Kelly Meykens (Vooruit) stelde een mondelinge vraag over het aantal kinderen dat zwemles krijgt.
"Kinderen gaan minder vaak zwemmen met de school. En privélessen betalen is niet voor alle ouders vanzelfsprekend. Basisscholen snoeien in hun zwemlessen en daar zijn verschillende redenen voor. Uit onderzoek blijkt dat 28 procent in de zwemlessen heeft gesnoeid in het afgelopen jaar", stelt Meykens.
Daarom volgende vragen: Hoeveel scholen in Beringen hebben reeds gesnoeid in hun aanbod of gaan dit nog doen?
Is de stad bereid om deze scholen financieel te ondersteunen om toch een goed aanbod te behouden?
Is de stad bereid om in overleg te gaan met het zwembad om de toegangsprijs voor scholen aan te passen zodat de verhouding tav het maximumfactuur toch realistisch blijft.
Kunnen er door de stad sessies leren zwemmen georganiseerd worden naar analogie van leren fietsen?
Schepen van Sport Tijs Lemmens (Voluit) gaf antwoord:
"We ontvingen geen recente signalen van onze scholen over de betaalbaarheid van het schoolzwemmen en/of het verminderen van het aantal zwemlessen. Scholen staan hierbij ook zelf in voor de organisatie. De school bepaalt welke leerjaren zwemles krijgen en hoe dit georganiseerd wordt. Het wettelijk bepaalde minimum is:
Elke leerling in het lager onderwijs heeft recht op 1 schooljaar gratis zwemmen. Dat betekent dat de school voor elke leerling 1 schooljaar lang de kosten voor het vervoer naar en de toegang tot het zwembad betaalt.
Tijdens de andere schooljaren kan de school een bijdrage aan de ouders vragen voor het vervoer en de toegang tot het zwembad. Die bijdrage valt onder de scherpe maximumfactuur".
Stad Beringen doet al heel wat inspanningen om het busvervoer voor schoolzwemmen te ondersteunen. De stad organiseert busvervoer voor schoolzwemmen via een overeenkomst met een externe firma en neemt hierbij het grootste deel van de kosten op zich.
"Op dit moment is het zo dat de scholen voor het busvervoer een vaste bijdrage betalen van 0,75 euro per leerling per zwembeurt. Omwille van de stijgende loon- en brandstofkosten van de firma werd dit bedrag vanaf schooljaar 2023-2024 (lees: sinds september 2023) verhoogd van 0,50 euro naar 0,75 euro maar dit dekt geenszins de kosten. Op dit moment merken we inderdaad de enorme prijsstijgingen voor busvervoer.
Ook op basis van de bijdragen van scholen in deze kost, alsook in de planning voor het busvervoer kunnen we niet vaststellen dat het aantal zwembeurten gedaald zou zijn".
Er is zelfs een stijging merkbaar, ook in het aantal schoolzwemmers dat Sportoase ontvangt.
De prijs per zwembeurt wordt bepaald door Sportoase en bedraagt 1,5 euro/lln./zwembeurt. Sinds de opening van Sportoase in 2014 is deze nog steeds ongewijzigd. De meeste scholen hebben een eigen lesgever om de zwemlessen te begeleiden. Indien zij dat niet hebben, voorziet Sportoase een lesgever en betalen zij 2,5 euro/lln./zwembeurt.
Indien Sportoase tot een tariefwijziging zou willen overgaan voor de scholen, moet er eerst een akkoord zijn van de stad.
"Sportoase is ingestapt als UiTPAS-partner. Dit betekent dat kwetsbare gezinnen 80% korting krijgen op individuele zwembeurten. Op die manier wordt het ook voor kinderen uit kwetsbare gezinnen financieel haalbaar om ook in de vrije tijd vaker te gaan zwemmen. Als UiTPAS-partner neemt Sportoase hiervoor een deel van de kosten op zich.
Sportoase staat ook in voor de organisatie van groepslessen voor kinderen die leren zwemmen in Beringen (zwemschool Sportoase). Hiervoor kunnen kwetsbare gezinnen op dit moment nog een terugbetaling krijgen van 80% via Rap op Stap. Vanuit het fonds vrijetijdsparticipatie werd in 2023 €6.080,48 terugbetaald aan Sportoase als bijdrage in groepslessen voor mensen met een kansentarief bij de UITPAS. Dit zijn voornamelijk zwemlessen voor kinderen.
Gezien de aanwezigheid van een eigen zwemschool in Sportoase is het de stad niet toegelaten om zelf zwemlessen te organiseren".