Vandaag duiken we een eind terug in de tijd met een reeks foto's van
Mac België in Paal. Op
16 januari 1969 opende immers één van de eerste fabrieken in Paal. De golden sixties zorgden voor welvaart en tewerkstelling en ook vrouwen werden gretig ingeschakeld voor de economische groei van ons land. Maria Steegmans was één van die vrouwen, ze was er bandleidster en haar man, Fons Rediers, was de bedrijfsleider in Paal.
Mac België werd opgericht door het Nederlandse Macintosch uit het Limburgse Stein. Macintosch opende toen in België zelfs verschillende fabrieken: ook in Zolder, Opglabbeek en Turnhout openden naaiateliers.
In Paal was er al het naaiatelier Admiral op de Diestersesteenweg van de familie Bal uit Antwerpen. Dat werd toen overgenomen door Macintosch en verhuisde naar de Paalsesteenweg. (nu de site van Essec).
Opening in Paal
Over de opening van het atelier in Paal schreven de kranten lyrisch. Niemand minder dan minister voor Streekeconimie Vlerick, gouverneur Roppe en J.P Beijer van Mactintosch kwamen naar de opening. De Paalse burgemeester Hermans en Fons Rediers waren de gastheren.
"De confectiebedrijven Mackintosh gevestigd te Stein (Ned.), die als de belangrijkste in West-Europa wroden beschouwd, hebben in betrekkelijke korte tijd dochterondernemingen ingeplant te Mechelen-aan-de-Maas, Opglabbeek, Zolder, Paal en ook te Turnhout. Wat deze investeringen voor betekenen, werd duidelijk uit de toespraak van de h. Beyer, algemeen directeur van het Mackintoschconcern, dat thans 5900 personen te werk stelt", lezen we in het dagblad van toen.
De productie steeg tot 1 miljoen stuks per jaar.
"Deze cijfers spreken voor zichzelf. Gouverneur Roppen en na hem ook minister Vlerick verheugden zich over deze snelle ontwikkeling, die voor de economie in Limburg van zeer grote betekenis is. De voortdurende uitbreiding is anderzijds ook slecht het gevolg van de kwaliteit van de confectie, die door de modern en luchtig opgevatte confectiebedrijven op de markt wordt gebracht. De h. Beyer dankte allen die bijdroegen tot, de snelle verwezenlijking van de nieuwe bedrijven, waarbij hij hulde bracht aan het technisch onderwijs in de provincie, dat Mac de nodige en bekwame werkkrachten leverde. Als blijk van erkentelijkheid overhandigde de h. Beyer een cheque van 150.000 fr. aan de h. Roppe, besteld voor de economische hogeschool te Hasselt. Zowel de gouverneur als minister Vlerick dankten de directie van Mackintosch voor de ruime werkgelegenheid, door haar in Limburg geschapen", lezen we nog in de krant.
Ontstaan
Macintosh is ontstaan uit een samenwerking van de Nederlandse Staatsmijnen met het Britse Dunlop Rubber. Het Fonds voor Sociale Instellingen van de Staatsmijnen in Nederlands Limburg had in 1929 en 1932 twee confectieateliers gesticht in de Westelijke- en Oostelijke Mijnstreek, respectievelijk in Geleen-Lutterade en Terwinselen. Deze hadden als doel om werkgelegenheid te creëren voor de vrouwen en de dochters van de mijnwerkers. Na de Tweede Wereldoorlog gingen de ateliers samenwerken met Dunlop Rubber, en deze samenwerking leidde in 1949 tot het oprichten van het bedrijf Chas Macintosh Confectie N.V. Dit bedrijf werd genoemd naar Charles Macintosh, die in 1824 een regenjas op de markt had gebracht die dankzij het gebruik van rubber waterdicht was. Samen met uitvinder Thomas Hancock had hij dit tot een succesvol product ontwikkeld. Een eeuw later, in 1925, was hun bedrijf overgenomen door Dunlop.
Het Nederlandse Macintosh Confectie fuseerde in 1953 met Beijer Confectie Ateliers uit Stein, eveneens in de Limburgse Mijnstreek. Eind jaren 70 was het een van de grootste kleermakers van Europa geworden. Vanwege de opkomende concurrentie met lagelonenlanden, werd echter besloten te specialiseren in de detailhandel, om te beginnen de detailhandel in kleding. Dit begon in 1971 met de keten van Superconfex-winkels in België, die in 1974 uitbreidde naar Portugal en in 1977 naar Spanje.
Superconfex
In Paal komt er ook een Superconfex winkel, het naaiatelier sluit later de deuren. De productie verhuist naar Portugal en Noord- Afrika. Veel meisjes of dames uit Paal en omstreken verhuizen naar Van Overdijk Design aan de Beverlosesteenweg. In 1986 opent daar immers een nieuwe fabriek voor het vervaardigen man heren- en dameskleding.
Superconfex groeit ondertussen uit tot een begrip en met de slogan
'kwaliteit voor een bescheiden prijs', worden een op drie Belgische gezinnen klant. De keten groeit tot 255 winkels in zeven landen, goed voor 5800 werknemers. De formule van baanwinkels slaat aan in die tijd: ruime parkings, grote winkelruimtes met een breed assortiment aan scherpe prijzen. Dat is wat de consument verlangt. De zaken gaan goed en het geld rolt.
Eind jaren tachtig was Superconfex ook een belangrijke wielerploeg onder leiding van Jan Raas. Superconfex groeit uit tot een succesvolle wielerformatie, onder andere door de ritoverwinningen van Jean-Paul van Poppel en Jelle Nijdam in de Ronde van Frankrijk. Superconfex was een van de eerste ploegen, zo niet de eerste, die de hedendaagse ploegentactiek om te komen tot een massasprint tot in de perfectie beheerste.
Overnames
In 1986 werd Kwantum overgenomen, gevolgd door Halfords in 1987. Daarmee was de basis gelegd voor de sectoren waarin het concern later werd verdeeld: mode, woonartikelen en mobiliteit. Ook latere acquisities vielen binnen deze productgroepen. Met de verkoop van Maconde, de grootste kledingproducent van Portugal, werd in 1993 de overgang van producent naar detailhandel voltooid. In 1999 werd het 175-jarige naamfeest van de Macintosh-regenjas en het 50-jarig bestaan van de vennootschap gevierd.
Maar de 21ste eeuw is een keerpunt.
In 2005 werden de Superconfex winkels in België verkocht en werd de winkel met distributiecentrum in Stein gesloten. Nederlander Fred Reibers werd de nieuwe eigenaar maar deze verkocht al snel een deel van de filialen door aan C&A, Vögele en discounter Dirk Bron. Macinotsch gaat in 2015 failliet. Het gebouw in Stein werd gesloopt. De gebouwen van Mac België werden later ingepalmd door JBC en Torfs. Ondertussen zijn al de oude gebouwen gesloopt en is er sinds vorig jaar een nieuw retailpark uitgebouwd met Essec, Fashion Storen, Torfs en JBC als blikvangers.
Nog meer kleurendia's op onze F
acebookpagina. (Hans Put - Met dank aan Maria Steegmans voor de foto's)