Chantal Poel (56) uit Koersel werd in 2015 wakker en
hoorde helemaal niets meer. Paniek, ongeloof maakt zich van haar meester. Plots doof worden, het staat niet in de agenda van een dynamische vrouw. Oorzaak was een kleine hersenbloeding.
"Het was een heel akelige ervaring, ik was in paniek. Ik belde onmiddellijk de huisarts en werd al snel doorverwezen naar het ziekenhuis in Leuven. Een hele reeks onderzoeken volgden meteen. De oorzaak was een kleine hersenbloeding. Veertien dagen hielden ze me toen in het ziekenhuis. Het was een helse en vermoeiende periode. Communicatie gebeurde via briefjes. Na Leuven werd ik doorverwezen naar Neder-Over-Heembeek maar daar werd ook geen verbetering vastgesteld. Zo geraakte ik in een heel diepe depressie. Door de steun van mijn man, dochter, familie en vrienden ben ik langzaam terug uit een diep dal gekropen. Dankzij psychologische hulp zag ik beetje bij beetje terug wat licht aan het einde van de tunnel", vertelt Chantal.
Ze zoekt terug hulp bij specialisten en komt uiteindelijk in Antwerpen terecht bij NKO-dokter Erwin Offeciers.
"En daar kreeg ik nog bijkomend te horen dat mijn evenwichtsorganen ook waren geraakt. Toen viel mijn frank, ik was in het verleden al eens regelmatig gevallen".
Chantal komt dan in contact met CAR in Hasselt, dat is een revalidatiecentrum met hoorproblemen.
"Ik volg sinds enkele jaren liplezen en gehoortraining. Ook kine voor mijn evenwichtstoornis en psychologische ondersteuning krijg ik nog. Dat heeft me allemaal goed geholpen".
Ondertussen heeft Chantal een cohair implantaat met vestibulaire ondersteuning. Ze is daarmee één van de eerste patiënten in België met zo'n implantaat.
"Ik ben in een studie gestapt omdat het een cohair implantaat is
met vestibulaire ondersteuning, dat wil zeggen dat ze twee sensoren bij gezet hebben naar mijn hersenstam toe om mijn evenwicht te kunnen corrigeren. Ik heb heel veel onderzoeken en tests ondergaan om zo'n implantaat te krijgen. Ik heb een verlies van meer dan 70 decibel".
Vandaag kan Chantal mits de nodige aandachtspunten terug deelnemen aan het sociaal leven.
"Als iemand mij aankijkt, traag spreekt en goed articuleert, dan kan ik het gesprek volgen. Met meerdere mensen samen een gesprek voeren, gaat niet. Mimiek is voor mij belangrijk en ik ga nu ook nog gebarentaal leren als extra ondersteuning".
Chantal heeft haar ervaringen nu
neergeschreven in een boek. Het is enerzijds een stuk therapie maar anderzijds wil ze ook een boodschap geven omdat cohaire implantaten nog niet genoeg gekend zijn.
Het boek is te verkrijgen bij Chantal zelf of je kan het online bestellen via
storyland.be