Op de gemeenteraad werd de
jaarrekening van 2017 besproken. Die jaarrekening sluit af met een resultaat op kasbasis van 17.504.959 euro en een autofinancieringsmarge van 8.515.613 euro. "Zes jaar geleden was dat niet zo. Wij hebben aan het begin van legislatuur ingegrepen door een sanering. Op dit moment is de financiële situatie van de stad heel gezond. Er zijn meer inkomsten dan uitgaven en dat is zoals het een goede huisvader betaamt”, zegt schepen van Financiën Patrick Witters. "Wij kunnen de nieuwe beleidsploeg na de verkiezingen een goede financiële start meegeven”, zegt Witters nog.
Toch worden de cijfers door de oppositie anders gelezen.
“Deze meerderheid blijft volhouden dat ze financieel hun zaken op orde hebben. Jaar na jaar weerklinkt vanuit de meerderheid het liedje van de Planckaerts ‘Wij zijn goed bezig, ook al zeggen ze van niet’. Door dit luid te blijven zingen kan je de werkelijkheid echter niet verdringen”, zegt Tijs Lemmens (onafhankelijk raadslid en kandidaat VOLUIT).
"Op het eerste zicht lijkt dat ook zo aangezien ze overschotten realiseren en de schuldgraad er gunstig uitziet. Die overschotten zijn echter het resultaat van de vele beloofde plannen die gewoon niet uitgevoerd worden. Terwijl één belofte wel keurig wordt uitgevoerd. Zo worden de in 2013 verhoogde belastingen wel keurig geïnd", zegt Lemmens nog.
Tijs hekelt de lager realisatiegraad van de stad.
Ook N-VA Beringen heeft problemen met die lage realisatieraad.
"Zo worden beloofde projecten zoals woontorens aan de oude zwembadsite en de vernieuwing van Sint-Lutgarde-site steeds uitgesteld. De realisatie van het marktplein werd door de burgemeester aangekondigd als een project dat nog voor de verkiezingen zou worden gerealiseerd maar waar nog steeds geen spade in de grond steekt en ook in Beverlo wacht men al minimum twaalf jaar op broodnodige investeringen in het centrum. Enkel uitpakken met grootse aankondigingen in de pers is onvoldoende, voor N-VA is de daadwerkelijke realisatie veel belangrijker. Ondanks het verhogen van alle belastingen naar een recordpeil sinds de start van deze legislatuur, blijven we vaststellen dat dit geld niet terugvloeit naar onze burgers. Beringen heeft een realisatiegraad van
amper 30%. Dat wil zeggen dat van al de vooropgestelde werken maar 30% wordt uitgevoerd. Vooral de deelgemeentes en de burgers zijn hiervan het slachtoffer.
Verder pakt het stadsbestuur graag uit met de investeringen op Be-Mine. Dat Beringen groeit is echter niet de verdienste van deze meerderheid maar van het geld van de Vlaamse overheid, LRM én privé-ondernemers. Dat deze ondernemers bedrijven oprichten en willen investeren is dan weer te danken aan de maatregelen van de Vlaamse en Federale regering, denk bijvoorbeeld maar aan de taxshift, wat de werkgelegenheid in Beringen ook ten goede komt,” zegt
fractieleider voor N-VA, Werner Janssen.