Als laatste in de rij van onze reeks met de lijsttrekkers is burgemeester
Maurice Webers aan de beurt. Hij wil graag met Lijst Burgemeester zijn mandaat nog eens met zes jaar verlengen.
Hoe ben je in de politiek verzeild geraakt?. Mijn vader was in de jaren tachtig schepen van welzijn en het is zo met de paplepel meegegeven. Op mijn 18de ben ik naar een paar bestuursvergaderingen geweest en zo kreeg ik de smaak te pakken. Onze familie was heel sociaal ingesteld en het socialisme was ingebakken. Pa was een enorm sociaal iemand en stond altijd paraat om anderen te helpen. Ik heb dat geërfd en kom altijd op voor de zwakkeren. In 1988 kwam ik voor de eerste keer op bij de socialisten en ik werd ei zo na verkozen ondanks mijn 26ste plaats. Het is pas in 2000 dat ik terug op de lijst stond en ik werd toen rechtstreeks verkozen en werd schepen van jeugd en welzijn. Dat was toch wel een unieke ervaring. In 2006 werd ik eerste schepen.
En dan ben je in 2012 burgemeester geworden. Is dat het ultieme? De score die ik toen haalde was echt wel fenomenaal. Ik werd dan ook de eerste socialistische burgemeester van Beringen. Daar ben ik toch wel fier op, ja.
Hoe blik je zelf terug op de afgelopen zes jaar?Vooral de verandering. Ik denk dat iedereen kan zien dat Beringen positief veranderd is. Met be-MINE hebben we Beringen op de kaart gezet. Ik ben ook fier op de tewerkstelling. Als ex-mijngemeente scoren we heel goed en beter als het Limburgs gemiddelde. De werkloosheid is historisch laag. Onze ligging is uiteraard goed met de snelweg en het Albertkanaal maar we hebben als stad goed gefaciliteerd voor bedrijven die zich hier hebben willen vestigen. De tewerkstelling is hierdoor flink gegroeid. We hebben nog ruimte om te groeien wat betreft industrie. De KMO-zones zijn echter beperkt.
De hogere overheden hebben Beringen wel een handje geholpen? Natuurlijk, als stad hebben wij goede dossier gemaakt en interesse gewekt bij de hogere overheden. Het is niet dat wij gratuit zomaar geld gekregen hebben.
Wat had beter gekund? De volgende legislatuur moeten we zeker gaan inzetten op mobiliteit. Dat is de keerzijde van het succes. Meer werk, meer beleving zorgt voor meer verkeer. Dat moeten we zeker bekijken. Ook werken moeten beter op elkaar afgestemd worden. Qua verkeersveiligheid hebben we al een stap vooruit gezet. Straatracers en laagvliegers zullen we zeker strenger moeten aanpakken.
Zou je graag terug burgemeester worden?Uiteraard. Zes jaar is lang en niet lang. Er zijn nog zoveel uitdagingen en projecten die ik de komende zes jaar wil verderzetten. Ik zou nog graag één keer burgemeester worden en dan de fakkel doorgeven.
Wat wil je nog realiseren dan? Het nieuwe stadhuis in Beringen komt eraan en de verdere uitbouw van Beringen schept nog veel mogelijkheden met de verhuis van de scholen uit het centrum. De stad kent een gezonde bevolkingsaangroei en we mogen als stad meer uitstraling krijgen. Het verhaal van de deelgemeenten zou ik graag een positieve draai geven, dat we niet naar mekaar kijken als concurrenten maar samen trots kunnen zijn op Beringen zonder de eigenheid van de dorpen te vergeten.
Met wie wil je graag samenwerken de komende zes jaar? We hebben de afgelopen zes jaar goed samengewerkt met CD&V. Er zijn wel wat meningsverschillen geweest maar ondanks dat hebben we constructief samengewerkt. Er is slechts een paar keer een stemming nodig geweest op het schepencollege, wij zijn meestal snel tot een besluit gekomen. Ik wil gerust verder werken met CD&V maar we hebben geen voorakkoord en we moeten altijd eerst de uitslag moeten afwachten, het is een torenhoog cliché maar het is zo. De kiezer is eerst aan zet en dan wij of de andere partijen. Je bent in de politiek nooit zeker dat je erbij bent.