De volgende kandidaat, of kandidaten, die we aan u voorstellen zijn
Jan Tournier en Sanne Dirx. Beiden uiteraard voor de
tweede ster die restaurant Cuchara dit jaar behaalde in de Michelingids. Een bijzondere prestatie voor hem én zijn hele team, zeker wanneer je ziet hoe weinig sterrenrestaurants er in de brede regio wel zijn (of beter gezegd, dus niet zijn). Voor Jan is het de tweede keer dat hij genomineerd wordt, want ook in 2014 werd hij al eens genomineerd, en toen eindigde hij vijfde
(winnaar werd toen het comité van Levensloop). Ondertussen bouwde hij zijn zaak verder uit, renoveerde hij ook totaal, en dit alles resulteerde dit najaar in een tweede ster voor zijn zaak. "“Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige”, aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin-gidsen. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing worden vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.” En dit gaan we uiteraard niet ontkennen. Maar een chef is niets zonder zijn team, en daar heeft Jan dan ook
'the best of the best' weten te strikken in Sanne Dirx, een top sommelier. En ook zij is Lommelse en mocht dus
terecht delen in deze nominatie. Want zij werd dit jaar niet alleen voor de tweede keer provinciaal sommelier van het jaar, ze deed er nog een schepje bovenop en werd ook nog eens
nationaal sommelier van het jaar.
(Foto Jan Buyens)