Stel je voor: je komt in een situatie terecht waarbij de ander jou niet verstaat, of andersom. Dit soort situaties zijn vervelend en jullie weten niet hoe jullie het gesprek voort kunnen zetten. Gelukkig hoeven dit soort vervelende situaties niet lang te duren, want je kunt
hulp inschakelen van een tolk. Dankzij hulp van tolken kunnen mensen elkaar namelijk beter begrijpen. Waarom een tolk een goede hulplijn kan zijn en waar je de hulp van een tolk allemaal voor in kunt zetten, vertellen we je hieronder.
De voordelen van een tolk
Een
tolk vertaalt het gesprek tussen twee of meerdere personen. Dat is natuurlijk al een groot voordeel op zich, want zo kunnen jullie het gesprek lopend houden en kunnen jullie elkaar begrijpen. En het voordeel dat jullie elkaar begrijpen, levert weer andere voordelen op.
Taalbarrières voorkomen
Allereerst kun je met behulp van een tolk taalbarrières voorkomen. Jullie kunnen elkaar namelijk, met behulp van een tolk, verstaan zonder dat jullie beide talen moeten spreken. Je voorkomt dat er misverstanden ontstaan, aangezien de tolk letterlijk alles vertaalt wat jij en de anderen tegen elkaar zeggen. Zo ontstaat er een fijn gesprek zonder miscommunicatie.
Je bespaart tijd en moeite
Dankzij een tolk wordt er tijd en moeite bespaard. Je hoeft niet continu een zin die je wil zeggen, te vertalen. Dit kost namelijk een boel tijd en moeite, vooral als de ander precies hetzelfde moet doen. In plaats daarvan kun jij gewoon door blijven praten, natuurlijk wel met korte onderbrekingen zodat de tolk jouw zinnen kan vertalen, maar daardoor verloopt het gesprek wel heel natuurlijk.
Via meerdere manieren bereikbaar
Wanneer je een tolk van
Global Talk wil inschakelen, ontdek je de vele manieren waarop je deze tolk kunt benaderen. Zo kun je bijvoorbeeld met de tolk bellen, maar je kunt ook met de tolk videobellen. Je kunt ook zelfs online vergaderen waarbij een tolk deelneemt aan het gesprek. Handig als je bijvoorbeeld een meeting hebt ingepland met een buitenlandse collega.
De hulp van een tolk: in deze situaties kun je het gebruiken
In meerdere situaties kun je hulp van een tolk inschakelen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.
1. In de zorg
Een locatie waar het enorm belangrijk is om goed en duidelijk met elkaar te communiceren, is in ziekenhuizen en zorginstellingen. In de zorg mag er namelijk absoluut geen sprake zijn van miscommunicatie. Het kan natuurlijk weleens voorkomen dat een cliënt zorg nodig heeft waarvan de cliënt en de andere persoon elkaar niet goed kunnen verstaan. Om dan toch een goed gesprek te kunnen voeren waarbij iedereen elkaar kan verstaan, is een tolk onmisbaar.
2. In het onderwijs
Ook in het onderwijs kan een tolk goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld maar aan een ouder van een kind die niet dezelfde taal spreekt als de docent. Om toch een goed gesprek te kunnen voeren over bijvoorbeeld de voortgang van het kind, kan de hulp van een tolk erg prettig zijn. Ook is dit voor de ouder erg fijn: de ouder kan zonder te aarzelen vragen stellen over zijn of haar kind.
3. Op de werkvloer
We benoemden het net al dat je ook een videogesprek kunt voeren met een collega waar een tolk bij aan kan schuiven. Om daarop voort te borduren: je kunt ook een tolk inschakelen op de werkvloer, waaronder ook in middenveldorganisaties en lokale overheden. Een tolk op de werkvloer kan handig zijn wanneer er contact moet plaatsvinden tussen collega’s die elkaars taal niet goed begrijpen. Ook op werkgebied is het namelijk ontzettend belangrijk dat er geen miscommunicatie plaatsvindt, om de werktaken succesvol uit te kunnen voeren.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)