Schepen van Stadsontwikkeling Patrick Witters zal de komende jaren de handen nog vol hebben. Beringen staat ondertussen vol bouwkranen en hier stopt het niet.
"Zoals alle steden en gemeenten in Vlaanderen staat Beringen in de komende jaren voor de enorm belangrijke uitdaging hoe er verder omgegaan moet worden met ruimte en omgeving. Met het doel een volledige doorlichting te bekomen van onze ruimte, het ruimtelijk beleid, de potenties, sterktes en zwaktes van Beringen op ruimtelijk vlak zal er in 2020 zal er voor het ganse grondgebied van Beringen een Bouwmeester Scan worden uitgevoerd", vertelt Witters.
Op basis van dit advies gaat het stadsbestuur het ruimtelijk beleid voor de toekomst verder uittekenen.
"Dit zal de leidraad vormen voor de actualisatie van ons gemeentelijk ruimtelijk structuurplan door opmaak van een nieuw beleidsplan ruimte Beringen. Hierbij streven we naar een goede balans tussen groene ruimte en bebouwde ruimte, hebben we aandacht voor sociale huisvesting, voor de locatie en instandhouding van publieke ruimten en voor waardevol erfgoed", zegt Witters.
In het meerjarenplan worden acht strategische projecten benoemd. Een aantal zijn reeds in uitvoering, andere zullen op basis van verder onderzoek en ontwerp worden ontwikkeld. Het belangrijkste project in de herinrichting van het centrum van Beringen op verschillende locaties zoals de collegesite, het Bleyckpark en de Lutgartsite. Ook wordt er opnieuw gelonkt naar het kanaal.
"Het strategisch ruimtelijk project kanaalzone heeft als doelstelling om van Beringen een stad aan het water te maken met een aantrekkelijke fiets- en wandelboulevard en ruimte om te wonen, te werken en recreatie in een park langs het water. Aanleiding van dit strategisch project is de bouw van de nieuwe kanaalbrug. Voorziene projecten: Op basis van een masterplan zal de stad in 2020 een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor het gebied laten opmaken. Na ingebruikname van de nieuwe kanaalbrug, afbraak huidige brug en verbreding van het kanaal, wordt de Kasteletsingel en Paalsesteenweg (richting stadscentrum) heraangelegd. Dit is een project van AWV i.s.m. de stad.
Vervolgens kan de gebiedsontwikkeling van start gaan met aanleg van publieke ruimtes en private ontwikkeling", zegt de schepen ambitieus.
Ook de ontwikkelingen rond be-MINE gaan nog verder. "In samenwerking met de Provincie realiseren van het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT; de stad voorziet zowel een financiële bijdrage aan het project als het realiseren van een fietsbeleving onder de mijngebouwen.
Met het project be-MINE by Night wensen we, samen met de partners op de site, be-MINE ook bij avond toeristisch aantrekkelijk te maken.
De implementatie van een aantal smart city toepassingen zoals het invoeren van een dynamische bewegwijzering naar parkings op be-MINE en in de omgeving (bij events); ook is voorzien het plaatsen van een 30-tal camera’s op de site.
Voor de Avonturenberg is er een budget om zowel de speelveiligheid als de attractiviteit te vergroten", zegt Witters nog.
Verder staat er nog twee strategische projecten op stapel: het Kolenspoor en het project Beringen-Mijn dat aan de mijncité een nieuw toekomstperspectief moet geven.