Woensdag 25 september 2019
Gemeenteraad
Het werd een érg lange gemeenteraad gisteren, die duurde tot een stuk voorbij middernacht.Te onthouden valt o.a. de vervanging van Valérie Van Gastel, de aankoop van de kerk Stevensvennen, het Parelstrand waarover nog steeds veel onduidelijkheid heerst, de oproep tot nieuwe uitbaters voor het dierenasiel, de onduidelijkheid rond de timing van de overkapping N71/Stationsstraat, de werken in het Dorp die op schema zitten en het vandalisme en de overlast in het Astridpark.
Voor de aanvang van de zitting vroeg Groen Lommel extra aanpassingen aan de stadslaan en enkele centrumstraten. Dirk Huysmans hield een pleidooi voor meer fietsstraten, gerichtere en frequentere snelheidscontroles. Alle woonkernen zouden 30 km/uur moeten worden. Namens het stadsbestuur antwoordde Sophie Loots (CD&V) dat het stadsbestuur dezelfde ambities deelt. O.a. aan schoolomgevingen wordt er erg hard gewerkt, maar er moet ook een mentaliteitsverandering teweeg gebracht worden, dixit de schepen.
Als eerste punt op de dagorde was er het verslag van Valérie Van Gastel (N-VA) die vervangen werd door Jan Geurts (N-VA).
Daarna werd goedkeuring verleend voor 75.000 euro investeringstoelage aan kerkfabriek Sint-Barbara Werkplaatsen. Ook de renovatie van het Mariapark werd goedgekeurd, waarbij subsidiëring kan worden bekomen. Rita Phlippo (Samen/sp.a) benadrukte dat er liefst enkel uitvoering van deze werken zou komen indien deze subsidiëring er effectief komt, want 100.000 euro is veel om dragen voor de Lommelaar.
Dan stond er een punt op de agenda voor de aankoop van een huisvuilwagen, maar schepen Karel Wieërs (N-VA) trok dit punt terug aangezien er overwogen wordt een huisvuilwagen aan te kopen op waterstof.
Diezelfde schepen Karel Wieërs meldde tevens dat er nood is aan nieuwe ruimte voor begravingen op de begraafplaats Kolonie. Er moeten hiervoor drie rijen vrijgemaakt worden met graven uit de periode 1944/1955. Rina Ven (Samen/sp.a) vroeg om deze ontgraving met de grootste omzichtigheid en menselijkheid te behandelen. Er is idd plaats tekort, maar ze vroeg zich af of de nabestaanden hiervan verwittigd worden, en wat de kostprijs en timing is. Ook stelde ze zich vragen omtrent het verplichte draaiboek. Schepen Wieërs antwoordde dat er aan élk graf een bericht wordt bevestigd gedurende een volledig jaar vooraleer er gestart wordt met de ontgraving, én dat hetzelfde draaiboek zal gebruikt worden als bij de vorige legislatuur.
Schepen Sophie Loots kondigde daarna bijkomende wegversmallingen aan in de Molenstraat tussen de Koning Albertlaan en Lutlommel. En tevens meldde ze dat Aquafin de collector Leuken gaat renoveren, met een totale kostprijs van 4,8 miljoen euro, waarvan ongeveer 1 miljoen ten laste zal vallen van de Stad Lommel.
Concessie uitbating dierenasiel: vanaf 1 januari 2020 wordt een nieuwe uitbater gezocht. Kandidaturen worden verwacht vanaf volgende week, kandidatuurstelling kan tot einde oktober. Kris Verduyckt (Samen/sp.a) stelde zich vragen bij het feit dat enkel stad Lommel contracten opzegde met concessiehouders, hondenvanger etc… en dat dit in de 8 andere gemeenten niet gebeurde. Hij stelde zich vragen wat er in de toekomst gaat gebeuren met bv. een hond die in Pelt of Eksel wordt gevangen? Schepen Joris Mertens (CD&V) reageerde dat er idd wel een probleem zou kunnen zijn, maar naar de toekomst toe moeten er duidelijker afspraken zijn. De andere gemeenten gaan trouwens ook de contracten opzeggen, zei hij.
Wat de adoptie- en geboortepremie betreft lichtte schepen Johan Bosmans (N-VA) toe dat dit reglement wordt aangepast en dat er vanaf nu 25 euro wordt uitbetaald voor ieder kind.
Het project ‘Zonnedaken delen’ werd goedgekeurd in een overeenkomst tussen de stad en Nuhmeris NV, waarbij zonnepanelen worden geplaatst op het dak van het Huis van de Stad en van basisschool De Schommel in Kattenbos. De kosten zijn ten laste van de NV, en alle inwoners van Lommel kunnen hierin participeren. Dit is een proefproject en in een latere fase kan ook het Solar Park betrokken worden. Sooi Van Limbergen (PVDA) zou graag zien dat ook mensen die géén geld hebben aan bod kunnen komen, waarbij de stad zonnepanelen zou leggen op woningen van minder begoeden.
De kerk van Stevensvennen wordt aangekocht voor 75.000 euro, en er wordt nu nagedacht over de herbestemming. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) heeft al gesprekken gehad met buurtbewoners, er is al een studiebureau geweest om mee te denken, en er wordt nu gedacht aan een ‘ontmoetingsplaats’ met podiumgelegenheid, tentoonstellingsplaats, ook aan meer natuurgebonden zaken. Rita Phlippo vroeg zich af wat met de andere 6 kerken gaat gebeuren. De schepen antwoordde dat zowel kerkfabrieken Barrier als Kattenbos al richting eventuele geïnteresseerden gezet hebben. Wat Kolonie betreft is er wél interesse vanuit stadsbestuur om deze eventueel over te nemen, om er eventueel iets te doen rond erfgoed. Geert Jansen (Voor3920Lommel) vroeg zich af in hoeverre de stad kerken moet gaan overnemen en erin moet investeren. Privé-investeerders leken dhr. Jansen beter.
Geert Jansen vroeg zich daarna af waarom de kermis wél op het marktplein kon staan en de Teutenmarkt niet. Vooral omwille van de beleving en de steun aan de handelaars is dit erg belangrijk. Schepen Johan Bosmans schetste de gang van zaken, en was ook erg gelukkig met het feit dat er uiteindelijk effectief kermis op het marktplein kon. Maar dit kon pas beslist worden ‘last minute’.
Ook over de stand van zaken i.v.m. de overkapping van de N71 vroeg Jansen zich af wat de stand van zaken is, zoals de voorbereidende werken voor de rioleringswerken langs de ventwegen. Schepen Loots meldde dat er pas vanaf half oktober méér nieuws zou komen vanwege ANWB, want ook zij wist voorlopig niets méér.
Kris Verduyckt (Samen/sp.a) stelde enkele vragen i.v.m. Parelstrand en het inschrijven van de mensen daar. Zo vroeg hij zich af of de kosten van de teruggeroepen ambtenaar die deze inschrijvingen moet verrichten, ten laste van de stad of van Fedasil zijn? Ook stelde hij zich de vraag in hoeverre er een nieuwe verlenging zou komen. Burgemeester Bob Nijs antwoordde het volgende: "Wij waren géén voorstander om deze asielzoekers in te schrijven. Uiteindelijk hebben we beslist om dit toch te doen, en werd om praktische redenen besloten deze ambtenaar terug te halen, halftijds. Hij is begonnen half september. Momenteel worden er 12 mensen per halve dag ingeschreven, meer dus dan de vooropgestelde 4 per halve dag. Voor de kost van de ambtenaar is er een kostendekkende toelage vanwege Fedasil." Hij drukte ook de hoop uit dat Maggie De Block eindelijk eens naar Lommel zou willen komen om eens een aantal zaken te bespreken. Vooral de nood aan een échte einddatum lijkt de burgemeester erg belangrijk, zeker voor de buurtbewoners. De groep Oostappen is trouwens geïnteresseerd om ook op het Blauwe Meer asielzoekers te plaatsen. Schepen Vanderkrieken had het ook nog over de vele positieve zaken die er door vele vrijwilligers gebeuren, en over een nieuw project van drie jonge Lommelse kunstenaars die met grote foto’s van vluchtelingen het straatbeeld vanaf volgende week gaan ‘kleuren’.
Rita Phlippo kwam nog eens terug op het fiasco van het Vestiville festival. De burgemeester gaf een omstandig relaas van de feiten en kon ook een overzicht geven van de totale kost voor de stad, nl. 30.400 euro. Maar na aftrek van de borgsom en de huur vanwege de organisatie blijft er een goeie 3.000 euro ‘verlies’ over. Het Rampage festival drie weken later daarentegen was volgens burgemeester Nijs een voorbeeld van goede organisatie en de organisatoren lieten reeds verstaan om in 2020 zeker terug naar Lommel te zullen komen.
Jean Jacques Mélotte (Samen/sp.a) stelde enkele vragen i.v.m. de heraanleg van het Dorp. O.a. stelde hij vast dat er toch wat weinig communicatie was. Schepen Loots gaf antwoord: de communicatieambtenaar gaat regelmatig in alle horecazaken rond, de planning loopt nog steeds zoals gepland. Er was enige vertraging vlak voor het bouwverlof, maar deze achterstand is ondertussen terug ingelopen. Tegen de winter (december) zou het Dorp zelf klaar moeten zijn. Er wordt bij elke nieuwe fase duidelijk gecommuniceerd naar de bevolking toe. Het terrasreglement: we gaan ervan uit dat zowel de kermis als de woensdagmarkt terug in het Dorp kunnen plaatsvinden, aldus de schepen. Wat het feitelijke terrasreglement betreft, daar zal niet veel wijzigen, maar het wordt nog bekeken momenteel.
An-Sofie Maes (SAmen/sp.a) had het over klachten in en rond het Astridpark, vandalisme en asociaal gedrag. Schepen Vanderhoydonks (CD&V) meldde dat er een kleine 20 meldingen waren, vooral over geluidsoverlast. De netwerker is momenteel goed bezig en heeft al degelijke contacten kunnen opbouwen met de ‘hangjongeren’. Ook de komst van camera’s in de nabije toekomst zullen zeker bijdragen tot een beter veiligheidsgevoel.
Rita Phlippo kwam tussen over het algemene groenonderhoud. Schepen Wieërs antwoordde dat er o.a. een groenmanager komt, een planner van de werken, er wordt verder gezocht naar alternatieven voor de pesticiden die niet meer gebruikt mogen worden.
Sooi Van Limbergen had het tot slot nog over de doorsteek Leopoldlaan – Norbert Neeckxlaan. Schepen Mertens antwoordde dat er weliswaar ontwerpen voor bestaan, maar de stad is (nog) niet in bezit van de nodige gronden hiervoor. Wanneer we die gronden wél zouden kunnen bezitten en de doorsteek kunnen realiseren zou dit een meerwaarde zijn voor de mobiliteit in het centrum, antwoordde hij nog. (JB)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'