Na een gesprek met 5 vrouwen op de kieslijsten vorige week, hadden we deze week
afspraak met 6 jongeren op diezelfde lijsten. We spraken af met Bram Jansen (CD&V), Stefanie Lieben (Lijst Burgemeester), Bram Janssen (voor3920lommel), Stijn Lehembre (N-VA), Stijn van Endert (PVDA) en Ekrem Ak (Groen). Het werd een erg aangenaam en interessant gesprek, waarbij er meerdere ideeën te rapen vielen…
Na een korte kennismakingsronde werd er gestart met de vraag of het subsidiesysteem in onze stad nog voldeed, en of het vatbaar was voor verbeteringen.
Bram (CD&V): “ het huidige subsidiesysteem is véél te ingewikkeld. En de tegenprestaties die van de jongeren gevraagd worden, die mogen er wat ons betreft onmiddellijk uit. Een verbetering zou ook kunnen zijn om de beveiliging op fuiven beter te subsidiëren, en zeker ook meer aandacht geven aan de niet-georganiseerde jeugd, ook hen meer betrekken bij het jeugdbeleid, en bij de jeugdraad. Want inspraak is nu eenmaal enorm belangrijk, en zo ook de jeugdraad dus. Deze zou bv. ook wel eens naar alle wijken kunnen trekken om daar te gaan luisteren naar de jongeren zelf.”
Stefanie (Lijst Burgemeester): “Er is een deugdelijk subsidiesysteem, maar dit kan inderdaad nog wel verbeterd worden. Die tegenprestaties, daar heb ik toch wel begrip voor, maar is zeker bespreekbaar. Zeker mag er iets meer aandacht gaan naar subsidiëring voor jeugdbewegingen (maar ook sportverenigingen) voor kansarme gezinnen. Maar nog eens: er is al veel in onze stad, en er wordt nog steeds geïnvesteerd, zoals binnenkort een speeltuin in de Barrier.”
Bram (voor3920lommel): “Lommel kent een zeer mooi en groot aanbod aan jeugdverenigingen, maar de subsidies mogen wel iets gerichter verdeeld worden, en die tegenprestaties… die mogen er ook voor ons onmiddellijk uit. Het stadsbestuur mag ook een iets actievere rol spelen in het aanbod van de jeugdverenigingen bekend te maken, en ervoor te zorgen dat meer jongeren zich ‘ergens’ bij aansluiten. Ook meer participatie is noodzakelijk, en zo denken we bv. aan jongerenaanspreekpunten in iedere wijk”.
Stijn (N-VA): “De tegenprestaties moeten idd onmiddellijk afgeschaft worden. Vrijwilligers, want dat zijn jeugdwerkers toch, verdienen véél meer respect. Maar subsidiëring moet ook niet altijd en alleen van de overheid, van het stadsbestuur komen. Er moet dus ook niet met geld ‘gegooid’ worden…”
Ekrem (Groen): “Net zoals de meeste andere partijen willen ook wij af van het systeem van de tegenprestaties. De subsidiëring voor jeugdbewegingen en jeugd in het algemeen mag trouwens wel wat omhoog, en vooral dan naar kansarme gezinnen. Jammer genoeg is het sociale beleid niet de grootste prioriteit van het huidige stadsbestuur”.
Stijn (PVDA): “Ik sluit mij volledig aan bij de vrij algemene vraag naar afschaffing van de tegenprestaties. Verder zou het stadsbestuur de jeugdbewegingen nog meer moeten ondersteunen, en dit daarom niet direct met financiële middelen, maar in de eerste plaats met infrastructuur en praktische ondersteuning. En net zoals Groen zijn wij van mening dat jongeren en sociaal beleid zeker geen topprioriteit zijn van dit stadsbestuur”.
Daarna was het tijd om eens te kijken naar de
jeugdlokalen en de vraag van een heel wat jongeren naar een
jeugdhuis, waar dit dan wel zou moeten komen, en hoe het gerund zou moeten worden.
