Bilgin Bekdemir is de lijsttrekker voor Vooruit. Zes jaar geleden kwamen de Beringse socialisten op onder de naam Lijst Burgemeester met Maurice Webers op kop. Die moest nipt de duimen leggen voor Thomas Vints die de burgemeesterssjerp overnam van Webers. De socialisten moesten de afgelopen zes jaar een oppositiekuur ondergaan.
“Zes jaar oppositie is minder leuk, daar heb je weinig vat op de dingen die gaan gebeuren. De vorige legislatuur zijn veel zaken op de rails gezet maar we hebben dit niet kunnen afmaken. Dat doet een beetje pijn. De bouw van het Stadhuis bijvoorbeeld was zo een van de zaken die vorige legislatuur werd beslist maar werd afgewerkt in deze”.
Vertrek van Maurice Webers
“Het vertrek van Webers heeft ons als partij pijn gedaan. Veel mensen hebben toen ook de partij losgelaten. Eigenlijk hebben we de partij helemaal opnieuw moeten oprichten. We hebben veel nieuwe kandidaten en ik ben wel fier op deze ploeg. We zijn een heel multiculturele partij, een echte weerspiegeling van de Beringse samenleving”.
Wat zijn de ambities?
“Twee jaar geleden werd mij aangeboden om lijsttrekker te worden en ik heb deze kans met twee handen gegrepen. Dit is mijn kans,om na 12 jaar politiek, de eerste vrouwelijke burgemeester te worden en dan nog met een Turkse achtergrond. Na 60 jaar immigratie vanuit Turkije zou dit een mooie gelegenheid zijn. We trekken naar de kiezer met een aantal belangrijke punten zoals veiligheid, mobiliteit in de ruime zin van het woord en armoede. Ik werk al 35 jaar voor Solidaris en weet als geen ander wat er leeft bij de mensen, de armoede is echt wel groot. Ook kinderopvang en onderwijs zijn punten waar we ons moeten op focussen. Mensen moeten in de buurt naar school kunnen gaan”.
Hoe blik je terug op de coalitie?
“We kunnen moeilijk afbreken waar we bij de vorige coalitie samen aan gewerkt hebben. Be-MINE is wel een succes geworden en wat betreft activiteiten stond Beringen zeker in de schijnwerpers”.
Wat wil je eerst aanpakken als je burgemeester wordt?
"Het aanvaarden van andere nationaliteiten en het omgaan met de buren is verminderd, dat mis ik nu. We zijn een verzuurde maatschappij geworden. Ik word soms nog altijd vies bekeken, een goeiemorgen kan er niet meer af. Er is nog werk in deze multiculturele wereld. Taal is nu een issue geworden, het Nederlands is uiteraard zeer belangrijk voor school en om werk te vinden. Er is een achterstand op het gebied van Nederlands, dat klopt. Maar elkaar aanvaarden en respecteren, dat is zeker zo belangrijk”.
Bilgin kijkt alvast uit naar zondag.
“De verkiezingen kunnen nu alle kanten uit omdat er geen kiesplicht meer is. Ik zou iedereen willen oproepen op te gaan stemmen, het is belangrijk voor onze toekomst”.