PVDA Beringen komt voor het eerst op en heeft Rudi Vanheeswijck als kopman. Rudo woont in Beverlo en is sinds vorig jaar op pensioen en werkte voordien bij Polypreen in Lommel. Daar was hij teamleider maar ook vakbondsafgevaardigde voor het ABVV. Zo heeft hij de politiek altijd van nabij gevolgd. Het is de eerste keer dat hij opkomt. Maar hij koos niet voor Vooruit maar voor PVDA.
“Tot acht jaar geleden was ik lid van de sp.a maar ze hebben me kwijt gespeeld omdat ik ze niet meer links genoeg vind. Zo ben ik bij de PVDA gekomen. Het is best spannend om zo voor de eerste keer op te komen”.
Het succes van PVDA
Bij de nationale verkiezingen behaalde PVDA een goede score van 13,6%. Het team in Beringen hoopt nu een graatje mee te pikken van die nationale golf.
“De standpunten van onze nationale partij volgen we uiteraard maar we vertalen dat naar Beringen. Lokaal speelt die nationale tendens misschien iets minder mee en kiezen ze meer voor mensen. Daarom wil ik me inzetten om de mening van de Beringenaar in het stadhuis willen vertegenwoordigen.
We willen dat de burgers meer inspraak krijgen, er moet meer geluisterd worden naar de burger”.
Bestuur
“We zouden graag mee besturen, maar we gaan niet plat op onze buik liggen. We blijven bij onze ideologie. Een samenwerking van Groen en Vooruit aan de linker kant ligt voor de hand, maar de rechtste partijen, dat is andere koek.
Afgelopen zes jaar
“We hebben deze legislatuur zien opschuiven naar de kant van de rijkeren.
Er zijn wel sociale woningen maar bijlange niet genoeg. Er staan 1200 mensen op de wachtlijst, dat kan niet voor ons. Het vertrouwen van de burger in de gemeente is met 47% ook heel laag. Er werd teveel ingezet op luxeprojecten zoals het Stadhuis”.
Mobiliteit
“Mobiliteit is voor ons belangrijk de komende jaren. Er moet bijvoorbeeld meer samengewerkt worden met De Lijn, het overleg vanuit de Stad met De Lijn is niet goed geweest. Ook een betere verbinding tussen Koersels Kapelleke en het centrum is voor ons een werkpunt”.
Mentaal welzijn
“Op het gebied van mentaal welzijn zijn er nog meer mogelijkheden. Veel jongeren zitten met zelfmoordgedachten en moeten hier ter plekke kunnen geholpen worden op een laagdrempelige manier. Een samenwerking met scholen en jeugdbeweging kan hierbij helpen. Gratis maaltijden op school zouden we ook graag realiseren. In Antwerpen kan dat wel bijvoorbeeld via Smakelijke School, in Beringen wil men er niet van horen. De armoedecijfers zijn ook veel te hoog en we zouden daar graag iets aan willen doen”.