Het overige nieuws

Straks luiden de kerkklokken

Donderdag 31 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Straks luiden de kerkklokkenZoomStraks, om 21u, gaan in alle Limburgse parochies de kerkklokken luiden. Het is de bedoeling dat ze dat een kwartier lang gaan doen. Het is dan precies 100 jaar geleden dat koning Albert I besliste om de algemene mobilisatie af te kondigen. Dit gebeurde door het luiden van de kerkklokken in alle dorpen, destijds de enige vorm van massacommunicatie, in combinatie met het rondbrengen van oproepingsbrieven. Alle dienstplichtigen moesten zich vervolgens onmiddellijk bij de kazerne aanmelden. Vier dagen later, op 4 augustus 1914, viel Duitsland ons land binnen en was de oorlog begonnen.
 

Komend weekend: vlinders tellen

Donderdag 31 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Komend weekend: vlinders tellenZoomZaterdag en zondag organiseert Natuurpunt voor de achtste keer Het Grote Vlinderweekend. De natuurvereniging roept iedereen op om gedurende een zonnig halfuur vlinders in z'n tuin te tellen en het resultaat door te geven via www.vlinderweekend.be. Op basis van die gegevens wil Natuurpunt de toestand van onze inheemse vlinders jaar na jaar opvolgen. “Als gevolg van het uitzonderlijk warme weer van dit voorjaar wordt het resultaat (…) Het hele nieuwsbericht

André Gerits overleden

Woensdag 30 juli 2014
Houthalen-Helchteren - André Gerits overledenZaterdag is André Gerits overleden, de echtgenoot van Alice Vandyck. Hij was 78 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Meulenberg. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.
De 44 Limburgse gemeentebesturen hebben zich geëngageerd om in 2014 met Toerisme Limburg vzw de vrijetijdseconomie in Limburg verder uit te bouwen. Dat kadert in het strategisch toeristisch actieplan dat de vzw samen met haar partners opstelde. De gemeenten dragen dit jaar meer dan 713 950 euro bij aan de werking van Toerisme Limburg, dat dit jaar meer dan 8 miljoen euro inzet voor de ontwikkeling en versterking van het toeristische aanbod en de promotie van Limburg als toeristische bestemming.  

Sophie Das overleden

Dinsdag 29 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Sophie Das overledenOp vrijdag 11 juli is Sophie (Moeke) Das overleden, de weduwe van Louis Hermans. Ze was 92 jaar. Volgens haar wens heeft de uitvaart in familiekring plaatsgevonden in het crematorium van Hasselt.

Kort maar interessant (7)

Zaterdag 26 juli 2014

* In het jaar 79 kreeg Pompeii 4 tot 6 meter vulkanische as over zich heen ingevolge een krachtige uitbarsting van de Vesuvius. Totnogtoe gingen geleerden er vanuit dat de zowat 20.000 inwoners stierven door verstikking, maar dat inzicht is nu gewijzigd. Wie er een uurtje voor kan uittrekken, moet hierboven eens kijken naar de documentaire die de BBC maakte naar aanleiding (…) Het hele nieuwsbericht

Speuren naar hamsters

Donderdag 24 juli 2014
Sinds 2004 zoekt de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) elk jaar in augustus naar hamsters. Ook dit jaar gebeurt dat weer en zoekt men naar hamsterburchten in en rond Tongeren. Zien doe je de hamster zelden. Maar de typische burchten vind je in graanakkers die geoogst, maar nog niet geploegd zijn.
De Limburgse hamsterburchten worden al jaren nauwlettend gevolgd. De gegevens zijn belangrijk omdat ze bijdragen tot meer kennis en bescherming. Wil je mee zoeken? Schrijf je dan snel in. Je (…) Het hele nieuwsbericht
Het provinciebestuur van Limburg zegt te betreuren dat de nieuwe Vlaamse regering de bevoegdheden van de provincies ernstig wil inperken. In het regeerakkoord staat dat de provincies alleen nog voor de grondgebonden materies bevoegd zullen zijn, en niet langer voor de persoonsgebonden materies. Ook zou het aantal gedeputeerden en provincieraadsleden worden gehalveerd.
"We betreuren deze beslissing," zegt gedeputeerde Marc Vandeput namens de deputatie. "Een (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Vaes overleden

Dinsdag 22 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Jef Vaes overledenIn het rusthuis Vinkenhof is zondag Jef Vaes overleden, de weduwnaar van Rosa Switten. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Helchteren. Woensdag om 19u is er daar een gebedswake.

