Aan het begin van vorige maand werden de eerste resultaten bekend gemaakt van het
biomonitoringsonderzoek dat
Toxicowatch op vraag van Leefbaar Tervant voert naar de luchtkwaliteit in Beringen. De resultaten die bekend gemaakt werden handelden over een nulmeting die gebaseerd werd op staalname van kippeneieren in oktober 2019.
"Uit de resultaten van het onderzoek kunnen we afleiden dat op zeven van de acht locaties de actielimiet voor dioxinen toxische equivalenten per gram vet wordt overschreden. Op zes van deze locaties wordt bovendien ook de grenswaarde voor veilige consumptie van kippeneieren overschreden.
Op basis van deze resultaten besloot het schepencollege alvast dat het biomonitoringsonderzoek in de komende jaren verder gezet moet worden, een beslissing waar wij achter staan," zegt
Kobe Snyers. Maar er kan volgens Groen meer gedaan worden.
"De aanbeveling van de Europese Commissie van 3 december 2013 inzake de reductie van de aanwezigheid van dioxinen, furanen en pcb’s in levensmiddelen en diervoeders (2013/711/EU) schrijft namelijk voor dat bij de dioxinewaarden die in Beringen vastgesteld werden, best een onderzoek wordt ingesteld naar de bron van verontreiniging. Daarnaast schrijft de aanbeveling ook voor dat er maatregelen genomen moeten worden om de bron van verontreiniging te reduceren of elimineren.
Verder formuleert ook Toxicowatch in haar rapport een aanzet tot inventarisatie van mogelijke dioxinebronnen, met de bedoeling dat deze als basis kan dienen tot verder onderzoek.
Het lijkt ons aangewezen dat deze aanbevelingen van de Europese Commissie en Toxicowatch ter harte worden genomen. De luchtkwaliteit in Beringen kan er alleen maar wel bij varen", stelt Kobe Snyers nog.
Groen Beringen stelde daarom volgende vragen over de eerste resultaten van de biomonitoring die Toxicowatch organiseerde:
- Is de stad bereid om, zoals de aanbeveling van de Europese Commissie het voor schrijft, alsnog een onderzoek in te richten naar de bron van verontreiniging en maatregelen te nemen om de aanwezigheid van dioxines te reduceren?
- Zo ja, op welke manier zal dit onderzoek naar de bron van verontreiniging verder georganiseerd worden en aan welke bijkomende maatregelen denkt de stad eventueel om de aanwezigheid van dioxines te reduceren?
- Zo nee, waarom niet?
Schepen van Leefmilieu Tijs Lemmens: "De aanbeveling van de Europese Commissie is van toepassing op de kweek van levensmiddelen onder gecontroleerde omstandigheden (commerciële kippenboerderijen). Zelfs bij dergelijke bedrijven is het niet evident om de oorzaak van verhoogde waarden te achterhalen.
"De kweek van kippeneieren door particulieren is echter van nog meer variabelen afhankelijk zodat het quasi niet haalbaar/noch zinvol is om de bron van de dioxines te achterhalen. Mogelijke bronnen van dioxines zijn immers houtverbranding in de directe omgeving, verontreinigd kippenvoer of verontreinigde grond, diverse industrieën. Het is ook niet de doelstelling van het onderzoek om op tuinniveau een inschatting te maken van de kwaliteit van de kippeneieren (stel: tuin x bevat verontreinigde grond omdat de vorige eigenaar vuur stookte ter hoogte van het huidige kippenhok, dit weten is geen toegevoegde waarde voor de doelstelling van het onderzoek). We beogen een ruimere beoordeling te doen op niveau van het ganse grondgebied van Beringen. Wanneer we dan nog eens vaststellen dat de kippeneieren (particuliere kweek) in gans Vlaanderen van een gelijkaardige slechtere kwaliteit zijn, bevestigt dit nog eens dat dit verder onderzoeken weinig zin heeft. Zoals ook aangegeven door logo Limburg is het zinvoller om mensen hierover te informeren en het advies bekend te maken dat je best je consumptie van kippeneieren van eigen kweek beperkt."