Kobe Snyers (Groen) deed een voorstel rond de ontwikkeling van het Mijnstadion.
Op 4 mei 2023 gaf het schepencollege goedkeuring voor het in de markt zetten van een overheidsopdracht die moet leiden tot een voorstudie waarin een ontwerp gemaakt wordt voor de verdere ontwikkeling van het Mijnstadion in Beringen-Mijn.
In de omschrijving van de overheidsopdracht worden enkele specifieke onderzoeksvragen geformuleerd die in de voorstudie zeker een antwoord moeten krijgen. "Afgaand op de onderzoeksvragen zijn we toch niet helemaal gerust in het eindresultaat van de voorstudie en de richting die dit schepencollege in de toekomst uit wil gaan met het Mijnstadion", stelt Kobe.
Daarom deed hij dit voorstel: 'Het eindrapport van het participatietraject wordt als centraal uitgangspunt gehanteerd bij de verdere ontwikkeling van het Mijnstadion.
Het uitgangspunt voor de hoofdtribune is deze herstellen in oorspronkelijke staat. Sloop, en vervangbouw zijn hier niet de bedoeling.
Ook de muur aan de kant van de Koolmijnlaan en de toegangspoort worden behouden, conform het voorstel uit het eindverslag van het participatietraject".
Schepen van Sport Tijs Lemmens (Voluit) gaf antwoord.
"Het schepencollege heeft in zitting van 4 mei ’23 het bestek goedgekeurd voor opmaak van een voorstudie om de masterplanvisie voor het Mijnstadion verder uit te werken in een conceptontwerp met deelprojecten en budgetramingen om zo stapsgewijs het Mijnstadion in de komende jaren te vernieuwen. Zoals in de technische bepalingen van het bestek is vastgelegd (en overgenomen uit het masterplan) is de toekomstvisie en zijn de doelstellingen:
Mijnstadion uitbouwen tot een performant sportstadion, het stadion als buurtontmoetingsplek en als erfgoedsite opwaarderen en ontsluiten", duidt de schepen het verhaal nog eens.
Aansluitend bij dit laatste, wordt in het bestek gevraagd om o.a. een bouwhistorische erfgoednota op te maken. In dit kader dient er o.a. een oplijsting gemaakt van de erfgoedwaarden van het complex doorheen de tijd en de opmaak van een objectieve waardestelling, zijnde het relatieve belang van de verschillende onderdelen en constructies.
"Op basis van deze erfgoedstudie en rekening houdende met de bouwkundige staat van de tribunes, zullen op een onderbouwde manier uitspraken kunnen gebeuren over sloop en/of behoud en renovatie van constructies op de site. De visie uit het masterplan, waarbij hoofdtribune en ommuring met toegangspoorten als beeldbepalend voor het Mijnstadion als erfgoedsite worden aangegeven, blijft het uitgangspunt. Dit was eveneens één van de conclusies uit de workshops met de stakeholders die in 2022 werden georganiseerd. Het eindverslag van deze workshops (opgesteld door Endeavour) is als een bijlage bij het bestek toegevoegd en is, samen met het masterplan, het vertrekpunt voor de nieuwe opdracht. Tijdens het ontwerpproces is voorzien in contactmomenten o.a. met de stakeholders. De organisatie ervan zal gebeuren samen met de stadsdiensten sport, samenleven, buurtwerking en erfgoed", vertelde Lemmens nog aan de gemeenteraad.