In Nederlands Limburg is er een vernieuwde interesse in het
mijnverleden. De mijnen sloten allemaal in de jaren zestig en zeventig,
nu al vijftig jaar geleden. Helemaal anders dan bij ons is dat haast
alles van dat mijnverleden met de grond werd gelijk gemaakt. Er zijn
amper nog sporen te vinden van die rijke geschiedenis bij onze buren en
daar hebben ze spijt van, heel veel spijt van. De tv-reeks 'Het stof
daalt' van het geschiedenisprogramma Andere Tijden bracht veel los en
haalde de herinneringen weer boven. Er verschenen verschillende nieuwe
boeken en in 2022 opende in Heerlen een Nederlands Mijnmuseum. De
Belgische directrice Leen Roels leidde ons rond.
Het museum, in het hartje van Heerlen, is ondergebracht in een voormalig warenhuis. De opstelling van de tentoonstelling is ook zo opgevat dat je een gezellig warenhuis uit de jaren zestig binnenstapt. In verschillende schappen of rekken kan je dan de geschiedenis van de Nederlandse mijnen ontdekken. In schuiven ontdekt je de prehistorie en in een grote vitrinekast staat een indrukwekkende collectie mijnlampen. Zo wordt je entree in het museum meteen een voltreffer.
Op de tweede verdieping wordt je ondergedompeld in de sfeer van de gouden jaren zestig. De supermarkt ligt kleurrijk en rijkelijk vol met allerlei moois en zo is ook deze opstelling. We leren er meer over het rijke verenigingsleven zoals voetbalclub Roda JC, Sint-Barbara, de fanfares en zoveel meer.
De derde verdieping van het warenhuis is eerder grauw en staat stil bij de sluiting van de mijnen, de slachtoffers van stoflong en de doden die er vielen. Tot slot op de vierde etage is er een filmvoorstelling en kunnen kinderen er een avatar maken.
Het museum is een mooi voorbeeld hoe lokale geschiedenis mooi en educatief in beeld wordt gebracht. Het loont zeker de moeite om eens een dagje naar Heerlen te trekken voor een bezoek aan het Mijnmuseum. Daarnaast is er ook nog een rijk cultureel leven en moet je zeker ook het centrum Schunck bezoeken. Daar loopt tot 16 maart nog een straffe expo over Andy Warhol.