Jaak Geens heeft gisteren komeet C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas kunnen spotten in Lommel. Hij was getuige van een zeldzaam fenomeen: dit hemellichaam scheert namelijk maar één keer in de 80.000 jaar langs de aarde.
Kometen zijn op zich niet zo zeldzaam, maar deze is vanaf de aarde bijna nooit te zien en maakt hem daarom bijzonder. Hij wordt dan ook soms de 'komeet van de eeuw' genoemd.
Kometen bestaan uit de resten die overbleven bij de vorming van het zonnestelsel. Vaak is het een
mix van stof, rotsen en ijs. Deze hemellichamen draaien in een ovaalvormige baan rond de zon. De ene komeet doet een paar jaar over zo’n ronde, de andere, zoals Tsuchinsan-Atlas wel 80.000 jaar. Op 12 oktober passeerde hij het dichtste bij de aarde, op zo'n 70 miljoen kilometer van hier. Typisch aan kometen is de
staart. Die ontstaat als een komeet dichter bij de zon komt en de ijsdeeltjes beginnen te verdampen. Er ontstaat dan een wolk van stof en gas rond de komeet, de zogenaamde
coma. De zonnewind blaast een deel van die wolk weg en veroorzaakt de staart van de komeet, die soms zelfs miljoenen kilometers groot kan zijn.
Ook in de komende dagen is de komeet mogelijk nog te zien, maar dat wordt wel almaar moeilijker. Doordat de komeet zich verder van de aarde af beweegt, wordt hij steeds minder fel. Daardoor is hij moeilijk met het blote oog te zien. Met een telescoop of verrekijker heb je dan wellicht meer geluk.
Als het weer meezit, heb je de beste kans om de komeet te zien
net na zonsondergang, zo ongeveer tussen 19.00 en 21.00 uur. Ga op een donkere plek staan, met zicht op het westen. Dan heb je misschien nog het geluk hem te spotten.