Bram (CD&V): “de jeugdlokalen zijn, behalve in het centrum en in Kattenbos, in een erbarmelijke staat. Zowat dertig jaar lang is er daar niets meer in geïnvesteerd. Dit moet dringend en onmiddellijk aangepakt, en de investeringen die er dan komen moeten ook duurzaam zijn. Een jeugdhuis? Ja zeker! En dat moet ook in het centrum komen. Het huidige ‘zogenaamde’ jeugdhuis in de Norbert Neeckxlaan is totaal ongeschikt, aftands en oubollig, en ook te klein. De site waar men nu de Albert Heijn plant zou veel beter geschikt zijn, niet alleen voor een jeugdhuis, maar ook voor meerdere uitgaansgelegenheden voor jongeren. Een prioriteit binnen dat de realiseren jeugdhuis is wel de absolute aanwezigheid van psychologische ondersteuning, méér dus dan enkel het Jac. En een goed jeugdhuis is mogelijk, kijk maar naar dit van Mol, wat een erg goede werking heeft en ook een ‘veilige haven’ is”.
Stijn (N-VA): “ook wij zijn een absolute voorstander van een jeugdhuis, maar dat hoeft daarom niet eentje te zijn met veel ‘toeters en bellen’, maar het moet wel iets zijn waar de jongeren zélf het initiatief voor nemen, en waar ze ook zélf het beheer doen. En we moeten ook niet alleen aan feesten denken: ook stille ruimtes om bv. te studeren zouden er aanwezig moeten zijn. En of dat nu perse pal in het centrum moet zijn, lijkt ons geen strikte noodzaak, dat mag uiteraard wel, maar vlak erbij zou ook al zeer mooi zijn. En ook beamen wij wat de CD&V hier al zei, dat de huidige jongereninfrastructuur van de ‘jaren stillekens’ is!”
Bram (voor3920lommel): “Het probleem met de subsidiëring van jeugdlokalen is dat er 60% wordt gesubsidieerd, en de overige 40% moet zélf opgehoest worden. En daar wringt het schoentje dikwijls, want dat gaat dan nog om behoorlijke sommen. Hier zou het stadsbestuur bv. wél een renteloze lening kunnen geven aan de verenigingen. Een jeugdhuis moet er zeker komen, met vooral aandacht voor een grote polyvalente ruimte. Het idee van de CD&V van de psychologische ondersteuning kunnen wij zeker ook onderschrijven, want de drempel om naar een JAC te stappen is dikwijls nog té hoog. En uiteraard moet de verantwoordelijkheid voor zo een jeugdhuis bij de jongeren zélf liggen. Iets anders ook nog: we zouden bij het aanleggen van speeltuinen, of de heraanleg ervan, rekening moeten houden met mindervaliden, want zij worden hier meestal vergeten."
Stijn (PVDA): “Voor wie een beetje van de geschiedenis kent, weet dat er in Lommel heel wat jaren geleden een jeugdhuis was, nl. Zandstorm, maar dat was gelegen in Heeserbergen. En de teneergang ervan is nu net te wijten aan deze ligging, dus we kunnen alleen maar pleiten voor een jeugdhuis IN het centrum, met als voor de hand liggend feit dat de jeugd hier zijn eigen inbreng mag en moet krijgen”.
Stefanie (Lijst Burgemeester): “Een jeugdhuis is een interessant idee, maar wij bekijken het toch net iets ruimer: als we dan toch investeren kunnen we beter een jeugdcentrum bouwen, een groter gebouw dus, waarbinnen een jeugdhuis mogelijk zijn plek kan vinden. En dat er iets aan de jeugdlokalen mag gebeuren, is evident, maar het is niet zo dat er de afgelopen 30 jaar niets is gebeurd. Zo zullen ze bv. in Lutlommel binnenkort volledig nieuwe gebouwen krijgen voor de jeugdbewegingen aldaar, en vergeten we ook de Kunstacademie niet waar zoveel jongeren hun weg vinden en waar we ook meer cultuurkampen kunnen organiseren.”
Ekrem (Groen): “Groen wil gaan voor een broodnodig jeugdcentrum, liefst in het centrum van Lommel, waarbij zeker jongeren actief kunnen deelnemen, maar ook ondersteund via opbouwwerkers die jongeren kunnen benaderen om initiatieven te nemen of om eraan deel te nemen. Ook pleiten wij ervoor om de scheiding van de generaties tegen te gaan. Men moet goed nadenken over de inplanting en werking van een jeugdcentrum en de nodige synergieën moeten gezocht binnen de Lommelse gemeenschap ipv ieder in een eigen hokje te steken. Jongeren betrekken in dit verhaal is uiteraard een must!"
Daarna kwam de
verloedering van het uitgaansleven aan bod… Dit is uiteraard niet altijd even gemakkelijk, aangezien het stadsbestuur hier niet rechtstreeks kan ingrijpen, en het uiteraard ook al niet de bedoeling is dat het stadsbestuur zélf café-uitbater gaat spelen… Maar misschien zijn er toch randvoorwaarden of stimulerende maatregelen die ze kunnen treffen?
