Op de gemeenteraad werd het
horecabeleidsplan goedgekeurd dat werd opgemaakt door City D-Wes. Ook de invoering van het label
Kindvriendelijke Horeca werd in dat kader goedgekeurd. "Voor de opmaak van dit plan is er een participatief traject geweest met horeca-uitbaters zelf (via stuurgroep en workshops), met de brede bevolking (via enquêtes) en met interne stedelijke diensten.
Resultaat is een uitgebreid document met een voorstel tot visie en een programma van acties", zegt schepen van Economie Werner Janssen (N-VA).
In Beringen is er minder horeca dan in andere (vergelijkbare) gemeentes.
"Theoretisch gezien is er dus nog marktruime voor extra horeca. Het horeca-apparaat slaagt er onvoldoende in om attractief te zijn voor eigen inwoners en bezoekers van buiten de stad. Op basis van het onderzoek lijken volgende redenen hier mee voor aan de basis te liggen", stelt het onderzoek
Er zijn nog veel aandachtspunten zoals het verbreden en diversifiëren horeca in Beringen centrum en dorpen op maat van de kernen, horeca aan Koersels kapelleke en een wisselwerking met andere functies en verweving. Zo moet er meer interactie komen tussen horeca, winkels, toerisme, events en bedrijven met stad als facilitator. Ook een betere profilering en promotie is nodig en de horeca nauwer betrekken bij de organisatie van events is nog één van de punten.
Groen Beringen had opmerkingen over twee acties. "We kunnen niet akkoord gaan met het feit dat op de Koolmijnlaan geen uitbreiding meer mogelijk zou zijn voor grillrooms of shoarmazaken. Het schrappen van middelen voor sociale restaurants is ook verontrustend. Daarom gaan we tegen stemmen", zegt Kobe Snyers.
Ook Erik Gillissen (Vlaams Belang) had nog twee vragen. De digitale horecagids treft alweer de digitale kwetsbare personen. Ook de clustering in afgebakende zones roept vragen op bij Gilissen.
Schepen Werner Janssen (N-VA): in het plan van City D-Wes gaat het om vaststelling die zij opgemerkt hebben in Beringen. "Momenteel zijn er nog geen beslissingen genomen over de exacte uitvoering van het horecaplan".