Gemeenteraad
Het was al jaren geleden dat we nog iets hoorden van de cadmiumvervuiling waar onze stad, en andere in de regio, mee te maken kregen. Vandaag plaatste Dirk Huysmans namens Groen dit opnieuw in de schijnwerper met een tussenkomst voorafgaand aan de eigenlijke zitting. Hieronder een samenvatting van zijn betoog:
'In 1983 verscheen het boek ‘De zoete dood. Milieuvervuiling door zware metalen in de Noorderkempen’ geschreven door enkele stadsgenoten. Daarop werden na onderzoek bij een 180-tal tuinen in de Noorderkempen te hoge concentraties cadmium, zink en lood gemeten. In 1990 begon men met afgravingen in Overpelt Fabriek. In 2003 werd er een grootschaliger onderzoek gedaan en vond men bij 1870 woningen te hoge concentraties cadmium en andere zware metalen. Vanaf 2005 werd begonnen met de sanering en het afgraven van opritten en andere plaatsen waar de afval van de zinkproductie werd gestort. In 2006 volgde het actieplan van de Vlaamse regering. Tot 2008 werden meerdere infosessies over de risico’s en tips ter preventie gegeven. De laatste analyses via mengstalen uit de Lommelse Sahara werden in 2007 gedaan. De resultaten toonden geen uitzonderlijk hoge waarden voor cadmium.
In 2006 toonde een onderzoeksgroep rond professor Jan Staessen (KUL) aan dat inwoners van Lommel, Balen, Overpelt en Neerpelt door het contact met cadmium vier keer zoveel kans liepen op longkanker. Cadmium veroorzaakt ook nierfalen, osteoporose en diverse andere kankers. En daarna werd het stil.
De medisch milieudeskundige van UHasselt, het Vlaams instituut ‘Gezond leven’ en andere bronnen bevestigen dat er nog steeds risico’s zijn, vooral voor kinderen. Kinderen zijn in deze extra gevoelig voor de opname van zware metalen met mogelijke ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg. “Er werd ook altijd verondersteld dat de cadmiumbelasting lager zou liggen bij bewoners die ver van de fabriek wonen, maar dat is dus niet zo", zeggen wetenschappers. Uit de studie blijkt daarenboven dat bewoners die ver van de site wonen de preventietips minder goed opvolgen. En door de jaren heen is de aandacht algemeen zeker verslapt.'
Dirk Huysmans stelde dan ook voor om bodemstalen te laten nemen op druk bezochte plaatsen (bv. Sahara), op minder druk bezochte plaatsen (zoals Kristalpark) waar de wind vrij spel heeft en letterlijk veel stof doet opwaaien, en op verder gelegen plaatsen.
Ook pleitte hij voor het plaatsen van infoborden bij de gekende verontreinigde gebieden en info op website Stad Lommel te plaatsen i.v.m. te nemen preventieve maatregelen, vooral gericht naar kinderen. Ook vroeg hij de publicatie van bevindingen en te nemen preventieve maatregelen in de ruimere omgeving.
Schepen Joris Mertens (CD&V) antwoordde dat er inderdaad een probleem was en misschien ook nog is. Hij stelde dat het stadsbestuur uitgaat van de laatste data van 2007, waarbij de resultaten vrij geruststellend waren. Hij bevestigde dat de cijfers inderdaad een 16-tal jaar oud zijn, en hij stelde voor om via de U Hasselt na te vragen of er nieuwe data zijn. Tevens benadrukte hij dat er zeker geen paniek moet gecreëerd worden. En indien er geen nieuwe data voorhanden zouden zijn, stelde hij voor om deze eventueel zelf te gaan laten uitvoeren. Dit gezegd zijnde kon de gemeenteraadszitting van maart dan officieel van start gaan. (JB)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'