Als laatste in onze reeks met de politieke partijen spraken we met burgemeester Bob Nijs en fractieleider Luc Ooms van de CD&V. Het werd een uitgebreid gesprek…
Bob, hoe kijk je terug op de voorbij drie jaar als burgemeester?De voorbij drie jaar kan ik het best omschrijven als bijzonder, leerrijk, boeiend en intens. Ik beschouw het als een voorrecht om deze jaren als Lommelse burgemeester te mogen beleven. Ik kies bewust voor het woord ‘beleven’, omdat het naast een voltijdse dagtaak een manier van leven geworden is.
Ik ben heel graag onder de mensen. Eens ‘buurten’ en mensen van dienst kunnen zijn, bij alledaagse dingen, geeft me energie. Samen met onze voltallige bestuursploeg geven we elke dag het allerbeste van onszelf voor Lommel en de Lommelaars.
Ik heb veel dingen moeten leren en ik ga niet ontkennen dat het niet altijd gemakkelijk is. Ik heb de eerste jaren nodig gehad om ervaring op te doen en om het reilen en zeilen van een stadsbestuur in de vingers te krijgen. Er kwamen in die periode ook al heel wat uitdagingen op ons pad. Ondertussen durf ik zeggen dat onze bestuursploeg stevig in het zadel zit en ik voel me ten volle door hen gesteund. Dat doet deugd en dat heb je nodig als burgemeester.
We zien de toekomst positief tegemoet en we kijken er naar uit om onze beleidsplannen verder uit te rollen. Ik ben ervan overtuigd dat de projecten die in de steigers staan stuk voor stuk een meerwaarde zullen zijn voor onze mensen.
Wat vinden jullie het grootste verschil om vanuit de oppositie in de meerderheid terecht te komen?Vanaf het begin heeft onze ploeg zich voorgenomen om op een positieve manier aan politiek te doen. We willen niet vervallen in polariserende discussies waarbij de verwijten in het wilde weg door de kamer geslingerd worden. We hebben de oppositie, voor de eerste keer in de geschiedenis, een plaats gegeven in de bestuursorganen van AGB sport en recreatie en AGB patrimonium. We doen dit uit respect voor de oppositie en om aan te tonen dat we open staan voor een constructieve samenwerking. Verder stelden we een voorzitter van de gemeenteraad aan, buiten het schepencollege, om het debat op een zo open mogelijke manier te kunnen voeren. We vinden trouwens dat Stijn Mertens dit op een voortreffelijke manier doet.
De oppositiepartijen kondigden begin deze legislatuur aan dat ze opbouwende en constructieve voorstellen zouden doen, maar daar kwam naar onze mening tot op vandaag nog te weinig van terecht.
Vanuit de meerderheid willen we ons verkiezingsprogramma met de nodige zorgvuldigheid uitvoeren. We willen daarmee oplossingen bieden voor de uitdagingen waarvoor Lommel staat, met bijzondere aandacht voor kansengroepen.
We blijven investeren in de toekomst van onze stad en zetten daarbij vooral in op het welzijn van mensen. Daarom staat onze deur steeds open voor elk gesprek en we merken dat vele mensen de weg weten te vinden.
Wat ervaren jullie zelf als de grootste, beste of mooiste verwezenlijking van deze meerderheid tot nu toe?De afgelopen drie jaar is er hard gewerkt. Er zijn al enkele projecten af, maar er staan nog heel wat werven in de steigers. Een lijst van alle afgewerkte projecten en plannen zou ons te ver leiden, maar we bespreken graag even de projecten met de grootste impact.
Om de dienstverlening te versterken en de klanttevredenheid van onze burgers te verhogen zijn we met een transitietraject gestart. Hiervoor werd een
transitieteam opgericht met daarin personeelsleden en een afvaardiging van het schepencollege. We streven naar een organisatie die klaar is voor de toekomst, waarmee we kort op de bal kunnen spelen, snel kunnen inspelen op opportuniteiten en zowel digitaal als fysiek de allerbeste diensterverlening kunnen garanderen. Dit is een proces dat niet van vandaag op morgen zichtbaar en voelbaar is, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de Lommelaars ten goede komt omdat de alledaagse dienstverlening één van de allerbelangrijkste kerntaken is van een lokaal bestuur.
