Vandaag laten we nog eens drie jongeren aan het woord die voor het eerst hun stappen zetten in de politiek. En dat zijn Jitse Pauli voor Groen,
Fleur Levebre voor Team Voluit en Angelina Moreels voor PVDA. We posten naar hun ambities, verwachtingen en hun blik op Beringen.
Waarom kom je op? Fleur: Omdat ik het belangrijk vind dat er meer aandacht komt voor welzijn. Want gezondheid, geluk en een gevoel van verbondenheid moeten voorop staan. Daarnaast wil ik voluit gaan voor lokaal shoppen, om zo de lokale economie te steunen en tegelijk onze gemeenschappen te versterken.
Angelina: Ik kom op omdat ik vind dat de dag van vandaag nog veel veranderd kan worden in Beringen,
Als iemand die hier is opgegroeid zie ik dat er voor de jeugd nog veel gedaan kan worden. En ik wil graag de persoon zijn die mijn leeftijdsgenoten dat duwtje in de rug kan geven.
Jitse: Ik heb een ontzettend sterk rechtvaardigheidsgevoel en vond dat ik daar iets mee moest doen. Als deel van de LGBTQIA+ community kan ik nooit genoeg belang hechten aan gelijke kansen voor iedereen.
Waar is je politiek ambitie gewekt?
Fleur: Mijn politieke ambitie is dit jaar echt tot leven gekomen door de nationale verkiezingen omdat het de eerste keer was dat ik mocht gaan stemmen. Tijdens de verkiezingen heb ik verschillende politieke programma’s grondig doorgenomen en zag ik hoe het beleid onze samenleving beïnvloedt.
Angelina: Als tiener ben ik heel erg in de underground muziekscene geraakt. Deze scene is heel politiek gericht en daar heb ik mijn interesse uitbreid tot waar ik vandaag er mee sta. Ik heb over de jaren heen heel grondig opzoekwerk gedaan naar verschillende partijen en naar mijn eigen meningen en belangstellingen om te komen waar ik ben.
Jitse: Zowel mijn mama als mijn zus stonden zes jaar geleden al op de lijst van Groen Beringen, en dat doen ze nu opnieuw. Het zal dan ook niet al te hard verbazen dat ik die van hen heb meegekregen. Als jongste kandidaat op de lijst is mijn eigen ambitie nog pril, maar ik steun het gemeenschappelijke project van Groen met heel mijn hart. We hebben een team dat vanuit verschillende achtergronden naar Beringen kan kijken, dus de politiek is ook een goede plek om bij te leren van elkaar!
Hoe kijk je naar de politiek in Beringen?
Fleur: De afgelopen jaren valt er in Beringen veel meer te beleven en dat is leuk voor de inwoners. Er waait een nieuwe wind door het beleid. Als het aankomt op hulpvaardigheid van de stad naar de inwoners toe, kan het wel beter.
Angelina: Ik kijk met verbazing naar de politiek in Beringen. Al van jonge leeftijd merk ik het verschil tussen de verschillende klassen. Er moet meer gezorgd worden voor de mensen en dit mis ik toch wel in Beringen en ook wel in België en de rest van de wereld.
Jitse: Voor jongeren kan nationale politiek soms een ver-van-mijn-bed show lijken. Ik ben blij dat we op gemeentelijk niveau nog gewoon met elkaar kunnen praten.
Wat was er goed de afgelopen 6 jaar?
Fleur: Er zijn verschillende schoolomgevingen veiliger gemaakt en fietsstraten aangelegd. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede. Daarnaast heeft de stad ook sterk ingezet op toerisme, cultuur en evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het veldrijden op de terril wat heel wat bezoekers aantrekt en waar ik zelf ook graag naartoe ga.
Angelina: Er is initiatief genomen naar het mentaal welzijn voor jongeren in Beringen met organisaties zoals het OverKop en het JAC. Maar veel jongeren weten niet dat dit er is, bleek tijdens het debat in het Spectrumcollege. Ik ben ook blij met de Lutgart site in het centrum van Beringen voor jonge ondernemers maar zoals met het mentaal welzijn, weten velen niet van dit bestaan af.
Jitse: (Mentaal) welzijn werd wat meer op de kaart gezet. De opening van het OverKophuis zorgde ervoor dat jongeren een plek hebben om hun zorgen kwijt te kunnen. Ook op Regina Mundi zijn heel wat warme initiatieven samengebracht. Ik hoop dat deze tendens de komende zes jaar verdergezet wordt!
Wat kan er beter?
Fleur: Op het gebied van dienstverlening in Beringen zijn er verschillende punten die verbeterd kunnen worden om de ervaring voor inwoners, van jong tot oud, en bedrijven te optimaliseren.
Angelina: Ik vind dat er meer belangstelling mag gegeven worden aan jongeren en cultuur. Ik ben zelf heel veel bezig met kunst en cultuur en vond het als jonge tiener moeilijk om plaatsen te vinden in Beringen waar ik hier mee veel bezig kon zijn.
Jitse: Ik start binnenkort aan een opleiding als treinbestuurder. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk openbaar vervoer is. Hoewel dit geen gemeentelijke bevoegdheid is, kon er toch beter aangedrongen worden op een aantal punten. Ik denk hierbij niet alleen aan de frequentie en routes van de bussen, maar zeker ook aan de fysieke toegankelijkheid van bushaltes en stations.
Wat zou je graag veranderen in beringen?
Fleur: Als ik iets zou kunnen veranderen in Beringen, dan zou ik vooral inzetten op een betere dienstverlening, meer aandacht voor welzijn en het stimuleren van lokaal shoppen. Ik zou graag willen dat inwoners sneller en eenvoudiger gebruik kunnen maken van gemeentelijke diensten. Op het gebied van welzijn wil ik dat er meer aandacht komt voor geestelijke gezondheid, met ook bijzondere aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren, en voor welzijnsvoorzieningen. Daarnaast is lokaal shoppen voor mij een speerpunt. Beringen heeft veel ondernemers en winkels die al onze steun kunnen gebruiken. Dit versterkt de lokale economie en zorgt voor meer duurzaamheid wat toch ook belangrijk is.
Angelina: Dat jongeren meer samenkomstplaatsen hebben in de verschillende deelgemeentes zodat ze niet te ver moeten zoeken, dat er ook meer aandacht wordt besteed op scholen aan het mentaal welzijn van de jongeren zodat het vroegtijdig aangepakt kan worden en dat er ook meer gekeken wordt naar de kunstsector in Beringen en dat jonge artiesten en kunstenaars kansen krijgen om hun talenten te laten zien aan de buitenwereld.
Jitse: We leven soms nog iets te veel naast elkaar heen. Beringen is zo’n diverse stad, daar ligt een enorme meerwaarde in. Ik zou het samenleven dus wat meer willen stimuleren.