Kobe Snyers (Groen) en Mark Bex (CD&V) stelden op de gemeenteraad vragen over de aanleg van een
pijplijn Antwerpen richting Duitsland met verschillende mogelijke tracés. Voor Beringen wordt dit belangrijk omdat er een aftakking komt naar het industrieterrein West-Limburg.
Er worden drie mogelijke tracés onderzocht, waarvan één tracé over het grondgebied van de stad Beringen loopt. De pijplijn zou volgens dit tracé Beringen binnenkomen ter hoogte van de Olmsesteenweg en onze stad verlaten ter hoogte van de Koerselse Heide en de Vallei van de Zwarte Beek.
Het betreft een ondergrondse pijplijn maar bovenop het tracé mag geen bebouwing staan en mogen er geen bossen of diepgewortelde beplanting aanwezig zijn.
"De aanleg van deze pijplijn heeft in de directe omgeving van het tracé toch een niet te onderschatten impact. Zo zien we op de kaarten dat het tracé op grondgebied Beringen doorheen de ACLI en enkele huizen in de Gaston Oomslaan loopt. Daarnaast worden ook heel wat bossen en natuurgebied in Beringen doorkruist. Het gaat onder meer om een aantal VEN-gebieden, de Koerselse Heide, de Vallei van de Zwarte Beek en bossen tussen Beverlo, Beringen-Mijn, Korspel en Stal. Een deel van deze bebossing zal moeten verdwijnen indien de pijplijn daar aangelegd wordt.
Over deze pijplijn en het projectverloop hebben wij twee vragen: Wat is het standpunt van het schepencollege over het mogelijk tracé van de pijplijn op het grondgebied van de stad Beringen?
Zal de stad Beringen gebruik maken van de publieke raadplegingsfase om haar standpunt in dit dossier kenbaar te maken bij het Departement Omgeving?", vroeg Kobe Snyers via een mondelinge vraag.
Schepen van stadsontwikkeling Patrick Witters gaf eerst informatie over het project en gaf dan specifiek uitleg voor de situatie in Beringen.
"Eén van die onderzochte tracés, nl. het centrale tracé, komt inderdaad over het grondgebied van Beringen. Dit tracé hebben we ondertussen als laag in ons GIS gezet en kan daar voor wat betreft grondgebied van de stad ingekeken worden. Bij het overlopen van het tracé zijn de meest ‘delicate’ confrontaties vooral de situering in woongebied.
Op dat vlak zijn er 2 confrontaties, nl. in de Koolmijnlaan (potentieel te bebouwen percelen) en in de Gaston Oomslaan (reeds bebouwde percelen, nl. 2 woningen en Acli). Aan de Olmsesteenweg komt het tracé boven de KMO-zone en heeft het geen invloed op de potentiële bouwmogelijkheden.
De publieke raadpleging loopt van 02-03-2021 tot 30-04-2021. Deze raadpleging wordt via verschillende media bekend gemaakt. Toch heeft de stad Beringen ervoor geopteerd en besloten om de eigenaars van de mogelijk getroffen percelen in woongebied en bebouwde percelen aan te schrijven", zegt schepen Witters.
Het schepencollege zal volgende maand een advies uitbrengen in deze zaak.