Gaza en de Vredesgemeenten

Maandag 21 juli 2014
Er zijn in Vlaanderen 121 gemeenten die de (Pax Christi-)titel "Vredesgemeente" dragen. Jef Lingier uit Houthalen richtte gisteren deze open brief aan de burgemeesters van die gemeenten:
"Waarde burgemeesters,
"Gelieve de daad bij het woord te voegen en morgen op onze nationale feestdag alle vlaggen halfstok te hangen uit solidariteit met de slachtoffers van de oorlog in Gaza. Het volstaat immers niet de titel van Vredesgemeente te dragen, nu moeten jullie minstens een kleine vredesdaad stellen, (…) Het hele nieuwsbericht

Waar komt honing vandaan?

Zaterdag 19 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Waar komt honing vandaan?ZoomImker Anne-Marie Horten uit Zolder vertelde in het bezoekerscentrum van het Limburgs Landschap het verhaal van Bea de bij en Wes de wesp. Op het einde van het verhaal mochten de kinderen allemaal snoepen uit de honingpot. Anne-Marie Horten: "Mijn man, mijn dochter en ik zijn alle drie natuurgids. Sinds vier jaar ben ik ook imker en geef ik mijn kennis door aan kinderen. Ik doe dit nog het liefst voor gehandicapte kinderen, want ik weet hoe ik ze moet aanpakken. Wat hen is bijgebleven vertellen ze aan (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Bosmans overleden

Vrijdag 18 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Willy Bosmans overledenWoensdag is Willy Bosmans overleden, de echtgenoot van Albertine Willekens. Hij was 74 jaar. De uitvaartceremonie en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. Vrijdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Helchteren.

Dieven weg met werfmateriaal

Donderdag 17 juli 2014
Bij een bedrijf op de Bronweg in Houthalen-Helchteren is vandaag een diefstal vastgesteld van werfmateriaal. Dat meldt de politie Midlim.  Van de daders ontbreekt elk spoor. De jongste weken is al op diverse plaatsen in Limburg, onder meer in Neerpelt, werfmateriaal gestolen.

Bevolkingsaantallen op 1 januari

Donderdag 17 juli 2014
Het Nationaal Instituut voor Statistiek heeft vandaag de bevolkingscijfersop 1 januari 2014 gepubliceerd.  Daaruit blijkt dat Hamont-Achel 14.265 inwoners telt, Hechtel-Eksel 12.166, Lommel 33.744, Meeuwen-Gruitrode 13.008, Neerpelt 16.844, Overpelt 14.686, Peer 16.185, Houthalen-Helchteren 30.623 en Tongeren 30.655.

Op initiatief van de provincie Limburg zullen op donderdag 31 juli om 21 uur de klokken van alle Limburgse kerken luiden ter herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog, zoals destijds bij de algemene mobilisatie. Het bisdom Hasselt heeft de parochies gevraagd dit initiatief kenbaar te maken tijdens de weekendvieringen van 26 en 27 juli. De gelovigen worden dan ook opgeroepen om te bidden voor vrede.
Honderd jaar geleden, de avond van 31 juli, werden alle Limburgers verwittigd dat (…) Het hele nieuwsbericht

Nicole Van Gerven overleden

Woensdag 16 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Nicole Van Gerven overledenZaterdag is Nicole Van Gerven overleden, de weduwe van Jacquy Fransen en de levenspartner van Freddy Berwaerts. Ze was 69 jaar. Vrijdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Helchteren. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Opgelet met gras maaien

