Vandaag starten we een nieuwe reeks waarbij we op zoek gaan naar personen die in Beringen een straatnaam kregen. Wie waren ze? Wat deden ze? We zoeken het voor u uit. We beginnen met
Lodewijk Heyligen. Die kwam recent in beeld bij de tv-reeks
Het verhaal van Vlaanderen.
Er is in Beringen een Lodewijk Heyligenstraat en een Lodewijk Heyligenplein, wat al duid op het belang van deze persoon.
De beroemde Beringenaar kreeg vorige eeuw van de Vlaamse Toeristenbond een herdenkingsplaat aan het voormalig stadhuis in het centrum van Beringen. Die herdenkingsplaat is bij de sloop van het stadhuis verdwenen. De stad bekijkt momenteel een nieuwe manier om Heyligen in het daglicht te plaatsen.
We gaan vandaag terug naar de 14de eeuw.
Over de jeugd van Lodewijk is weinig bekend. Hij wordt geboren in Beringen en is gekend onder verschillende namen: Lodewijk van Kempen, Louis van Campen; Ludovivus Santus de Beeringhen en Ludovicus Sanctus.
Hij studeerde aan de Latijnse school van Beringen en studeerde muziek aan de abdijschool van Sint-Laurent in Luik. Na zijn priesterwijding reisde hij naar het pauselijk hof in Avignon. Hij starte als cantor, later werd hij secretaris van kardinaal Giovanni Colonna.
In de reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zien we een ruiter naar Vlaanderen snellen met een belangrijke boodschap.
In een brief aan het kapittel van de Sint-Donaaskathedraal in Brugge van 27 april 1348 waarvan de inhoud gedeeltelijk is bewaard gebleven, beschrijft hij de verschrikkingen van de pestepidemie die in die tijd in Europa woedde.
In de brief plaatst hij de oorsprong van de epidemie in apocalyptische gebeurtenissen in Indie en de aankomst in Europa van handelsschepen uit the oosten. Hij vertelt dat de helft van de bevolking van Avignon reeds aan de plaag overleden was en dat 11.000 van de slachtoffers in een nieuwe begraafplaats werden begraven.
"Beste vrienden, ik schrijf u dit, opdat gij zou weten in welke gevaren wij leven. Drink en eet met mate, mijd koude en laat u niet verleiden to overdaad. En bovenal zoek slechts sporadisch omgang met mensen, zeker niet op dit ogenblik, tenzij ze een gezonde ademhaling hebben en dat zijn er weinig. Het is is echter binnenshuis te blijven totdat de epidemie overwaait,' schreef Heyligen op 27 april 1348.
Ook de astrologie wordt erbij gehaald.
"De pest moet een cyclus doorlopen van tien jaren, waarvan er al drie verstreken zijn. Om die reden is men ervoor beducht dat ze heel de wereld zal rondtrekken. Toch zal deze epidemie, naar men zegt, in trager tempo oprukken in koude streken".
Ondertussen weten we dat de pest lelijk heeft huisgehouden in Europa.
Het doet ons een beetje denken aan de corona-epidemie. We werden ook gewaarschuwd maar corona hield ook de hele wereld een tijdje in greep. (Hans Put - foto Gust Ischen)