Zoals maandag al aangekondigd, gaan we deze eindejaarsperiode op zoek naar
de ‘Lommelaar van het Jaar’. U, en u alleen beslist wie dit zal worden. Vandaag maken we de eerste 3 nominaties bekend (in willekeurige volgorde) en morgen de overige 4. Vanaf vrijdag kunt u dan gaan stemmen via het speciale mailadres dat we hiervoor aanmaakten. Let wel op: u mag maar één keer stemmen, en dit op één genomineerde. De juiste werkwijze delen we vrijdag verder mee!
Vandaag dus de eerste drie Lommelaars, en het zijn drie groepen/organisaties die we u willen voorstellen.
In eerste instantie is er
de folkgroep Rustling Cane, ontstaan op het einde van de (woelige) jaren zestig als een rasechte skifflegroep. Zij proberen al meer dan 45 jaar Vlaamse en Ierse volksmuziek te promoten in binnen- en buitenland en daarbij wordt de vraag “Vanwaar zijn jullie?” steevast met “allemaal van Lommel!” beantwoord... "
Al doen we al een hele tijd ons best, er zijn ongetwijfeld een boel Lommelaars die de titel 'De Lommelaar(s) van het jaar' veel meer verdienen dan wij", zeggen ze zelf, maar uiteraard verdienen ook zijzelf deze nominatie, en wie weet, de 'hoofdprijs'. In 2009 wonnen ze nog de Cultuurprijs van de stad Lommel en begin 2014 vierden ze voor een bomvolle zaal hun 45-jarig bestaan.
Als tweede genomineerde stellen we graag '
alle anonieme bejaardenhelpsters' voor. Dagelijks staan zij in voor de opvang, begeleiding en hulp van onze bejaarde medemens. '
De waarde van een maatschappij kan men aflezen aan de wijze waarop men omgaat met zijn bejaarden', heeft een groot man ooit gezegd, en niets is minder waar. Hulde dus aan deze vele tientallen mensen in de verschillende bejaardenhuizen of aan huis.
De derde genomineerde is het '
organisatiecomité dat nu al twee jaar de Levensloop organiseert'. Een erg uitgebreid comité, teveel namen om hier allemaal op te noemen, dat onder de deskundige leiding van voorzitter Rudi Colson
(foto rechts) heel wat euro's bij elkaar wist te halen in de strijd tegen kanker. Rudi zegt ons dat deze nominatie als een hele grote, maar toch ook wel aangename verrassing komt en dat hij maar één van de mensen is die achter de organisatie van Levensloop staat. Met enige fierheid stelt hij dat de twee vorige edities samen ongeveer € 300.000 hebben opgebracht. Maar even belangrijk als de opbrengsten, is dat Levensloop een gemeenschapsgebeuren is waar de 'vechters', dit zijn de mensen die strijden tegen de ziekte kanker, centraal staan. Zij moeten het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan maar dat ze gesteund worden door hun vrienden en familie en een hele gemeenschap.
(Foto's Jan Buyens)