Vanavond werd het eerste buurtinformatienetwerk (BIN) officieel opgestart.
Méér dan 50 bewoners van het Kerkplein en omgeving doen hierin mee. Burgemeester Vanvelthoven en initiatiefnemer Roger Vanbeneden gaven aan dat het zeker géén 'verklikkersclubje' mag en zal worden, maar
dat het algemene veiligheidsgevoel hierdoor verhoogd wordt, de sociale controle bevorderd en het belang van preventie verspreid. Beide heren waren tevens erg tevreden met het grote aantal deelnemers en hopen dat er één nog meer mensen zullen aansluiten en twéé dat het initiatief ook een succes wordt.
"Er wonen nogal wat oudere mensen in deze buurt. Ze kijken vaak door het raam en sommige dingen die ze zien, baren hen zorgen. Het gaat niet over zware criminaliteit, maar bijvoorbeeld over de diefstal van een fiets. De drempel om naar de politie te bellen is vaak hoog, maar een buurtinformatienetwerk is direct toegankelijk. Ziet iemand iets verdacht en de politie acht het ernstig genoeg, dan wordt iedereen meteen op de hoogte gebracht,” legt Roger uit. “Hoewel een BIN geen garantie is dat er in de buurt niets kan gebeuren, geloven wij zeker in het nut ervan”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Zo blijkt dat in woonwijken of buurten waar een BIN werd opgestart, een grote vorm van solidariteit en samenhorigheidsgevoel groeit, wat de BIN-werking alleen maar ten goede komt.”
Het netwerk strekt zich uit over het
Kerkplein, Burgemeesterspark, Michiel Jansplein, Tuinstraat, Frans van Hamstraat, Einderpad, de parking van Delhaize en een stukje Stationsstraat. De opstart van dit BIN sluit ook perfect aan op het bestaande Winkelinformatienetwerk voor handelaren in het stadscentrum. En voor bedrijven op het industriepark is er SAVE, een gelijkaardig informatienetwerk.
Voor meer info of om u aan te sluiten kunt u terecht bij Roger Vanbeneden, 0478/582305 of via vanbenedenroger
gmail.com.