Het moment waarvan je wist dat het ooit ging komen; je kind gaat zelfstandig op vakantie. Een behoorlijke uitdaging voor de meeste ouders, zeker wanneer het voor de eerste keer is. Vaak is de bestemming (helaas) niet een degelijke stedentrip of een rustig weekend in de natuur. Zoals we allemaal weten van toen we zelf jong waren, pubers en tieners reizen het liefste af naar een bestemming waar wat te beleven valt. Vaak is dit een feestbestemming volop drank, leeftijdsgenoten en zon. Kortom; een feestvakantie! Iets wat je je kind zeker moet gunnen, maar help hem of haar wel een beetje bij de voorbereiding. Dit kan een hoop leed voorkomen of verzachten. Welke zaken je nog even in de tas moet stoppen? Lees snel verder.
1. Kalverliefde
De eerste echte, hevige verliefdheid. We kunnen het ons allemaal nog wel herinneren. In veel gevallen is dit een echte vakantieliefde. Samen ’s nachts naar het strand, naar de sterren kijken en een hele fles wijn leegdrinken. Heerlijke herinneringen. Dat hier wel eens meer gebeurt dan alleen elkaars handje vasthouden, dat weten we allemaal. Daarom is het ook goed om hier met je puber over te praten en voor hem of haar condooms te kopen. Stop deze stiekem in de tas, ook als er gewoon anticonceptie wordt gebruikt. Is je puber een tikje recalcitrant? Dan is het aan te raden om alvast een
soa test te bestellen. Bij thuiskomst en beginnende klachten kan dan snel een
thuistest chlamydia worden afgenomen.
2. EHBO Jongeren staan niet altijd bekend om hun langetermijnplanning. Ze zullen dan ook niet rekening houden met de gevaren en risico’s die een reis met zich meebrengen. Stop daarom voor de zekerheid altijd een aantal eerste hulpmiddeltjes in hun tas of koffer. Denk aan een pakje pijnstillers, wat pleisters, ontsmettingsmiddel en dat soort zaken. Vroeg of laat zullen ze je dankbaar zijn.
3. Kijk mee
Natuurlijk is het ook tijd dat je kind volwassen wordt, maar toch is het verstandig op afstand even mee te kijken. Zit het paspoort echt in de koffer? Zijn de tickets geprint? Vaccinaties op orde? Werkt de pinpas? Hebben ze cash? En niet te vergeten: is er een verzekering afgesloten en hebben ze de gegevens bij zich? Allemaal zaken die door jouw junior idealiter zelf geregeld worden, maar wat in de praktijk soms een beetje tegenvalt.
Kortom, gun je kind zijn of haar (droom)vakantie. Maar laat het geen nachtmerrie worden, zowel niet voor jou als voor hem of haarzelf. Help een handje en houd de boel op afstand in de gaten. Dan zorg jij ervoor dat het een veilige, maar ook onvergetelijke tijd wordt voor jouw junior.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)