Enkele items uit de gemeenteraadszitting van eerder deze week:
• Het GRUP (gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) ”Adelberg-Dorp West”, dat voor definitieve goedkeuring voorlag, kreeg binnen de gemeenteraad niet het draagvlak waarop schepen Walter Creemers (SP.A) gehoopt had. "We moeten onze bezwaren tegen dit GRUP blijven herhalen, want de schepen vertoont hier vanuit eerder genomen engagementen ten aanzien van een vastgoedontwikkelaar een hardnekkige koppigheid die getuigt van weinig stedenbouwkundige visie," zei Nancy Bleys (CD&V). "Het voorziene hoogte-element in het GRUP, de grote winkelruimten en de zeer beperkte actualisatie van de mobiliteitsstudie blijven onze fundamentele bezwaren.". Voor Karel Wieërs (N-VA) wordt het tijd dat er vooruitgang wordt geboekt in het dossier, maar dreigt de stad met haar hardnekkigheid om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State opnieuw af te stevenen op een nieuwe procedureslag. De meerderheid gaf haar goedkeuring, de oppositiepartijen onthielden zich.
• In het kader van de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen werden 2 projecten ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd: de aankoop van een mobiele camera (12.000 €) voor het opsporen van sluikstorten en het reglement voor Bouwen aan je buurt waarbij de buurtfeesten een extra subsidie van 50 € ontvangen en een bouwdoos met artikelen om het buurfeest aan te kleden. "Hiermee willen we de buurtbewoners die een buurtfeest organiseren aanzetten om de leefbaarheid in de buurt bespreekbaar te maken. Zij moeten in ruil hiervoor 10 foto’s maken die een beeld geven van de leefbaarheid in de buurt en een buurtoverleg," lichtte Jasmine Vangrieken (SP.A) toe. Volgens Sooi Vanlimbergen (PVDA +) zou de schepen beter beginnen met de buurten waar de leefbaarheid niet goed is en er geen buurtfeesten worden georganiseerd, dan daar waar het wel al goed loopt. Deze buurten hebben volgens hem nood aan extra inzet.
• Veel vragen over de extra betoelaging van de Stad Lommel aan voetbalclub Lommel United. Naast deze toelage krijgt de club ook nog een toelage van 36.000 euro, exact hetzelfde bedrag als de terbeschikkingstellingsvergoeding; kunnen andere clubs ook op deze ondersteuning rekenen? vroeg Nancy Bleys (CD&V). Vanuit de N-VA fractie kwam dan weer de vraag waarom deze toelage aan de club wel betaald werd, terwijl de club nog openstaande schulden heeft aan de stad.
• Geen info over de verwerving van de gronden van de stadslaan. Schepen Geert Janssen (Open VLD) wenste hierover enkel een toelichting te geven in de gemeenteraadscommissie van september nadat men het dossier geëvalueerd heeft met het studiebureau dat met deze opdracht belast is.
• Karel Wieërs (N-VA) drukte zijn verontrusting uit over de uitspraken van de woordvoerder van Lommel United dat voetbal een bijkomstige activiteit is in het nieuwe stadion en dat op basis van de andere functie van het stadion een voorkeur wordt uitgesproken over de locatie. Het kan toch niet dat investeerders bepalen waar het nieuwe voetbalstadion komt, aldus nog Karel Wieërs. Vooralsnog heeft het stadsbestuur nog geen bijkomende verplichtingen opgenomen ten aanzien van het stadion, dit zal afhankelijk zijn van het gekozen project, lichtte schepen Walter Creemers (SP.A) toe.
• Loes Mispoulier (SP.A) hekelde de beslissing om het NMBS-station in Lommel te sluiten. Uit de toelichting van burgemeester Peter Vanvelthoven bleek dat het stadsbestuur niet van plan is om op het aanbod van de NMBS om een andere invulling te geven aan het station in te gaan. Jammer dat de stad dit niet aangrijpt als een uitdaging om de stationsbuurt aan te pakken, nu is het daar altijd doods, er is geen horeca en weinig sociale controle, aldus Nancy Bleys (CD&V). De NV-A-fractie had bij monde van Karel Wieërs alvast de mogelijkheid geopperd om een toeristisch infokantoor in het stationsgebouw in te richten.