Woensdag 16 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Opgelet met gras maaienZoomIedereen die hoog gras gaat afmaaien moet zeker goed opletten. In deze periode beginnen de jonge egels rond te lopen en hun afweermechanisme (zich oprollen) is natuurlijk niet afdoende tegen een grasmachine, meldt het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek op zijn website.
Afgelopen weekend werden twee jonge egels binnengebracht.Toen men klaar was met een perceel hoog gras te maaien en de machine werd zuivergemaakt, zag men dat er een volwassen egel onder de machine was gekomen. Aangezien de eigenaars de avond (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Nieuw verkeersbord langs Limburgse wegenZoomFotograaf Josh Vandijck heeft een nieuw verkeersbord ontdekt in Waterschei. Alleszins een leukere naam dan kiss and ride zone.

 
Onder de noemer SLim-acties houden de Limburgse korpsen van lokale politie en de Wegpolitie Limburg elk weekend, het hele jaar door, gecombineerde controles op alcohol, drugs en snelheid. Het doel is dat er elk weekend in Limburg controles plaatsvinden in minstens 4 politiezones. Met de SLim-acties wil men vooral het aantal weekendongevallen in onze provincie verminderen ... en zo bewijzen dat Limburgers SLim-meriken zijn.
SLim is een initiatief van gouverneur Herman Reynders, de 16 korpsen van lokale (…) Het hele nieuwsbericht
Ryanair heeft  vandaag haar dienstregeling voor het aankomende winterseizoen 2014/2015 bekendgemaakt. Naast de reeds aangekondigde nieuwe lijndiensten ( Madrid, Manchester en Lissabon), gaat Ryanair aankomende winter ook naar de huidige Italiaanse zomerbestemmingen Catania en Venetië vliegen en worden tevens twee nieuwe bestemmingen toegevoegd aan het Ryanair netwerk vanaf Eindhoven: Turijn (Italië) en Tenerife (Spanje).
De route van Eindhoven naar Turijn zal 3x per week op dinsdag, donderdag (…) Het hele nieuwsbericht
Weken, zelfs maanden, wachten op de inschrijving van een ingevoerd voertuig. Het is niet enkel in de vakantieperiode, maar het ganse jaar door een realiteit. Zo lang wachten op de inschrijving van een voertuig, het lijkt een (slechte) herinnering uit een ver verleden. Zeker als elke vraag door de bevoegde ambtenaar met een spreekwoordelijke diepe zucht beantwoord wordt. Toch gebeurt dit nog om de haverklap bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Met een resem klachten van ondernemers tot gevolg.
Voka (…) Het hele nieuwsbericht

André Peeters overleden

Donderdag 10 juli 2014
Houthalen-Helchteren - André Peeters overledenMaandag is André Peeters overleden, de echtgenoot van Paula Bammens. Hij was 80 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. Vrijdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Laak.
Door een ongeval op de E 314 stond er vanochtend (weer) een immense file vanuit Limburg richting Brussel. Automobilisten moesten meer dan twee uur aanschuiven. Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Voka – Kamer van Koophandel Leuven dringen er bij de Vlaamse onderhandelaars op aan om werk te maken van de verbreding van de E314 naar 2x3 rijstroken. De verbreding van E313 en E314 moet NU in het regeerakkoord, luidt het.
De Vlaming staat gemiddeld 59,7 uur per jaar in de file. De directe economische (…) Het hele nieuwsbericht

Martin Martens overleden

Woensdag 2 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Martin Martens overledenZaterdag is Martin Martens overleden, de echtgenoot van Louise Battistini. Hij was 71 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Houthalen-Oost. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Alfonsien Kerfs overleden

Woensdag 2 juli 2014
Houthalen-Helchteren - Alfonsien Kerfs overledenZondag is Alfonsien Kerfs overleden, de weduwe van Hubert Verslegers. Ze was 84 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Donderdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Houthalen-Centrum.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen