Vanavond kon je in het Klosterhof terecht voor een wel heel speciale, maar zeer leerrijke avond. Je kon in '
Just say hello'
zelf ervaren wat autisme inhoudt. De avond werd georganiseerd door KWB Lommel Kattenbos in samenwerking met de Vlaamse Vereniging Autisme. Marc Peeters, vrijwilliger bij de vereniging, leidde samen met zijn collega alles in goede banen. Bedoeling was om met enkele opdrachten de deelnemers ervaringen te laten beleven die dichtbij het gevoel staan dat mensen met autisme hebben. Er waren 50 inschrijvingen van onder andere ouders, grootouders en leerkrachten die te maken hebben met kinderen met autisme. In groepjes van 5 à 6 mensen kregen de deelnemers enkele grote oefeningen.
In een eerste oefening werd geprobeerd de mensen op allerlei zintuigen te
overprikkelen. Want iemand met autisme krijgt snel te veel prikkels, omdat de hersenen anders zijn afgesteld dan bij 'gewone' mensen. Bepaalde geluiden, een rinkelende telefoon, verkeer van buiten of pratende kinderen of collega’s kunnen bij hen ongewild tot een grote stressbron leiden die concentratieproblemen kan veroorzaken, of tot irritatie of zelfs een woede-uitbarsting kan leiden. Belangrijk is dus te weten komen hoe dat voelt, overprikkeld zijn.
In een kaartspel deden ze daarna een
inleefoefening. Bij sommige mensen waren de sociale regels van dat spel niet gekend, waardoor ze gefrustreerd raakten van 'wat doe ik hier verkeerd?'. Nog een gekende eigenschap van mensen met autisme die veel sociale regels in de maatschappij niet kennen of begrijpen.
Nog een oefening was speelgoed dat op de tafels lag. Dat ligt daar te liggen, en deelnemers hebben hierover een
verwachting. Wat gaat er met dat speelgoed gebeuren? Maar er gebeurde helemaal niets mee. Een niet ingeloste verwachting dus, die ook tot behoorlijk wat frustratie kan leiden, en niet alleen bij mensen met autisme.
De deelnemers kregen bij elke oefening natuurlijk de nodige
duiding, om alles beter te begrijpen. Ze hebben zo een betere kijk kunnen krijgen op de wereld van het autisme, om zo de mensen met autisme beter te leren begrijpen.
Al 20 jaar organiseert Marc zulke inleefavonden, in heel Vlaanderen en soms in Nederland. Hij heeft er in die 20 jaar al zo'n 500 meegemaakt. Er is dus zeer veel vraag naar zulke workshops, waar hij ook altijd goeie reacties op krijgt.
(Foto's Robert Boons)