Het bericht kwam toch wel als een
donderslag bij heldere hemel, maar de gezamenlijke kandidaatsstelling van de Boslandgemeenten, samen met Bergeijk, die later dit jaar naar ieders verwachting zou gehonoreerd worden, gaat last minute dan toch niet door. Zowel Bergeijk, maar ook Peer stapt uit de boot. Er worden meerdere redenen gegeven, maar vooral het stikstofdossier blijkt de grote struikelblok te zijn. “Als verschillende gemeentes afhaken, zal het niet gemakkelijker worden om een goed dossier in te dienen”, reageert burgemeester Bob Nijs (CD&V). “Door het wegvallen van Bergeijk verliest de aanvraag ook zijn internationaal karakter. In overleg met de initiële stakeholders gaan we toch werken aan dossier dat de kandidatuur waardig is.” De stad Lommel zelf blijft meerwaarde zien in een erkenning als Nationaal Park. “Het zou een grote waardering betekenen als een duurzame regio”, aldus Nijs. “En duurzaamheid omvat vele facetten. Niet alleen op het vlak van natuur, maar ook wat betreft ondernemerschap, economie en toerisme. Maar ik respecteer de eigenheid en autonomie van de andere gemeenten.”
Ook vanwege
schepen van Bosland Sophie Loots ontvingen we een reactie die we jullie niet willen onthouden: "De gemeente Bergeijk heeft inderdaad onlangs (spijtig genoeg) beslist om haar engagement in de kandidatuur van het Nationaal Park Bosland (voorlopig) in te trekken, dit voornamelijk omwille van de polemiek die er aan deze zijde van de grens speelt rond de nationale parken. De gemeente Peer heeft van haar kant beslist dat het moeilijk is voor hen om verder te gaan met de kandidatuur omwille van de bekommernissen die ze hebben rond regelgeving, ze ervaren deze als onduidelijk.
Het is
aan elke partner om voor zichzelf te beslissen hoe deze in het dossier staat. Er is de afgelopen maanden heel erg hard gewerkt aan de opmaak van een masterplan en een operationeel plan, er is hard gewerkt om een degelijk dossier klaar te krijgen waar dat alle huidige en toekomstige partners achter kunnen staan. Aan dit dossier gaan we de komende weken nog heel hard werken.
We kijken nu verder vooruit samen met de partners die de kandidatuur willen verder zetten. We onderzoeken momenteel hoe we dit dossier best verder aanpakken. Het is en blijft een prachtig project en een mooie opportuniteit voor de gehele regio, voor de huidige partners en de toekomstige partners."
Samen Vooruit Lommel is
bijzonder teleurgesteld door de terugtrekking van Peer en stelt dat deze gemeente Noord-Limburg in de steek laat. "Dit is een klap voor het toerisme in onze streek en de toekomstontwikkeling van onze regio” zegt volksvertegenwoordiger Kris Verduyckt. “Bosland was steeds een uitstekende hefboom om subsidies naar onze regio te trekken om zo te investeren. Want vergeet niet dat met grote vakantieparken als Vossemeren en Erperheide, maar ook grote campings en tal van B&B’s en hotels, ons groen een belangrijke troef is. Nergens anders in Vlaanderen is fietsen, wandelen en MTB’en zo populair en dat zorgt ook vele jobs.” “Bosland bestaat ondertussen meer dan 15 jaar en er werd al bijzonder veel geïnvesteerd in dit samenwerkingsverband. De aanvraag om een Nationaal Park te worden was een logisch en ook terechte ambitieuze beslissing waarin wij het Lommelse stadsbestuur steeds hebben gesteund.” zegt gemeenteraadslid en één van de oprichtsters Rina Ven (Samen Vooruit). “Het aanvraagdossier dat al enkele jaren loopt, heeft ondertussen al heel wat geld én mankracht gekost en dan is het bijzonder pijnlijk om vast te stellen dat partners in de laatste rechte lijn er uit stappen om electoraal gewin. Ook in andere dossiers, zoals bijvoorbeeld bij de Kalmthoutse Heide, zien we dat CD&V gemeenten hun aanvankelijke steun intrekken. Dat is slecht bestuur.” besluiten Verduyckt en Ven.
Op de gemeenteraad morgen zal de fractie Samen Vooruit het Lommelse stadsbestuur alvast steunen om het dossier verder te zetten en vragen hoe zij de situatie inschatten.