Stijn (PVDA): Waarom niet eens een initiatief zoals in Neerpelt uitproberen, een pop-up café, waarbij de uitbaters aan gunstige voorwaarden enkele jaren in een leegstaand pand een café mogen uitbaten.
Bram (CD&V): ik ben geen voorstander van pop-ups, lost op langere termijn toch ook niet echt iets op. We moeten eerder eens kijken naar de redenen WAAROM jongeren niet meer in ons centrum op stap gaan, en dan moeten we kunnen erkennen dat we hier met een groot drugsprobleem zitten. Héél wat jongeren worden hierdoor afgeschrikt, ook door de criminaliteit en vechtpartijen die hieruit voortspruiten. Aan dit probleem moeten we eerst iets doen, zoals security aan de cafés, politie die sneller en harder optreedt, en ook politie in burger; Ook een steunmaatregel zou kunnen zijn om de toch enorme som die er nu aan ‘LommelLeeft’ gespendeerd wordt, te halveren en met die helft initiatieven IN de cafés zelf. Want je kan je trouwens afvragen welke Lommelaar uiteindelijk iedere donderdag naar die LommelLeeft concerten gaat?”
Bram (voor3920lommel): "We zouden ons oor beter eens bij de jongeren zélf te luisteren moeten
leggen, en eens aan hén gaan vragen wat ze nu eigenlijk willen als
uitgangsleven in onze stad.”
Stijn (N-VA): “het stadsbestuur zou méér moeten investeren in lokale bands, die dan zoals Bram het zegt in de lokale cafés kunnen optreden. En misschien best ook eens met de cafébazen zelf rond de tafel gaan zitten. Maar ook in de wijken zou er meer ‘LommelLeeft’ mogen komen, ook daar zijn jongeren die dan veilig en met de fiets of te voet naar een optreden kunnen gaan. Wat de veiligheid betreft zouden we best ook méér camera’s kunnen plaatsen
.”
Stefanie (Lijst Burgemeester): “laat ons toch zeker niet vergeten dat LommelLeeft een erg leuke zomer bezorgt aan zoveel mensen, en dat het voor iedereen is, én vooral ook gratis. Ook de kansarmen, waar we het al eerder over hadden in dit gesprek, kunnen dus voor de volle 100% participeren. Dat we misschien iets méér in de wijken kunnen doen, kan zeker bekeken worden, maar dat er dit jaar een verdubbeling was van het budget, dat is zeker niet correct.”
Ekrem (Groen): “We moeten zeker ook luisteren naar de jongeren zélf, maar als we het hebben over uitgangsleven, zeker ook rekening houden met geluidsoverlast."
Tot slot mochten de jongeren hun
ambitie uitspreken voor deze verkiezingen.
Bram (voor3920lommel): ik ben nog erg jong, en wil in deze verkiezingen vooral ervaring opdoen. Binnen onze beweging wil ik erg graag mij focussen op het uitgangsleven, om dit te stimuleren, en ook het ondersteunen van jonge ondernemers is iets dat me nauw aan het hart ligt.”
Erkem (Groen): “ik zou me graag engageren voor jongeren die het moeilijk hebben, en specifiek dan deze in de wijken, zoals de Westwijk.”
Stefanie (Lijst Burgemeester): “Uiteraard is alles wat met jeugd te maken heeft ook voor mij een prioriteit, maar nóg meer wil ik mij focussen op het sociale beleid, op de minder bedeelden, de kansarme gezinnen, want daar is nog veel werk op de plank.”
Bram (CD&V): “Ondanks dat ik nog jong ben, heb ik wel degelijk de ambitie om in de gemeenteraad te geraken. En als er dan eventueel een coalitie zou komen waar CD&V bij betrokken is, waarbij vooral de inhoud belangrijk is, dan zou ‘schepen van jeugd’ zeker iets zijn dat tot mijn ambitie behoort.”
Stijn (PVDA): “het is onze ambitie om de zetel die we nu hebben zeker te behouden, om aldus een écht linkse oppositie op de gemeenteraad te laten horen.
Stijn (N-VA): “ook ik ben nog erg jong, en wil vooral veel bijleren en ervaring opdoen. Verkozen worden is geen absolute must deze keer, maar op een volgende keer misschien dan wél!”
Tot zover een interessant debat met een aantal ambitieuze en mondige jongeren...