In 2015 was Jaak Wouters uit de Wipstraat onze laureaat als
'Lommelaar van het Jaar'... Totaal onverwacht voor hem, maar zeker niet minder verdiend! En ondanks een kort verblijf in het ziekenhuis vorige maand, kon hij ons gelukkig toch te woord staan voor enkele 'wisse-wasjes' op onze vragen... Met zijn 85 jaar is hij trouwens net niet de oudste deelnemer aan deze reeks...
Wat blijft jou het meeste bij van dit afgelopen jaar Jaak?
Het aanpassingsvermogen om ons willens-nillens te schikken naar overheidsbeslissingen omdat ze overwegend een verantwoord draagvlak hadden in het belang van de gezondheid van jong tot oud, van individu tot de ganse gemeenschap.
En als je dit jaar zou omschrijven in één enkel woord, wat zou dat zijn?
Uitdaging
Hoe heb jij de lockdown ervaren?
Ik heb de lockdowns niet als erg zwaar ondervonden. Mijn dagprogramma was een afwisseling van binnenwerk en buitenwerk in de tuin. Bij geen werk en geen weer was het meestal kranten- of boekentijd.
Heb je de indruk dat jongeren lakser omgaan met de coronamaatregelen?
Misschien is een genuanceerde visie toch terecht. Ik mijn kennissenkring ken ik 'ouderen' die eerder sceptisch reageren op de opgelegde beperkingen. Anderzijds is het voor vele 'jongeren' een gemeende betrachting om de vervelende richtlijnen toch goed na te leven.
Kan je iets zegen over je korte verblijf in het ziekenhuis dit jaar?
Ik ben zeer dankbaar voor de medische opvolging gedurende mijn zesdaags verblijf in het hospitaal. Ik heb het werk van de plichtsbewuste en attentvolle verpleegkundigen zowel in hospitaal als thuiszorg fel weten te waarderen. Niet voor niets dat de zorgsector zoveel waardering krijgt... Méér dan verdiend!
Wat vind je van de beslissing om dit jaar géén 'Lommelaar van het Jaar' te verkiezen?
Ik ben ervan overtuigd dat dit geén gemakkelijke beslissing moet geweest zijn, maar het is denk ik wel de juiste in de context van het verwarde en maatschappelijke leven. Hopelijk kan Internetgazet begin januari 2022 de uitreiking van de titel “Lommelaar van het Jaar 2021” weerom organiseren. Alleszins al succes toegewenst, ook voor alle andere initiatieven.
Hoe kijk je nu terug op je verkiezing nu vijf jaar geleden?
Aan de nominatie eind december 2015 voor de verkiezing van Lommelaar van het jaar 2015 denk ik nog altijd met een zeer goed gevoel terug. Zodra de nominatie bekend raakte, schoot een brigade lobbyisten in de digitale startblokken. Mijn zonen, mijn schoondochters, mijn jeugdige kleinkinderen, vele vrienden en kennissen: ze gingen ervoor. Het was een echte family-happening met als bekroning in januari 2016 het behalen van de titel 'Lommelaar van het Jaar 2015'
Is er een cd of boek dat je speciale attentie kreeg dit jaar?
Er zijn vrij veel cd’s en boeken bij mij de revue gepasseerd. maar het is zeker toch wel een nog erg recente uitgave, nl. 'Hier blijf ik', die een bijzondere vermelding verdient. Het is een bijzonder geslaagd panorama in boekvorm van Lommel als natuur- en cultuurstad. Een aanrader dus!
Waarop hoop je voor 2021?
Ik zal hiermee wel in herhaling vallen, maar simpelweg een 'normaal jaar', waarin we genoegen beleven aan lockups i.p.v. lockdowns!
Nog een boodschap voor onze lezers?
Maak zoveel als mogelijk de zinvolle afscheidsgroet van Martine Tanghe tot de uwe: “Hou het gezond. Het komt allemaal weer goed.”
(Interview & foto: Jan Buyens)