In onze reeks over Beringenaren in het buitenland trekken we naar Spanje met
Eric Philips en Claudia Peeters
Eris is opgegroeid in de Steenovenstraat te Koersel en heeft er tot 84 gewoond. Dan naar Koersel Dorp verhuisd om in 2011 te eindigen in Berkenbos-Heusden. Voor mij is Koersel eigenlijk onbekend geweest tot 77.
"Toen leerde ik Club 9 kennen en zo ook de Koerselse jeugd, Daar de Steenoven dichter bij Berkenbos ligt dan bij het dorp, ging ik er naar school en naar de chiro .Maar in 77 is daar enorme verandering in gekomen. Ik heb wel nog in de begin jaren 60 de chiro van het Kapelleke meegemaakt. Niet in de nieuwe lokalen van toen, maar nog in de barakken voorbij de toren.In 80 ben ik overgestapt naar de chiro van Koersel en de laatste leider geweest van de KSA als ook nog lid en voorzitter van Milac Jong Koersel. Ben tevens de oprichter van het zangkoor Carpe Diem, die ontzettend veel bruiloftmissen heeft gespeeld in Koersel en omstreken. Oprichter van de groep Kamiel en voorloper van Clouseau...ahummm", blikt Eric lachend terug.
Claudia is opgegroeid aan het Koersels Kapelleke. Dochter van de bekende voetballer, wijlen Alfons Peeters die bekend werd bij FC Beringen en carriere maakte bij Charleroi, Gent en Anderlecht en rode duivel werd onder Goethals., en wijlen Nicole Van den Bogaert.
"Ik heb nog een oudere zus Nadia die in Paal woont. Als kind verbleef ik eigenlijk altijd in de sporthal van Koersel bij de turnclub Olympia Koersel, die aan de basis lag van mijn verdere carriere als topturnster. Meerder malen werd ik Belgisch kampioen in tumbling, zo ook Europees junior kampioen, 3de bij de seniors en derde per ploeg op het wereldkampioenschap en nog vele andere titels. Daar is wellicht mijn interessen naar het buitenland gegroeid door het vele reizen".
Wanneer ben je naar het buitenland vertrokken en waarom?
"Op 18 december 2011 zijn we met heel het gezin vertrokken naar Frankrijk. Artigat aan de voet van de Pyreneen. Om een lang verhaal kort te maken. Daar was het ofwel verder reizen, ofwel terug naar Belgie.
Frankrijk in de winter was een uitdaging om te bezoeken, het was er doods en naar buitenlanders toe ook negatief.
Op 1 maar 2012 zijn we dan 1000 km verder gereden en kwamen we toevallig aan in Mazarron, de Spaanse provincie Murcia. We hebben het een kans gegeven en zijn er gebleven. We hadden nooit gehoord van Mazarron, laat staan van Murcia. Maar het was zo van...we trekken 1000km verder is het niets, dan 2000 km terug", zegt Eric.
"Het was een droom van ons beide die we al vele jaren hadden. Yanneke, de oudste dochter zat in het vierde studiejaar en Yetteke in het tweede. We beslisten dat het nu of nooit was . Vandaag zit Yanneke op de universiteit van Murcia en volgt de 1ste kandidatuur Fysika. Yetteke zit op het voorlaatste jaar middelbaar. Het zijn voortreffelijke studenten en spreken de taal zoals u en ik Vlaams praten. Het zou misschien te stoeferig klinken, maar het studie niveau is gigantisch groter dan in Begië", zegt Claudia.
Wat doen jullie nu? In mei 2012 kochten we een hele oude vervallen boerderij op een land van ongeveer 2 ha. Claudia en ik, samen met een Spaanse man, hebben de Finca volledig gerenoveerd. We hebben er een B&B en restaurant van gemaakt.
Vermits koken mijn hobby was en is en Claudia ervaring in de horeca had, is dit weliswaar tot een succesje uitgegroeid.
Verder hebben we nog een bedrijf opgericht, namelijk VillaCare. We poetsen zwembaden, doen sleutelbewaring en knappen kleine tot middelgrote klussen op in de tuin en in de bouw. Dat alles samen met Spaans personeel.
Het leven is er zonder stress, alles op zijnen tijd. 320 dagen zon per jaar, verse groenten elke dag , en vooral heel veel tijd voor elkaar", vertelt Eric enthousiast
Wat is het mooiste van je nieuwe land?
"De natuur vooral, de zee, het mooie weer.
De gratis gezondheidazorg die echt wel goed is. Het onderwijs, eerste klas. De gemoedelijke sfeer onder onze Spaanse vrienden. Kortom een heel ander leven dan in Koersel".
Wat is het mooiste om in het buitenland te werken en/of te wonen?
Als zelfstandige, betaal je hier natuurlijk ook sociale lasten. Die kosten zijn zowat hetzelfde dan in België. Maar je krijgt er veel meer voor: Dokterskosten inbegrepen, verzekering van personeel.inbegrepen. Pensioen wanneer je minimaal 15 jaar zelstandige bent geweest heb je al recht op 850 € pensioengeld.
Welke nadelen zijn er om in het buitenland te werken en/of te wonen?
Spreek je niet de taal of doe je geen moeite dan laten ze je links liggen
Heb je geen werk? Dan trekt uwe plan! Maar heb je wel werk en je maakt in de horeca of de toeristische sector mee wat we nu tijdens corona meemaken... dan word je gesteund tot en met door de nationale overheid en de gemeente, enkel op voorwaarde dat je voordien alles officieel deed.
Houd je nog veel contact met België? Zeer weinig. Enkel met de zus van Claudia is het contact intens.
Daarbuiten hebben we wel contact met onze Belgische klanten.
En we blijven op de hoogte via de Internetgazet van Beringen en Heusden Zolder.
En natuurlijk via Facebook.
Wil je ooit nog terug naar België?
Wanneer ik met pensioen mag gaan is het de bedoeling om de finca te verkopen.
Yanneke, de oudste, is ook een wereldburger en zal zeker haar vleugels uitslaan in de wereld. Yetteke, de jongste is zinnens om de papa op te volgen in de psychologie en blijft bijna zeker in Spanje.
Wij willen gaan reizen. Verkennen, 'Colombussen' in de zomer in iets koudere landen om dan in de winter terug te keren naar Mazarron of in de buurt.
Dus, neen Belgie om te wonen is geen optie"; besluiten Eric en Claudia.Het koppel heeft ook een mooie vlog. Meer
via deze link.