In de
Beringse Posthoornwijk bouwden de bewoners een wiglo en evenwichtsparcours voor een nieuwe speel- en ontmoetingsplek. Met deze duurzame constructies van wilgentakken en boomstammen verfraaien ze een verloren pleintje in de Waterstraat. Bedoeling is om een gezellige, groene plek te creëren waar kinderen kunnen ravotten en volwassenen een babbeltje kunnen slaan.
Ooit was de Posthoornwijk een grijze, sombere buurt vol beton. Onder impuls van de RIMO-buurtwerking kreeg de kleine wijk vlakbij de oude mijn steeds meer kleur. Enkele jaren geleden gaf een onthardingsplan een eerste groene boost aan de buurt.
De bewoners en Stad Beringen staken toen samen de handen uit de mouwen. Ze verwijderden meer dan honderd stoeptegels en plantten hagen en struiken. Niet alleen de beplanting groeide, ook het samenhorigheidsgevoel in de buurt.
Samen met de bewoners, Stad Beringen en VIBO Sint-Barbara toverde opbouwwerker Sema Yildiz van RIMO Limburg het pleintje om tot een leuke, duurzame, groene ontmoetingsplek voor jong en oud.
Sema Yildiz: “De groendienst van Stad Beringen zaaide eerder al nieuw gras in en plaatste de goals en pannakooi terug. Ook leverde de Stad hakselhout voor een verloederde hoek aan het plein. Daar verwijderden enkele buurtbewoners eerst onkruid en verwilderde struiken. De leerlingen van VIBO Sint-Barbara Beringen maakten en plaatsten er banken en kruidenbakken. De bewoners gaan deze kruidenbakken zelf beplanten en onderhouden.”
Voor de verdere inrichting van de speelplek zocht en vond de buurtwerking inspiratie bij de RIMO-buurtwerking in de Beringse wijk Steenveld. Vorig jaar bouwden bewoners daar een wiglo-doolhof.
Sema: “Met boomstammen bouwden we een evenwichtsparcours. Met wilgentakken maakten we een wiglo-constructie. De kinderen kregen zelfs een workshop wilgentakken vlechten. Door samen iets moois, leuks en duurzaams te creëren voelen de bewoners zich sterker verbonden met elkaar. Het opgeleukte plein is een plekje groen voor en door de wijkbewoners. Samen vorm geven aan de openbare ruimte in een wijk zorgt ervoor dat bewoners zich sterker betrokken voelen bij hun leefomgeving. Ze dragen er dan ook beter zorg voor.”
Deze namiddag huldigde de buurt de nieuwe groene speel- en ontmoetingsplek feestelijk in. Alle bezoekers kregen drankjes en hapjes bereid door de bewoners. Voor de kinderen was er een spe(e)laanbod en Circusatelier van BalanCirk.
Jessie De Weyer, schepen van Wijkontwikkeling, kwam een kijkje nemen en uitte lovende woorden over het buurtinitiatief.
De creatie van de duurzame speel- en ontmoetingsruimte kadert in de jaarlijkse projectoproep “Buurten op den buiten” van de Koning Boudewijnstichting. Hiermee steunt de stichting landelijke bewonersprojecten die het samenleven in de buurt verbeteren en contacten tussen bewoners bevorderen.