Kobe Snyers (Groen) deed een voorstel zodat het stadsbestuur het initiatief neemt om alle aanbevelingen uit het
biomonitoringsonderzoek van Toxicowatch naar best vermogen uit te voeren.
"Die resultaten zijn enigszins zorgwekkend te noemen. Op vier van de zeven onderzochte locaties werden verhoogde dioxines gemeten.
Het is voorbarig om op basis van deze onderzoeksresultaten de verhoging aan dioxines in onze leefomgeving eenzijdig toe te wijzen aan de opstart van de afvalverbrandingsoven van Bionerga in 2020, al toonde meting met de Bergerhoff kruiken eveneens verhoogde meetwaarden van dioxines aan tijdens de opstart en operationele fase van de afvalverbrandingsoven.
Toxicowatch formuleerde in haar onderzoek daarom een reeks aanbevelingen die ertoe moeten bijdragen de herkomst van de toename aan dioxines in de kippeneieren en onze leefomgeving te achterhalen. In de aanbevelingen wordt onder meer gesuggereerd om meerdere meetstations van de Vlaamse Milieumaatschappij te plaatsen rond de afvalverbrandingsoven en de acht Seveso-bedrijven, om het onderzoek met de Bergerhoff kruiken uit te breiden en specifieke metingen te organiseren van de opstart van de afvalverbrandingsoven.
Het verbaast ons enigszins in de notulen van het schepencollege van 28 juli 2022 te vernemen dat de milieudienst van mening is dat de interpretatie van de onderzoeksresultaten door Toxicowatch vooringenomen is. Na extra adviesvraag bij Logo Limburg en Agentschap Zorg en Gezondheid concludeert men ‘dat de resultaten van Beringen nog steeds vergelijkbaar zijn met deze van de rest van Vlaanderen’ en beslist het schepencollege geen gevolg te geven aan de aanbevelingen van Toxicowatch.
Het huidig traject van metingen bij kippeneieren wordt gewoon verdergezet. Maar hiermee is echter geen bronbepaling mogelijk van de verhoogde aanwezigheid van dioxines in ons leefmilieu.
Bij een rapport dat aangeeft dat de aanwezigheid van dioxines op verschillende locaties in Beringen danig gestegen is in vergelijking met twee jaar geleden, zou men toch meer urgentie verwachten. Het is in belang van de gezondheid van iedere inwoner in Beringen dat een bronbepaling gebeurt van de herkomst van de verhoogde dioxines. Met dit voorstel verzoeken wij het stadsbestuur daarom alsnog werk te maken van het uitvoeren van alle aanbevelingen zoals ze voorgesteld werden door Toxicowatch", zegt Snyers.
"Het is immers zo dat het hier over
verontreiniging via de lucht gaat en het dus zeer aannemelijk is dat het
over meerdere bronnen gaat en die zeker niet allemaal in Beringen zullen liggen, maar in de ruime regio rond onze stad.
Om die reden werden de vragen en het rapport ook overgemaakt aan de milieu-inspectie. Zij hebben aangegeven op dit moment niet over te gaan tot bijkomende acties. We doen dit jaar wel een nieuwe opvolgmeting om te kijken of dit ons meer inzicht geeft en om de situatie op te volgen", reageerde schepen van Milieu Tijs Lemmens kort.