Woensdag 24 februari 2016
De gemeenteraad van gisteravond werd vooraf gegaan door een vraag uit het publiek in verband met de problematiek van sociale reisvergoedingen, pesten bij volwassenen en vrijwilligers die (gratis) via ‘Helpende handen’ allerlei taken op zich zouden kunnen nemen. Schepen Rita Phlippo zorgde in deze voor de nodige antwoorden. Daarna opende de burgemeester de zitting die uiteindelijk vrij lang zou duren met vooral veel tijd voor het Strategisch Commercieel Plan, het nieuwe voetbalstadion, de werking van de Integratiedienst en de GRUPS Mudakkers en Adelberg-Dorp West.
- Bij het eerste punt, de goedkeuring van het eindrapport Strategisch Commercieel Plan gaf schepen Geert Jansen een (wel erg omvangrijke) uiteenzetting. Uit dit rapport bleek o.a. dat de koopbinding van de Lommelaar vrij hoog ligt: een 87% van alle uitgaven wordt besteed in Lommel zelf. Enkele aanbevelingen in het rapport waren bv. meer inzet op ‘speciaalzaken’ in de Kerkstraat en Mudakkers te gebruiken als ‘back-up’ voor grotere zaken. Ook de (te) hoge huurprijs van handelspanden in het centrum werd aangehaald, en een nog duidelijkere afbakening van de functies van het centrumgebeuren en dit van het winkelgebeuren aan de Ring. Binnen het aanbod van deze laatste zou naar de toekomst toe minder moeten ingezet worden op textiel en schoenen, méér op uitzonderlijke artikelen. Als besluit gaf de studie aan dat mits rekening te houden met de aanbevelingen Lommel zeker als dé winkelstad van Noord-Limburg mag gecatalogeerd worden. Vanuit de oppositie kwam er stevige kritiek op dit rapport. Nancy Bleys (CD&V) had het over een gemis aan feeling met de lokale context, het gebrek aan concrete acties en het bitter weinig innovatieve dat er in dit rapport stond. Zij maakte ook de vergelijking met buurgemeente Mol, een gemeente die wél aan het opleven is. Karel Wieërs (N-VA) had het eveneens over het gebrek aan concretisering, en noemde het rapport ‘teleurstellend’ en ‘een goed-nieuws-show’. Hij vroeg ook aan de meerderheid om het rapport te laten overdoen met wél concrete conclusies en vooral ‘zonder fouten’. Want, nog steeds volgens Karel Wieërs, had de uitvoerder van de studie blijkbaar wel erg weinig tijd in Lommel zelf doorgebracht, want in het rapport werden ‘twee panden met leegstand’ vermeld in de Kerkstraat en werd er een groot horecagebeuren toegedicht aan het Hertog Janplein. Verder ging hij ook zéér kritisch in op de komst van het nieuwe voetbalstadion en de eventuele impact op de stadsbegroting. Sooi Van Limbergen (Aktief) had het dan weer over een gebrek aan inspraak van de ‘gewone’ burger en de omwonenden. Hij pleitte ervoor om niet alleen handelaars en investeerders te bevragen. Als antwoord op al deze tussenkomsten gaf de schepen aan dat het geheel een gedragen resultaat was na erg véél overleg en dat het gekoppeld werd aan de herinrichting van de Kerkstraat, maar dat er naast vrij algemene zaken toch ook wel een aantal erg interessante gegevens en aanbevelingen instaan.
- CD&V had een extra agendapunt toegevoegd i.v.m. het nieuwe voetbalstadion, en Nancy Bleys stelde hierbij de vraag of, na het toekennen van de 1,2 miljoen subsidie door de Vlaamse Overheid, de stad nog zou moeten tussenkomen in bv. de aanleg van een parking? De N-VA trad haar hierin bij door te stellen dat er geen enkele beslissing van de gemeenteraad zou zijn over de nieuwe locatie ervan. Ook werd de meerderheid onder vuur genomen omwille van ‘afspraken’ die er al ‘zouden zijn’ met United betreffende het ter beschikking stellen van de grond en de aanleg van parking en andere nutsvoorzieningen. Schepen Walter Creemers ontkrachtte in duidelijke termen deze bewering en stelde dat ‘er géén enkele afspraak’ is met United, noch wat betreft het gratis ter beschikking stellen van de grond, noch wat betreft de nutsvoorzieningen.
- CD&V kwam ook terug op de slechte resultaten die het integratiebeleid in Lommel behaalde in het ‘Gemeenterapport 2015’, waarbij werd gesteld dat er té weinig gebeurde met de verkregen subsidies vanwege de hogere overheid. Staf Nijs maakte hierbij ook nog de opmerking dat allochtonen nog steeds té veel in hun eigen gemeenschap blijven, teveel in hun eigen cocon. Zo worden zij nog steeds té weinig gezien binnen bv. het Cultuurcentrum, de sportvereniging enzovoort. Schepen Jasmine Van Grieken gaf hierop een (ook weer erg omstandig) overzicht van alle activiteiten die er door de Integratiedienst en het Huis van de Wereld ontwikkeld werden. Ook benadrukte zij dat de cijfers er t.o.v. zes jaar geleden wél op vooruit gaan én dat in omliggende gemeentes (zoals Leopoldsburg) er nóg lager gescoord wordt op dit domein.
- N-VA had het dan weer over enkele GRUPS, zoals dit van de Mudakkers, waarbij verschillende vragen voorlagen aan de bevoegde schepen, Walter Creemers. Deze laatste kon meedelen dat er momenteel erg hard gewerkt wordt aan dit dossier, en dat er waarschijnlijk binnen een tweetal maanden een doorbraak zou komen, in de vorm van het aanbieden van de gronden op de markt, waarbij een projectontwikkelaar van start zou kunnen gaan met een procedure. Wél zouden er enkele voorwaarden gesteld worden, zoals het ondergronds parkeren. Ook kwam de N-VA terug op de discussie van de vorige gemeenteraad i.v.m. de GRUP Adelberg - Dorp West en stelde Karel Wieërs in vraag of er geen ‘vriendjespolitiek’ en ‘belangenvermenging’ was in dit dossier, en wie nu eigenlijk de bewuste projectontwikkelaar dan wel was. De bevoegde schepen kon in deze bevestigen dat de eigenaar van de grond ook de ontwikkelaar is.
- Tot slot waren er ook nog twee korte vragen vanwege Aktief. Sooi Van Limbergen vroeg zich af of het project rond de nieuwe manier van afvalophaling wel doorgang zou vinden nu de betreffende firma nog géén vergunning hiervoor heeft. Schepen Creemers bevestigde dat, zelfs indien deze firma de vergunning niet zou verkrijgen, het project gewoon doorgaat zoals gepland en er andere alternatieven zijn. Op de vraag van Aktief i.v.m. het toegenomen straaljagerverkeer boven ons grondgebied, antwoordde schepen Verduyckt dat hij na informatie vanwege de bevoegde instanties in Kleine Brogel, er volgens hen géén abnormale activiteiten waren, maar dat er de afgelopen weken wel ‘iets meer’ vluchten waren en dat dit ook de komende weken nog zo zou zijn. Enig ‘verweermiddel’ hiertegen hebben we niet als lokale overheid, eindigde schepen Verduyckt.