Maar liefst drie Beringenaren op de lijst van Vlaams Belang:
Linda Quidousse (8ste opvolger Vlaams parlement, Lowie Tielens (16de opvolger Vlaams parlement) en Erik Gilissen (3de kamer).
"Voor ons is de Vlaamse onafhankelijkheid nog altijd een belangrijk punt voor onze partij. België draait vierkant: treinen vallen stil, vliegtuigen vliegen niet, alles werkt krom. De Vlamingen willen naar rechts, de Walen naar links en op die manier komen we niet vooruit maar blijven we, zoals ze in Beringen zeggen,
taffelen. Met een Vlaamse onafhankelijkheid zullen we zeker veel beter boeren", zegt Lowie Tielens.
Wat is inzet op Europees vlak voor Vlaams Belang?"Minder EU, Europa op zich is ok en samenwerking binnen Europa ook maar de werking van de EU loopt ook hier nog mank. Het open grenzen beleid is nefast de de stempel die ze willen drukken op de landen met minder soevereiniteit dat kunnen we niet goedkeuren. We moeten als land nog de zaken kunnen beslissen. Europa ja maar kritisch", zegt Gilissen.
Wie zijn jullie kopstukken?"Annick Ponthier trekt in Limburg de federale lijst en zij is een sterke leider en kan de mensen goed motiveren. Ze is werkzaam in het Limburgs kantoor van het Vlaams Belang. Ze heeft een ruime ervaring binnen onze partij en ook als parlementslid heeft ze haar strepen verdiend. Het is een heel sympathieke vrouw waar je op kan rekenen", zegt Linda Quidousse.
"Chris Janssens is ons Limburgs kopstuk voor Vlaanderen. Hij heeft de afgelopen jaren heel hard gewerkt in het parlement. Hij werkt heel doordacht, maakt goede punten maar hij haalt minder het nieuws. Als ik vergelijk met Kristof Calvo, die haalt met elk pietluttig berichtje het nieuws", zegt Lowie.
Het geld wordt in Brussel uitgedeeld, wordt vaak gezegd. Klopt dat? "Ik denk het wel. De budgetten worden daar immers verdeeld. Ons eigen geld, belastinggeld dus, gaat naar Brussel en we moeten daar gaan lobbyen om die centjes terug te krijgen voor Beringen of Limburg. Het geld wordt vaak niet gebruikt voor de juiste doeleinden. Het zou veel eerlijker zijn dat het geld zou verdeeld worden naar gelang het aantal inwoners per gemeente, dat is nu niet het geval. Beringen is nu echt benadeeld", zegt Lowie.
Wat is voor jullie persoonlijk belangrijk bij deze verkiezingen?
"De pensioenen moeten zeker herbekeken worden. Mensen die heel hun leven hard gewerkt hebben, moeten toekomen met een klein pensioen dat nog niet voldoende is om een rusthuis te betalen. De laagste pensioenen moeten echt wel omhoog", zegt Linda.
"Ook voor mij zijn de pensioen van de mensen belangrijk en ook de zelfstandigen die nu maar een klein pensioen hebben na een leven van hard werk. Dat is echt niet meer van deze tijd. We moeten de transfers naar Wallonië aanpakken en ook gaat er teveel geld naar migranten die hier willen profiteren. Echte vluchtelingen zijn welkom maar profiteurs moeten eruit. Dan zouden we genoeg geld hebben voor eerlijke pensioenen. De straffeloosheid van criminelen, dat is nog zo'n schande. Verkrachters, moordenaars komen veel te snel weer vrij", zegt Gilissen.
"Ik geef graag een voorbeeldje van wat hier allemaal spaak loopt. Vorige eeuw gaf vadertje staat een premie voor iemand die een dieselwagen kocht, want die was veel milieuvriendelijker dan een benzinewagen. En nu mag je met die wagen in veel steden niet meer binnen. Ze maken ons veel te veel blaasjes wijs.", zegt Lowie.
Erik Gilissen staat op de derde plaats voor de kamer. Met de goede voorspellingen voor Vlaams Belang is dit een cruciale strijdplaats. Wat zijn de verwachtingen?
"We hopen op een witte zondag voor ons, en een zwarte voor de andere partijen. De kiezer beslist uiteindelijk.
Als ik verkozen geraak, zal ik mijn engagement zeker opnemen en ga ik naar Brussel", zegt Erik.
Eigen volk eerst, dat is jullie slogan; is dat niet discriminerend? "Neen, op ons congres werd afgelopen weekend nog eens herhaald: Ons volk, dat zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, en die hier werken of een reguliere uitkering trekken en die in de publieke ruimte Nederlands spreken. Wij komen op voor de mensen van hier, van welke afkomst dan ook, maar die zich geïntegreerd hebben. Taal is hierin cruciaal, mensen moeten Nederlands spreken in de openbare ruimte. Thuis spreek je wat je wil. Wat me vandaag opvalt is dat veel jongeren geen of slecht Nederlands praten terwijl hun (groot)vaders die in de mijn werkten wel onze taal spraken of alleszins daar heel veel moeite voor deden", zegt Lowie.