Omdat bereikbaarheid en mobiliteit prioriteiten zijn voor ons, zijn we een participatief traject gestart om te komen tot
veilige schoolomgevingen. Hierbij konden burgers en scholen aangeven welke schoolroutes voor hen belangrijk zijn en waar voor hen de knelpunten liggen. Onder andere de schoolomgeving op Heeserbergen werd al aangepakt. De andere zullen binnenkort volgen.
Samen met onze verenigingen hebben we de
subsidiereglementen aangepast, zodat we hen nog beter kunnen ondersteunen. We zetten nog meer in op investeringssubsidies en hebben de verplichte
tegenprestatie die verenigingen moesten leveren voor het verkrijgen van subsidies geschrapt. We zien dat heel wat jeugdverenigingen al aan de slag gegaan zijn met het nieuwe subsidiereglement voor duurzame investeringen in hun
jeugdlokalen.
CC De Adelberg kreeg een ware make-over met een nieuwe
foyer met cultuurbar en tentoonstellingsruimte. De moderne setting van de cultuurbar en de ervaring van sommelier Sanne Dirx, maken ook de cultuurbar – ondanks moeilijke omstandigheden – tot een succes. Aan de bezoekersaantallen van de voorstellingen zien we dat de aanpassingen goed onthaald worden door het grote publiek. Erg jammer dat de cultuursector het de laatste tijd zo zwaar te verduren kreeg, maar de veerkracht van de mensen binnen deze sector is bewonderenswaardig. Daar doen we onze pet voor af.
Om in te zetten op het welzijn van onze jongeren – dat door corona extra onder druk staat – hebben we werk gemaakt van een
OverKop-huis. Jongeren kunnen hier terecht voor een luisterend oor of een laagdrempelige activiteit. We werken hiervoor samen met verschillende partners, waaronder Arktos en JAC, maar uniek in Vlaanderen is dat we ook samenwerken met verschillende buurgemeenten. Daarnaast openden we ook Het Kompas, ons
Huis van het Kind, waar gezinnen (ouders, pleegouders, plusouders, grootouders, …) met al hun vragen rond opvoedkundige thema’s over hun baby’s, kinderen en jongeren terecht kunnen.
Er werd een
nieuwe sporthal aan de Soeverein gebouwd. Deze investering was nodig om tegemoet te komen aan de vraag naar extra ruimte vanuit de verschillende zaalsportverenigingen. Het kunstwerk dat de diversiteit binnen sport onder de aandacht brengt aan de inkom van de nieuwe sporthal is een inclusieve kers op de taart.
In de
Kolonie zijn we gestart met een
buurtproject rond zorgzame buurten. We kijken samen met de wijkbewoners hoe we de wijk kunnen versterken en de buurt nog aangenamer kunnen maken. In
Kattenbos startten we een traject, samen met de buurt, om invulling te geven aan een binnenliggend
buurtplein aan de Hoeverstee. Op basis van de ervaringen en geleerde lessen starten we ook in de andere wijken vergelijkbare trajecten op. In de
Barrier hebben we de
voetpaden in de Ambachtenwijk opnieuw aangelegd en wordt nu de laatste hand gelegd aan de herinrichting van het buurtplein en een speeltuin.
Tussen de Kerkstraat en de achterliggende parking, waar in de toekomst het project Mudhoven gebouwd zal worden, werd een
Groene Doorsteek gerealiseerd. Om deze verbinding mogelijk te maken werden enkele leegstaande en verouderde panden aangekocht en afgebroken. In de plaats kwam er een groen belevingspad met leuke speelelementen waaronder een schommel en een klimwand. Dit geeft bijkomende zuurstof aan het handelscentrum, dat het trouwens de laatste tijd bijzonder goed doet.
Samen met vzw Bruisend Lommel mochten we de afgelopen twee jaar al
29 nieuwe handelszaken verwelkomen. Omdat ondernemerschap en tewerkstelling belangrijk zijn voor de welvaart in onze regio, zetten we volop in op de ontwikkeling van
Kristalpark III. Er vestigden zich de afgelopen twee jaar al drie nieuwe bedrijven en met de engagementen die de stad aan ging met Essers en Cinerglass ziet de toekomst van Lommel als industriestad en meer in het bijzonder dan nog in de
glasindustrie er bijzonder veelbelovend uit.
Wat zijn de voornaamste plannen nog voor de komende drie jaar?Er liggen heel wat plannen op tafel. Afhankelijk van het vlot doorlopen van de nodige processen en procedures kunnen deze stap voor stap worden uitgevoerd. De snelheid van uitvoering en de realisatiegraad zijn aandachtspunten, het komt erop aan om in de komende periode de nodige daadkracht te tonen. Ook hier zullen we ons beperken tot de plannen met de grootste impact.
