Je eigen website beginnen is tegenwoordig lang niet meer zo complex als dit voorheen was. Zo kun je vandaag de dag gebruikmaken van
‘’klik en sleep’’ software, waarmee je zonder codeerkennis in huis te hebben al een heuse blog of webwinkel in elkaar flanst.
Mocht jij nou al een tijdje zin hebben om eens een eigen blog, website of webshop te bouwen, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Wij zullen je namelijk haarfijn uitleggen hoe je hiermee vandaag nog kunt beginnen.
Het registreren van een domeinnaam
De eerste stap die je zult moeten nemen om je eigen website te beginnen, is het registreren van een domeinnaam. Doorgaans kun je dit doen bij een zogenoemde ‘’registrar’’. Voor dit artikel gaan we onze gewenste
domeinnaam checken bij One.com.
Wanneer een domeinnaam nog niet door iemand anders geregistreerd is, kun je deze vaak voor enkele euro’s kopen. Echter is het wel belangrijk dat je een goede naam kiest die aansluit bij de producten of diensten die je wilt gaan aanbieden op je website. Daarnaast loont het vaak ook om een zo kort en krachtig mogelijke domeinnaam te registreren.
Hier komt bij dat het vaak verstandig is om geen naam vast te leggen die erg veel op die van een concurrent of al bestaande website lijkt. Je kunt hier namelijk mee in de problemen komen qua copyrightschending.
Het koppelen van een hostingpakket aan je domeinnaam
Wanneer je eenmaal een pakkende domeinnaam geregistreerd hebt, is het tijd om hier een hostingpakket aan te koppelen. Je site zal namelijk vanuit ergens gehost moeten worden zodat deze te bezoeken valt door bezoekers en zodat deze in zoekmachine-resultaten van Google, Bing en dergelijke gevonden kan worden.
Het is belangrijk dat je betrouwbare hosting regelt voor je domeinnaam, aangezien je wilt dat je site vrijwel altijd online is, snel laadt en niet vastloopt. Het kiezen van de juiste hostingaanbieder is hierdoor eigenlijk ook net zo cruciaal als het grondig domeinnaam checken van tevoren.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)
Een Content Management Systeem (CMS) installeren op je site
Als je een betrouwbare hostingaanbieder gevonden hebt en een hostingpakket gekoppeld aan je domeinnaam, kun je beginnen met het installeren van een Content Management Systeem (CMS) op je site. Dit is cruciaal omdat je anders zelf ‘’vanuit niks’’ zal moeten coderen.
Met een CMS als
WordPress, Joomla of Magento kun je vrijwel direct aan de slag met het bouwen van je site. Het mooie van deze Content Management Systemen is dat je vaak enkel door te klikken en te slepen al een hele website kunt fabriceren, zonder enige codeerkennis in huis te hebben.
WordPress heeft naar onze mening erg veel weg van het bekende Microsoft Word. Hierdoor zal het voor velen het eenvoudigste besturingssysteem zijn om een
nieuwe website of webwinkel mee te beheren.
Conclusie
Zoals je in dit artikel hebt geleerd, is het tegenwoordig niet zo lastig om een eigen website of
webwinkel op te richten. Eigenlijk bestaat het proces uit slechts drie stappen: het registreren van een domeinnaam, het koppelen van een hostingpakket hieraan en het installeren van een CMS-systeem op je site. Vervolgens kun je naar hartenlust producten, diensten, pagina’s, afbeeldingen en teksten toevoegen aan de site om deze inhoud en betekenis te geven.