Sinds deze week worden
in de omgeving van de Sahara grote werken uitgevoerd i
n het bos tussen Blekerheide en Riebos. “Over een oppervlakte van meer dan 67 ha zetten we de bijl in de Amerikaanse vogelkers”, zegt schepen van milieu Kris Verduyckt. “Deze exoot is massaal aanwezig en verdringt de inheemse boomsoorten, wat leidt tot minder biodiversiteit.” Het verwijderen van Amerikaanse vogelkers is een eerste belangrijke stap in het kader van het Life+ project TOGETHER. Dit natuurproject in Lommel wordt door Europa gesponsord en streeft naar heideherstel en naar bossen die meer gevarieerd zijn in structuur en boomsoorten.
Vaak wordt bij de bestrijding van Amerikaanse vogelkers gebruik gemaakt van herbiciden op basis van glyfosaat. “
Wij kiezen doelbewust voor een bestrijding met zo weinig mogelijk gif”, zegt projectcoördinator Bart Tessens. “De vogelkers zal bijna volledig op mechanische wijze bestreden worden. De grote exemplaren worden met behulp van een rupskraan uitgetrokken. Kleinere exemplaren en zaailingen worden met de hand verwijderd."
Na deze eerste hoofdbehandeling in de winter zal er nog een nabehandeling van de opnieuw uitgeschoten exemplaren gebeuren in het najaar van 2016. Vanaf dan zou de infectie grotendeels onder controle moeten zijn. Door het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers zullen er nieuwe kansen ontstaan voor inheemse loofboomsoorten (berk, lijsterbes, spork) om te kiemen. Hierdoor zullen niet alleen de ecologische waarde en de biodiversiteit van het bos stijgen maar zal ook een nieuwe verspreiding van Amerikaanse vogelkers in de toekomst niet meer mogelijk zijn. De totale kost van deze werken bedraagt
78.438,94 euro incl. BTW. (Foto KU Leuven-Kulak) UPDATE Hier staat een mooi filmpje dat laat zien hoe u Amerikaanse vogelkers kunt herkennen.