Het eerste agendapunt van de gemeenteraad vanavond was de
aanpassing van het Huishoudelijk Reglement van de gemeenteraad zélf. En de toon voor de rest van de avond was al meteen gezet, want meerderheid en oppositie waren het duidelijk oneens hieromtrent. Voorzitter Stijn Mertens (CD&V) lichtte het nieuwe reglement toe. Een eerste aanpassing was de manier van indienen van agendapunten. Tweede discussiepunt was het ter beschikking stellen van de dossiers, fysiek of via een digitaal platform. Hij stelde ook dat in het verleden soms té lang werd gediscussieerd, omdat er
géén tijdslimiet bestond. Vanaf nu zou ieder agendapunt per fractie max 10 minuten mogen duren, 10 minuten mogelijkheid tot reactie vanwege de meerderheid, en daarna nog eens 5 minuten extra voor de replieken. Dit om langdradige discussies te vermijden. Ook wordt het digitaal stemmen ingevoerd.
Namens Samen/Vooruit reageerde Rina Ven: zij had het over géén respect voor de gemeenteraad, aangezien grote dossiers niet fysiek raadpleegbaar zijn. Zij had het ook over de discrepantie tussen een grote fractie en een kleine, waar de 11 leden individueel dus minder spreektijd krijgen dan een kleine fractie met 1 of 3 leden. Ze stelde dat haar fractie de aanpassingen niet zou goedkeuren.
Namens PVDA beaamde Sooi Van Limbergen de opmerkingen van Samen/Vooruit en had het ook over 'onderbrekingen' en vroeg om indien die nog zouden gebeuren, de tijd opnieuw zou gaan lopen. Namens Voor3920Lommel stelde ook Dag Indenhoek dat de verandering van spreektijd per gemeenteraadslid naar per fractie niet correct is. En ook hij had het over 'onderbrekingen' en hoopte dat de voorzitter hier sterker op zou inzetten om hier op toe te zien dat die zo weinig mogelijk zouden gebeuren.
Ook Karel Wieërs (N-VA) kwam in deze tussen, en hij stelde dat hij ‘van zijn stoel viel' bij de reactie van de oppositie, aangezien hij stelde dat Lommel koploper was qua lengtes van de gemeenteraden. Hij stelde dat 20 minuten per agendapunt (per fractie) toch méér dan voldoende moet zijn. Oppositiepartij Samen/Vooruit liet na de stemming ook nog in het verslag acteren dat zij tegen dit punt stemden aangezien de aanpassingen van dit reglement de rechten van de raadsleden schenden.