Berre Ceuppens (25) is een jong Lommels bakkerstalent. Hij heeft al heel wat wedstrijden op hoog niveau op zijn palmares en mag toch wel
de beste jonge bakker van het hele land genoemd worden. Binnen afzienbare tijd gaat zijn droom misschien in vervulling, want zoals het er nu naar uitziet gaat hij
bakkerij Kadetje in de Stationsstraat overnemen.
In 2017 werd Berre
Belgisch kampioen Aspirant Baker. Hij zat toen in het vijfde jaar van bakkerijschool Sint-Jozef in Geel. Nadien won hij in het Spaanse Valencia de prijs voor beste koffiekoeken. In dat internationale kampioenschap klopte hij zelfs de Franse ploeg in het maken van de lekkerste croissants en koffiekoeken. Dat kan toch wel tellen! Die prijs voor ‘Beste Croissant van Europa’ liet hij dan ook vereeuwigen op zijn linker pols.
In 2019 streed hij, samen met zijn mentor en ondertussen ex-leraar Stijn Van Kerckhoven, mee voor de overwinning op de
Mondial du Pain, het WK voor bakkers in Nantes. Tijdens dit kampioenschap plaatste het duo zich als één van de beste kandidaten voor de ‘Best of’ finale in Peru. Vanwege corona kon die finale niet doorgaan en werd ze verplaatst naar 2023. In het voorjaar trokken Stijn en Berre dus naar de finale van de prestigieuze bakwedstrijd van Ambassadeurs du Pain. Niet in Peru maar in Japan. Daar streden ze tegen bakkersteams uit China, Frankrijk, Peru en Japan.
Ze werden nipt tweede, na gastland Japan. Acht uur lang hebben ze verschillende broden en een eetbaar pronkstuk van een meter hoog gebakken. Goud behaalden ze net niet, en een geldprijs was er ook niet. Maar de eer van die
zilveren medaille is voor hen genoeg.
Berre is dus van geen kleintje vervaard, heeft heel wat internationale wedstrijdervaring en werkte ondertussen al in verschillende bakkerijen. Maar als 15-jarige student ging hij weekend- en vakantiewerk doen bij bakker Kadetje in de Stationsstraat van zijn thuisstad Lommel. Losbol en grapjas als hij altijd al was liet hij toen al grappend vallen dat hij de bakkerij wel wilde overnemen, wanneer ze eraan dachten om ermee te stoppen. En wat gebeurde er recent? Een
overname kwam ter sprake. Berre sprong een gat in de lucht, want het was altijd zijn droom geweest om een eigen bakkerij te beginnen. In 2019 droomde hij ervan om een bakkerij in Parijs te beginnen, maar het wordt er meer dan waarschijnlijk dus eentje in Lommel. Maar wel een om trots op te zijn, want trots is wat Berre wil uitdragen. Hij wil het echte ambacht terug in zijn bakkerij brengen en zo veel mogelijk verse, zelf gemaakte, ambachtelijke producten in de winkel leggen. Daar werkt hij keihard voor, en dat proef je dan ook in zijn producten.
Concrete overnameplannen voor de bakkerij zijn er nog niet, enkel wat ruwe schetsen. Maar hij is er wel weer aan het werk gegaan om zijn grote droom, die eigen bakkerij, voor te bereiden en uit te doen komen.
Fingers crossed, Berre!
(Foto’s Robert Boons)