In deze rubriek kijkt
Leon Van Ham op zijn eigenzinnige manier naar de Lommelse natuur van de voorbije twee weken. Want dat kan hij als de besten, de natuur tijdens alle seizoenen op een aparte manier op beeld vastleggen!
Eén van de favoriete wandelgebieden van Leon is het natuurgebied
De Wateringen, in Kolonie, een gebied met een oppervlakte van 230 hectare en vrijwel de enige watering in Noord-Limburg met nog een bijna intact en functionerend bevloeiingssysteem. Ook in dit gebied heeft de winter zijn charmes, met het mooie, zachte zonlicht dat tussen de bomen doordringt tot op de bosbodem, de reflecties in het water van de sloten, de dieren die er leven. We tonen geen foto's van de 'echte' vloeiweiden, waar in de lente de bonte krokussen te bewonderen zijn en nadien een heerlijke bloemenzee groeit en bloeit, wel van het bosgedeelte van de Wateringen. Want ook dat gebied behoort tot de vloeiweiden.
De
vloeiweiden van Kolonie - we kennen ze misschien beter als 'De Wateringen' - werden aangelegd door de Belgische staat in 1848, tussen het kanaal Bocholt-Herentals en de Nederlandse grens, in het noordoosten van Lommel. Ze werden aangelegd om de onvruchtbare heidegebieden in de Limburgse Kempen op te waarderen en vruchtbaarder te maken. Het bevloeiingssystemen was geïnspireerd op bestaande irrigatietechnieken uit Noord-Italië. De watering werd aangelegd in zes parallelle en genummerde blokken, die elk afzonderlijk een volledige bevloeiingseenheid vormen, gevoed met kanaalwater via een uitgebreid stelsel van bevloeiings- en afvloeiingssloten. Het water werd aangevoerd via de spijssloot uit het kanaal, nadien via de Grote Fossé. In blok II, zo’n 28 hectare groot, bleven de oorspronkelijke kenmerken van de vloeiweiden het best bewaard, dankzij het beheer door het '
witteren'. In blok I werd het bevloeiingssysteem niet lang toegepast waardoor dit blok nu een vlak, open akker- en weidegebied is met her en der een solitaire eik. Blokken III, IV, V en VI werden in 1928 aangekocht door de vennootschap
Union Allumettière en in 1930 volledig beplant met
populieren, jawel, voor de productie van lucifers. Daardoor worden deze zones soms ook de '
stekskenswatering' genoemd. Het is dit gebied dat Leon regelmatig doorkruist, op zoek naar rust, ontspanning en mooie beestjes en natuur. En het is dit gebied dat we nu tonen, met zijn mooie foto's. Geniet ervan!
.