Op de gemeenteraad werd uitvoerig gepraat over de
herinrichting van de begraafplaatsen en de bijhorende ontgravingen. Groen vroeg naar een stand van zaken wat betreft hun voorstel uit 2019 rond de aanleg van een sterretjesweide en een natuurbegraafplaats. Daarnaast vroeg de fractie meer informatie over wat er is gebeurd met de stoffelijke resten van de overleden na de ontgravingen. Kobe Snyers van Groen deed ook nog eens drie voorstellen rond dit thema.
Het eerste voorstel luidde: Aanvullend aan de stickers die op de graven worden gehangen, wordt (indien te achterhalen) eveneens een brief verzonden aan minstens één van de nabestaanden van de overledene indien de grafrust of concessie (bijna) verlopen is. Ten tweede: Bij het omzetten van een niet-concessie naar een concessie, wordt de mogelijkheid geboden om het graf te behouden op dezelfde plaats. En het derde voorstel: Op elke begraafplaats wordt een gedenkzuil voorzien waarop de namen weergegeven worden van overledenen van percelen die ontruimd werden of waarvan de (niet-)concessie niet verlengd werd.
Ook onafhankelijk raadslid Hilaire Poels had verschillende opmerkingen over de herinrichting van de kerkhoven. Hij focuste op de situatie in Tervant waar bijvoorbeeld het infobord verkeerd staat.
"Het systeem van de concessies is verwarrend voor de burger. Er is een grote ontevredenheid en verwarring over de situatie op het kerkhof van Tervant. Er is meer uitleg nodig, een betere communicatie is nodig", stelt Poels.
Schepen van burgerzaken Ann-Sofie Vanoverstijns (CD&V) gaf een zeer uitgebreid antwoord op deze complexe materie. Het hele reglement werd nog eens lang uitgelegd. Er komt deze maand trouwens nog een speciale commissie rond dit thema.
"Bewoners kunnen zich best ook wenden tot de dienst. Er zal één persoon aangesteld worden om al de dossiers te behandelen. Het nemen van concessies gaat via de begrafenisondernemer. In het verleden liep het daar nogal eens fout. Dat er nu ook 'jongere' graven worden ontruimd is dat in het verleden ook niet werd gehandhaafd. Nu is er een noodzakelijke onthaalbeweging bezig. De stoffelijke resten van de opgravingen worden terug geplaatst in een gezamenlijk ossuarium. Wat betreft de communicatie is gekozen voor stickers, het sturen van brieven is niet evident want naar wie moet die gestuurd worden? Dat is een immense zoektocht in het rijksregister en wat met familieruzies?".
Wat betreft een
gedenkzuil had de schepen tot slot wel goed nieuws.
"Er komt per begraafplaats één monument. De namen zullen op een digitale manier getoond worden. Hieraan zal ook een rustpunt en gedenkboom gekoppeld worden, alsook een vorm van illustratie en gedicht".
Schepen Jean Vanhees (CD&V) gaf nog info over de herinrichting van de kerkhoven.
Kinderbegraafzones van Tervant en Beringen-Mijn zijn al klaar, er is hier geen verschil meer voor foetussen of ongeboren kinderen. Er staat daar ook een boom in cortenstaal waar een naamplaatje kan bevestigd worden. Ook op andere plaatsen komt dit nog. Er zijn nu al urnenweides op vier kerkhoven, voor Paal is de aanvraag ingediend. Voor Beringen-Mijn is een aanvraag ingediend voor het bos aan de kant van de Ulfortstraat. Ook hier zal dit gerealiseerd worden. In Beverlo wordt gedacht om een stuk bos aan te kopen aan de ingang van het kerkhof".