De
stad Beringen werkt een een beleidsplan rond erfgoed. Dat werd vanavond duidelijk tijdens de gemeenteraad. Meral Özcan stelde op de gemeenteraad immers een vraag over het beleid van de stad rond erfgoed.
Schepen van erfgoed An Moons lichtte al een tipje van de sluier. "Het feit dat er deze legislatuur gekozen werd om een schepen van erfgoed aan te stellen, duidt op het belang dat we hechten aan erfgoed. Hierbij hebben we zowel aandacht voor onroerend als cultureel erfgoed. Ons erfgoed maakt deel uit van onze lokale geschiedenis en van ons collectief geheugen, en bepaalt onze identiteit. Gebouwen met erfgoedwaarde bepalen ook mee de kwaliteit en aantrekkelijkheid van onze omgeving en vormen een toeristische troef. Het beschikken over een actuele lijst van waardevol onroerend erfgoed is een cruciale basis om een lokaal onroerend erfgoedbeleid uit te bouwen. Als stad moeten we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen op het vlak van het waarderen en geografisch inventariseren van bouwkundig erfgoed en van landschapselementen. Deze inventarisatie vraagt een continu evaluatie, in overleg met erfgoedorganisaties en eigenaars", zegt schepen van erfgoed An Moons.
Naast een inventarisatie en een regulerend kader wil de stad ook inzetten op sensibilisering en ondersteuning van eigenaars.
"In dit kader onderzoeken we een lidmaatschap van Monumentenwacht om een zo breed mogelijk publiek te sensibiliseren rond het belang van preventief onderhoud. Er bestaan op Vlaams niveau verschillende handleidingen en tools voor erfgoedbeheer, maar deze zijn niet altijd bekend bij private erfgoedbeheerders. Als lokale overheid moeten we hier meer in begeleiden. Ook willen we goede publieke en private voorbeelden van erfgoedbeheer zichtbaar maken. Ter ondersteuning van onze onroerend erfgoedbeleid bekijken we ook de mogelijkheden om vanaf 2021 aan te sluiten bij de IOED Lage Kempen”, zegt An Moons nog
Wat cultureel erfgoed betreft, wil de stad deze legislatuur verder inzetten op intergemeentelijke samenwerking via de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.
"De Erfgoedcel brengt het cultureel erfgoed binnen onze regio in kaart, ondersteunt lokale actoren bij de bewaring ervan en tracht het erfgoed zo toegankelijk mogelijk te maken voor een groot publiek. Ook be-MINE PIT staat de volgende jaren hoog op de erfgoedbeleidsagenda, met bijzondere aandacht voor het beheer en de ontsluiting van de rijke mijncollectie.
Verder zullen we ook kijken hoe we lokale erfgoedactoren maar ook andere verenigingen met een erfgoedcollectie beter kunnen ondersteunen en begeleiden op het vlak van collectiewaardering als basis voor een kwaliteitsvolle erfgoedzorg en duurzaam erfgoedbeheer”, zegt Moons tot slot.