Hilde Custers werkt al 35 jaar als zelfstandig kinesitherapeut (fysiotherapeut) in haar groepspraktijk in Koersel. Altijd gaat haar interesse uit naar de mens achter de lichamelijke klacht. Ze specialiseerde zich in de behandeling van baby’s en kinderen met motorische en psychomotorische problemen. Ze begeleidt jongeren en volwassenen met pijn- en spanningsklachten. Als ervaringsdeskundige geeft ze ook lezingen en trainingen over het omgaan met hoogsensitiviteit. En nu presenteert ze haar eerste boek:
Hoogsensitiviteit ombuigen. 12 stappen naar veerkrachtige fijngevoeligheid.
"Zelf ben ik van nature ook een fijngevoelig mens, ik wist dat al heel lang maar de naam hoogsensitiviteit bestond vroeger niet. Ik leerde ermee leven, het was mijn aard. Hoogsensitiviteit heeft te maken met de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt vanuit je omgeving. Je kan veel meer dingen opmerken dan een gemiddeld persoon. Als die input komt heel diep binnen en moet verwerkt geraken en soms geraak je als mens overprikkeld en verlies je energie. Het kan soms ook een positieve eigenschap zijn wanneer je de hoogsensitiviteit goed kan plaatsen en je prikkels kan kanaliseren".
15 tot 20% van de mensen in België is hoogsensitief. Je kan je laten testen via een zelftest via de website
hspvlaanderen.
"Het is een stuk genetisch. Soms krijg je fysieke klachten omdat je energiehuishouding niet in orde is, omdat je bijvoorbeeld 's nachts niet meer kan slapen door de vele prikkels. Ik focus me niet op die vragenlijst maar vertrek vanuit de klachten van de mens. Ik luister naar hun verhaal".
De ruime ervaring van Hilde rond dit thema heeft nu geleid tot een verhelderend boek.
"Dit boek belicht het thema hoogsensitiviteit vanuit de lichamelijke aspecten van een mens en stelt het lichaam voor als vertrekpunt voor verandering. Je hebt je lichaam niet alleen, je bent het ook. Geleidelijk aan leer je het helemaal te bewonen, van hoofd tot voeten. Heel nuchter staan mogelijke stappen daartoe beschreven in het boek. Meer en meer ontdek je wie je ‘echt’ bent en wat er ‘echt’ toe doet.
Je lichaam helpt je om sensitiviteit in balans te brengen en een vernieuwde relatie aan te gaan met de omgeving.
Het boek is geschreven voor het bredere publiek op basis van opleidingen die ik als kinesiste volgde, mijn eigen afgelegde parcours en de begeleiding van hoogsensitieve mensen met allerlei klachten", zegt Hilde.
In het boek begeleiden tekeningen de tekst, want uit de praktijk blijkt dat mensen door tekeningen meer inzicht krijgen in hun problematiek. De auteur gebruikt ze dan ook als uitgangspunt voor de begeleiding van mensen die haar hulp vragen. Via een aantal uitgeschreven oefeningen kun je onmiddellijk zelf aan de slag.
Het boek ligt nu in de boekhandel en is uitgegeven bij Garant.