Op de gemeenteraad van maandagavond deed sp-a Beringen bij monde van Abdelkadir Yimaz een voorstel om
buurtloketten te introduceren in de dorpen.
Burgemeester Thomas Vints gaf nodige uitleg waarom dit momenteen niet haalbaar is. "In de eerste plaats is het opmerkelijk dat sp.a dit voorstel lanceert terwijl afgelopen jaren dit nooit aan de orde was", ging Vints van start. "Ook met het nieuwe stadhuis werd dienstverlening zoals men vraagt daar niet op afgesteld. Daarnaast stelt Abdulkadir dat huisbezoeken na een overlijden afgeschaft worden wat niet klopt. Wel wordt de dienstverlening aangepast wordt waarbij de nabestaanden een brief krijgen waarin vermeld staat dat ze nog kunnen rekenen op bijstand vanuit de sociale dienst en hiervoor een afspraak kunnen maken met een maatschappelijk assistent. Indien ze niet naar het OCMW kunnen komen, blijven we huisbezoeken afleggen. Alleen niet meer onaangekondigd zoals nu het geval was en het in sommige gevallen niet echt nodig was", zei Vints op de gemeenteraad.
Er wordt momenteel door de stad al sterk ingezet op de verdere uitbouw van de administratieve vereenvoudiging voor de burger en de digitalisering van de dienstverlening. "Zo werd er fors geïnvesteerd in de totstandkoming van het thuisloket. Momenteel wordt 40% van de akten en attesten (bv. uittreksel strafregister, attest gezinssamenstelling, …) via het thuisloket aangevraagd en ontvangen. Daarnaast kunnen inwoners van Beringen het thuisloket ook gebruiken om hun adreswijziging digitaal door te geven. Wanneer burgers niet beschikken over een computer, kunnen ze onze diensten steeds telefonisch of per brief contacteren, waarna de akte of het attest gratis per post naar hen thuis wordt opgestuurd. De vernieuwde website bevat alle producten de gerelateerd worden aan onze stedelijke diensten. Zo is er over alle producten van Burgerzaken geactualiseerde informatie terug te vinden, vergezeld van de nodige documenten of contactgegevens. Bijna alle documenten, gerelateerd aan burgerzaken, kunnen met volmacht worden aangevraagd of afgehaald", vertelde Vints nog.
Dit volmachtformulier is tevens beschikbaar op de website.
"Hierdoor is een bezoek van de betrokkene zelf niet altijd noodzakelijk. De aanvraag van een elektronische identiteitskaart dient echter persoonlijk te gebeuren. Mensen die niet in staat zijn op het SAC te geraken, worden momenteel door één van onze medewerkers thuis bezocht om de formaliteiten in orde te brengen. Voor de activatie van elektronische identiteitskaarten of vreemdelingenkaarten is zowel toegang tot het Rijksregister als het gebruik van een Biobox noodzakelijk. Toegang tot het Rijksregister kan op locatie voorzien worden mits een veilige VPN-verbinding, maar de kosten van een Biobox kunnen oplopen tot 5 à 10.000 euro. Deze Biobox is verplichte hardware om identiteitsbewijzen te kunnen activeren en is daarnaast zeer gevoelig wat bekabeling betreft, wat problematisch kan zijn wanneer dit telkens verplaatst wordt. Er wordt aangehaald dat de stad hiervoor geen extra personeel dient aan te schaffen. Uiteraard kan het personeel dat het buurtloket bevolkt op dat moment niet ingezet worden aan de balies van het SAC en geen backofficetaken uitvoeren. Wegens de steeds toenemende complexiteit van deze materies is het heden onmogelijk om al deze domeinen machtig te zijn. Om een correcte informatieverstrekking te verzekeren, heeft elke groep van medewerkers haar specialiteit. Zo zijn er maar enkele medewerkers op de hoogte van huwelijken met buitenlandse documenten. Bovendien is de nabijheid van collega’s of een deskundige een enorme meerwaarde om correcte dienstverlening te kunnen garanderen. Loket burgerzaken/OCMW op locatie zoals gevraag dus niet", zei Vints nog. Wel wil het bestuur bekijken hoe ze centraal aangeboden dienstverlening ook kunnen decentraliseren zoals bijvoorbeeld activiteiten die ergens worden aangeboden vb dienstencentrum ook eens in Beverlo of Koersel te organiseren. Andere zaken kunnen ook nog onderzocht worden.