De
Rondweg is een belangrijk project voor de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers in en rond het centrum van onze stad. Voor het eerste gedeelte (Koningin Astridlaan-Koning Albertlaan) zijn de grondverwervingen bijna allemaal afgerond (84 van de 88 percelen). We gaan er van uit dat we in 2023 daadwerkelijk kunnen starten met de herinrichting.
Andere belangrijke mobiliteitsprojecten zijn de aanleg van twee
fietsboulevards doorheen onze stad en de aanleg van een stedelijk plein op het kruispunt Stationsstraat – N71.
The
House of Nature zal een attractieve toegangspoort worden voor de Sahara en voor
Bosland. Beleving staat hierbij centraal. Het zal een ontmoetingsplek worden voor jong en oud, waarmee we onze stad – en bij uitbereiding Bosland – stevig op de kaart van Toerisme Limburg zetten. Lommelaars zijn trots op het groene karakter van hun stad en we willen deze troef maximaal uitspelen. Dat is ook één van de redenen waarom we ons met Bosland kandidaat gesteld hebben als
Nationaal Park.
We plannen de bouw van een nieuw
jongerencentrum naast CC De Adelberg zodat jongeren een eigen plek krijgen in het hart van onze stad.
De stedelijke
speeltuin zal worden heraangelegd met nieuwe speeltuigen en het
skatepark willen we renoveren en uitbreiden om meer beleving te bieden aan kinderen en jongeren. We werken aan een nieuwe zaal voor gevechtssporten en ook andere sporten als rugby en BMX willen we ondersteunen in hun plannen om te groeien.
Ook in de buurten willen we verder investeren. Zo zullen we onder andere in
Lutlommel een sport- en recreatiezone uitbouwen samen met KSA-Lutlommel en voetbalclub Lutlommel VV. Op
Werkplaatsen voorzien we een aanzienlijke investering voor de renovatie van het Mariapark en samen met de mensen van
Stevensvennen bouwen we verder aan een herbestemmingsplan voor hun kerk.
Is er ook iets ‘minder geslaagd’ van jullie plannen?Over het algemeen zijn we heel tevreden over de gang van zaken. De samenwerking binnen onze fractie, met onze coalitiepartner en met de medewerkers van de stad verloopt erg goed. Omdat we enthousiast zijn over onze plannen, worden we soms wat ongeduldig. We zouden de plannen liefst zo snel mogelijk tot uitvoering brengen, maar er zijn externe factoren die we niet in de hand hebben en er zijn nu eenmaal procedures die hun tijd nodig hebben. We staan als één blok achter elk project dat in de planning staat en we zien hoe hard onze ploeg en stadsmedewerkers werken om deze tot uitvoering te brengen.
Corona en Lommel: wat kunnen jullie daar over te zeggen?Corona heeft ook onze stad getroffen. Het doet deugd te zien hoe zorgzaam mensen voor elkaar zijn en welke warme initiatieven er ontstaan in tijden van crisis. Samen met de mensen van de lokale veiligheidscel hebben we er alles aan gedaan om onze burgers zo goed mogelijk te beschermen.
We zijn tevreden dat we een vaccinatiecentrum kunnen organiseren in de Soeverein, zodat de Lommelaars de kans krijgen om zich in hun vertrouwde omgeving te laten vaccineren. Het team van medewerkers en vrijwilligers heeft dat tot hiertoe perfect in goede banen geleid en daar zijn we hen erg dankbaar voor.
Asielzoekers en Lommel: wat is daaromtrent het standpunt?Voor de derde keer opende Fedasil een asielzoekerscentrum in onze stad. We hebben hier zelf geen beslissingsrecht in, maar we proberen deze mensen wel op een menswaardige manier op te vangen. Zolang het er niet teveel zijn, moet ons dat ook lukken. Met een team van stadsmedewerkers en vrijwilligers houden we de vinger aan de pols en ondersteunen we Fedasil waar nodig. We doen er alles aan om de overlast naar de buurt en naar de ruimere omgeving tot een minimum te beperken.
Wat wensen jullie de Lommelaars toe voor 2022?De CD&V-fractie wenst de Lommelaars een hoopvol 2022, waarin we elkaar terug vrijuit kunnen ontmoeten en terug ten volle kunnen genieten zonder beperkende maatregelen.