Inwoners Beringen en omgeving worden voortaan sneller geholpen bij een noodoproep.
Sinds kort beschikt
ambulancedienst MediCare uit Paal over een nieuwe ambulance. "Een kostelijke maar broodnodige investering. Onze eerste ambulance raakte spijtig genoeg betrokken in een ongeval. Daarom moesten we uitkijken naar een nieuwe ambulance die bovendien snel beschikbaar was", zegt
Thomas van den Heuvel.
MediCare bestaat dit jaar 15 jaar.
"Sinds 2016 rijden wij voor de Noodcentrale 112 al de collocaties (gedwongen opnames in de psychiatrie) voor heel de provincie Limburg.
Naar analogie van andere provincies waar er een speciale ambulance ingezet wordt voor collocaties werd er beslist dat onze ambulance vanaf 1 januari ook ingezet mag worden voor de dringende 112-ritten in onze sector op momenten dat we geen collocatie aan het uitvoeren zijn. Op die manier worden niet alleen de rechtstreekse inkomsten door de ritten verhoogd maar ook de jaarlijkse subsidie, die deels gebaseerd is op het aantal ritten. Dit was een absolute noodzaak aangezien de dringende geneeskundige hulpverlening vorig jaar hervormd werd en waarbij we voor een 112-rit nog maar 60 € mogen aanrekenen. Voor een collocatie zijn we gemiddeld 100 km en 2u onderweg, dit was dus een onhoudbare situatie.
We zijn nu bijna twee maanden ver sinds de gewijzigde inzet en we mogen wel van een succes spreken", zegt Thomas.
Beringen, als derde grootste stad in Limburg, kan een eigen ambulancedienst op haar grondgebied zeker gebruiken.
"De stad is volop in ontwikkeling, heeft veel (al dan niet risicohoudende) industrie en het toerisme gaat is stijgende lijn. We krijgen vaak lovende feedback van de patiënten en de aanrijtijden zijn drastisch verkleind in de regio. Als je weet dat bij een reanimatie of verstikking de overlevingskansen 10% zakken per minuut dat er niets gedaan wordt, is een tijdswinst van bijvoorbeeld 7 minuten van onschatbare waarde. Ook komen we regelmatig in de omliggende gemeenten als daar de dichtstbijzijnde ambulance bezig is met een opdracht, waardoor we ook buiten de gemeentegrenzen een meerwaarde bieden", zegt Thomas nog.
Ondanks de toename van het aantal ritten is en blijft het een zeer moeilijke financiële rekensom. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld de brandweerzones die een ambulance uitbaten, kunnen wij niet terugvallen op gemeenschapsgeld om het tekort aan werkingsmiddelen op te vangen. Een ambulance waarop we kunnen vertrouwen is onmisbaar in onze dagdagelijkse werking. Vandaar dat er toch beslist werd om te investeren in een nieuw voertuig. Het is de eerste keer in ons 15 jarig bestaan dat we een nieuw voertuig aankopen. Het betreft een investering van 100 000 €.
Om onze werkingskosten draagbaar te maken, zijn we nu op
zoek naar sponsors die ons een warm hart toedragen. We staan 24u op 24u en 7 dagen op 7 klaar om uit te rukken. Een speciale oproep wordt gedaan naar lokale bedrijven. Daarnaast zijn we ook altijd op zoek naar vrijwilligers om onze dienst te versterken. Mensen die de juiste opleiding hebben kunnen meteen starten. Heb je geen opleiding maar wel de motivatie en de wil om anderen te helpen, kun je via ons de
ambulanciersopleiding volgen.
Daarnaast hopen we ook dat de Stad Beringen haar verantwoordelijkheid opneemt nu er eindelijk een eigen 112-ambulance in de gemeente is. Naast financiële ondersteuning die rechtstreeks ten goede komt aan haar inwoners kunnen we ook hulp gebruiken op het gebied van standplaats", zegt Thomas tot slot.