Hilal Yalçin is schepen van Zorg, Welzijn en Samenleven. Voor haar is de inzet rond kinderen heel belangrijk.
"Kinderen vormen onze toekomst. Daarom is het belangrijk dat we streven naar een kwaliteitsvolle kinderopvang voor elk kind. De drempel moet zo laag mogelijk liggen, de noden en behoeften van de gebruikers moeten in kaart gebracht worden en er wordt ingezet op inclusie om ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte een plaats te kunnen bieden. Vanuit de stad vervullen we onze regierol door het uitwerken van het lokaal loket kinderopvang samen met alle partners op ons grondgebied", zegt Yalçin.
Aansluitend op dit thema, zijn er een aantal samenwerkingsovereenkomsten met partners om kinderopvang in Beringen te optimaliseren. Zo krijgt vzw De Petteflet jaarlijks ongeveer 27500 euro om meer openingsuren te generen tijdens vakantieperiodes. Ook de Boomhut, dat opvang verzorgt voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte mag rekenen op 53.000 euro per jaar voor hun werking in Beringen.
"Voor het luik Onderwijs, ligt de focus op taal, huistaakbegeleiding en vooral de samenwerking MET en ondersteuning bieden aan scholen. Het organiseren van taalbaden wordt verder gezet, samen met partners zoals Kind en Taal en de Brede School. Waar vorige legislatuur de ondersteuning naar Kind en Taal via SALK middelen gebeurde, maakt de stad nu zelf om en bij de 50000 euro per jaar vrij voor deze werking. De brede school De Terrilling mag als partner in deze trajecten rekenen op ongeveer 90 000 euro per jaar om hun werking verder te ontplooien in Beringen", gaat de schepen verder.
Een project om ongekwalificeerde uitstroom in het SO tegen te gaan, zal starten in het schooljaar 20-21 en wordt uitgevoerd met een externe partner. Ook bevragingen en projecten rond alcohol- en drugbeleid, kleuterparticipatie en meertaligheid staan op de agenda van deze legislatuur.
Hilal Yalçin is ook verantwoordelijk voor diversiteit en ouderenzorg.
"Zo werken we mee aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld het masterplan Beringen-Mijn en werken we mogelijkheden uit die aanzetten tot ‘verbinden’. Via een participatief traject worden de verschillende stakeholders ook meegenomen. Voor Beverlo is er een gelijkaardig plan in ontwikkeling", zegt Yalçin.
Ouderenbeleid is een belangrijk item voor dit bestuur. Eén van de opvallendste nieuwigheden is de
herinvoering van de mantelzorgtoelage. "Dit is een erkenning van het harde werk dat mantelzorgers dag in dag uit leveren voor een naaste. In 2020 werken we hier een duidelijke lijn voor uit zodat een kader ontstaat tegen 2021 wanneer de toelages opnieuw worden uitgekeerd. Daarnaast bouwt de Klitsberg initiatieven uit op verplaatsing alsook een verbindende werking op de campus zelf, samen met andere senioren- en welzijnsdiensten. Om dit allemaal te kunnen initiëren en te realiseren, stellen we een ouderenbeleidscoördinator aan die dit traject en het beleid mee kan uitwerken en opvolgen", zegt Yalçin tot slot.