebben, is dat we - in navolging van de winkelnota van de Vlaamse Regering - willen gaan naar
één kernwinkelgebied voor de stad Beringen, waar ook grotere units toegelaten worden en dat we in de lokale kernen de lokale voorzieningen willen versterkt zien. Het is echter onmogelijk om in een stad als Beringen vier of vijf grote kernwinkelgebieden te willen inrichten, die zich ook richten op de regionale koper. Gezien de ontwikkelingen in Beringen-centrum, met de verhuis van de scholen en de centrale ligging, leek het ons opportuun het stadscentrum samen met een afgebakend kernwinkelgebied daar meer kansen te geven en te stimuleren. Daarnaast is er geopteerd voor een regionaal retailpark op be-MINE. We moeten immers beducht zijn voor een te verspreid winkelapparaat, want dat zal op termijn leegstand in de hand werken, omdat dit niet leefbaar is voor de meeste winkels", gaat de schepen verder.
"Met be-MINE hebben we al gelijk gekregen. Dit retailpark doet het heel erg goed en dit zeker niet ten nadele van de lokale handel! In Beringen zorgt het voor aangenaam winkelen kortbij in de regio en lokaal voor ongeveer 150 jobs extra. Samen met de toeristische meerwaarde van de mijnsite is dit werkelijk een schot in de roos. Wat betreft het
handelscentrum in Beringen centrum, zullen we nog wat moeten wachten op de definitieve verhuis van de scholen en de heropbouw van deze lege scholensites. Alles wijst er echter op dat we ook hier de juiste pistes volgen", formuleert schepen Lambrecht.
Ondertussen werkt de stad verder aan de
uitbouw van het centrum. De VTI zwembad site wordt ontwikkeld tot een woonsite. De college site zal het Nieuwe Administratieve Centrum gaan huisvesten en tot slot zal de St Lutgart site ontwikkeld worden tot een lokaal handelscentrum. De lokale kernen van Koersel, Beverlo en Paal zullen echter zeker niet benadeeld worden, stelt de schepen.
"Immers het centrum van Koersel, Paal en Beverlo werd reeds heringericht. Centraal zijn er in al deze kernen versterkende bouwwerken aangevat. De
privémarkt heeft hier al gezien dat er opportuniteiten zijn en we willen dit zeker niet tegen gaan. Aanvragen om handel te starten, zullen we altijd bekijken en beoordelen naar deze visie. Immers alles zo maar ongebreideld toelaten, zonder lange termijnvisie voor heel de stad, zou pas nefast zijn. En ja, in tegenstelling tot Paalonline denken we hierbij niet enkel aan Paal, maar ook aan de andere kernen en aan het stadscentrum", gaat de schepen nog verder.
"De leegstandcijfers voor Beringen van het laatste jaar evolueren in de goede richting. Neem daarbij dat de werkloosheidscijfers in Beringen gedaald zijn tot onder het Vlaams gemiddelde van 7.2% (zes jaar geleden waren we nog vergelijkbaar met Genk en Maasmechelen met +/-13%). We zien dan ook dat niet alleen het inwonersaantal stijgt, maar ook het gemiddelde inkomen van onze inwoners. Wij hopen dat deze inwoners in de toekomst volop kunnen winkelen, ontspannen en genieten in hun eigen stad. Het
behoud van leefbare dorpskernen en de uitbouw van één kernwinkelgebied komt ten goede van onze inwoners en net daar willen wij voor zorgen", besluit de schepen.