Meral Özcan (Groen) en
Erik Gillissen (Vlaams Belang) stelden beiden op de gemeenteraad een mondelinge vraag over de verkoop van het Eeuwfeestgebouw in Beringen-Mijn. "Volgens de verslagen van het schepencollege nam het college op 3 juli 2019 kennis van de kandidatuur van
vzw Educatief en Cultureel Centrum Beringen (ECCB) voor de aankoop van het Eeuwfeestgebouw. Er werd toen nog geen standpunt over een verkoop aan ECCB ingenomen omdat men de vzw eerst wenste uit te nodigen voor een toelichting. Dat gebeurde op 5 augustus. Op 7 augustus is er ook een eerste overleg geweest met de buurtbewoners, om na te gaan of een eventuele verkoop van het Eeuwfeestgebouw aan ECCB wel gedragen is door de buurt. Harmonie met de omgeving werd immers opgenomen als één van de drie voorwaarden voor de verkoop. Het dossier werd vervolgens op 22 augustus opnieuw voorgelegd aan het schepencollege. Toen besliste het schepencollege dat de kandidaat-koper zijn project zelf voorstelt aan de buurtbewoners van het Eeuwfeestplein. Vooraleer over te gaan tot een mogelijke verkoop, dienden de kandidaat-koper en de buurtbewoners te worden samengebracht om de plannen die de vzw met het gebouw heeft, toe te lichten. Op zondag 6 oktober organiseerde de vzw ECCB daarom in samenwerking met de stad een buurtvergadering. Op 8 oktober hebben we via de media de bezorgdheden van de buurt mogen vernemen. Na deze datum hebben we over de mogelijke verkoop van het Eeuwfeestgebouw verder niets meer vernomen. Er ontbreekt een verslag van deze buurtvergadering en op het schepencollege werd dit dossier sindsdien niet meer geagendeerd”, geeft Meral als inleiding.
Daarop volgden volgende vragen: Gezien de voorwaarde over inbedding in de buurt die verbonden werd aan de verkoop: wat is de gedragenheid van de mogelijke verkoop van het Eeuwfeestgebouw aan ECCB bij de buurt? Wat was het resultaat van het gesprek van 6 oktober tussen ECCB en de buurt? Welke stappen gaat de stad verder ondernemen binnen dit dossier en welk gevolg wordt gegeven aan de petitie van de buurt?
Erik Gilissen stelde nog dat een zogenaamde koranschool niet thuis hoort op deze plek. "Tevens zijn wij van mening dat een School en internaat niet thuis hoort in
een woonwijk. Er zijn slechts beperkte parkeermogelijkheden en de
verkeersinfrastructuur is niet geschikt voor een te verwachten toename van het
aantal voertuigen. De inplanting van een school zou tevens voor geluidshinder kunnen zorgen bij de
buurtbewoners", vroeg Gilissen.
Patrick Witters: „We willen het stedelijk patrimonium af te bouwen en de verkoop van het Eeuwfeestgebouw past hierin. We hebben een verkoop onder voorwaarden opgemaakt. En dat zijn:Respect voor het historisch gebouw, de koper dient een visie te hebben dat het gebouw een bestemming in harmonie is met de buurt en de invulling met een maatschappelijke meerwaarde zijn”.
Schepen Hilal Yalçin voegt nog toe: "er was inderdaad bezwaar uit de buurt. Al de bewaren worden meegenomen in onze beslissing". Het schepencollege zal hierover aanstaande donderdag een beslissing nemen.