We gaven u vandaag al enkele belangrijke agendapunten van de dagorde van de gemeenteraad, en sluiten deze zitting hier af met nog enkele, kortere, aandachtspunten.
Bij het punt van de aanpassing van het
huishoudelijk reglement van het Huis van de Jeugd benadrukte schepen Vanderkrieken (CD&V) dat het centrum terug volledig voor en door jongeren wordt, met de absolute nadruk op OverKop. Samen/Vooruit kon dit punt niet goedkeuren en onthield zich aangezien er nog amper één avond per maand een verhuur van de polyvalente ruimte zou zijn. Tevens betreurde de fractie dat de repetitieruimte voor jonge bands verwijderd wordt uit het aanbod.
De goedkeuring van het
jaarverslag IVA De Adelberg werd voorgesteld door schepen Vanderkrieken. Hij benadrukte het speciale jaar 2020 waarbij het centrum omwille van corona amper 3,5 maanden open was, wat uiteraard gevolgen had voor het aantal activiteiten en deelnemers. Hij benadrukte ook dat De Adelberg een erg goede werking tentoon spreidt, waardoor ze de koplopers blijven in de regio, en ze als één van de enige centra in de provincie een stijging kennen van het aantal verkochte tickets voor het nieuwe seizoen.
Schepen Joris Mertens (CD&V) lichtte het
lokale energie- en klimaatpact toe, waarbij de stad zich engageert tot een aantal acties rond groen, water en omgeving. De acties zijn nog niet concreet, maar dit zal in de nabije toekomst gebeuren. In totaal ontvangt de stad hiervoor 115.000 euro vanwege de Vlaamse overheid. Namens Samen/Vooruit stelde Kris Verduyckt dat het goed is dat de stad Lommel een klimaat-convenant aangaat met de Vlaamse Overheid. Het engagement is duidelijk: elk jaar 2% minder energieverbruik en minus 40% CO2-uitstoot tegen 2030. Hij vroeg zich wél af hoe dit gaat gebeuren. De schepen antwoordde dat zeker ook geconcretiseerd gaat worden en ook geëvalueerd. Namens PVDA hoopte Sooi Van Limbergen dat het niet bij lippendienst zou blijven, maar dat er iets concreets uit de bus zou komen.
Jean Jacques Melotte (Samen/Vooruit) kwam tussen i.v.m. de stand van zaken van het
BMX-parcours. “Er waren vrij concrete plannen en duidelijke intenties om een BMX parcours te bouwen rond het motorcrossterrein. Het dossier werd nog opgestart in de vorige legislatuur en in 2019 werd een subsidie voorzien van ongeveer 70.000 euro (later opgetrokken naar 100.000 euro) en de bouwvergunning verleend. En toen… gebeurde er niets meer en in april 2021 kreeg de vereniging te horen dat de subsidies ingetrokken werden wegens ‘te kleine sport’ zijnde en te weinig return. Onbegrijpelijk, omdat BMX toch één van de meest groeiende sporten is als Olympische discipline”. Schepen van sport Vanderhoydonks (CD&V) stelde dat er momenteel een dossier in voorbereiding is met de dienst economie en de juridische dienst dat op de volgende gemeenteraad zou komen. Ook burgemeester Bob Nijs stelde dat er toch een gezond evenwicht moet zijn tussen aantal leden en financiële middelen.
Kris Verduyckt (Samen/Vooruit) had het over de
geluidsoverlast bij Pinopop. Hij stelde dat het een goede zaak is dat organisatoren terug activiteiten organiseren voor het brede publiek. Het evenement Pinopop bleek in zijn omgeving naast positieve reacties toch ook wel wat klachten te krijgen van buurtbewoners omwille van geluidsoverlast. De ligging van het terrein is erg dicht bij de bewoning o.a. in de Sterstraat. De combinatie met het uitzenden van voetbalwedstrijden op groot scherm (en daaraan gekoppelde DJ-sets) en dit festival was wellicht te veel voor het draagvlak bij de bewoners. Samen/Vooruit vroeg zich af of of er geen betere locatie mogelijk is, aangezien het jammer zou zijn dat een fijn festival op deze manier voor heel wat negatieve reacties in de buurt zorgt. Schepen Vanderkrieken stelde dat er al een evaluatie geweest is met de organisatoren, en dat er ook een evaluatie met de omwonenden volgt. Maar verder waren er
géén klachten, niet van politie, brandweer, mobiliteit, enkel 4 klachten wegens geluidsoverlast vanuit de Sterstraat. Metingen wezen echter uit dat er géén overschrijdingen van de normen waren. De schepen beaamde wél dat het misschien wel wat teveel van het goede was geweest om zowel de voetbal als Pinopop in woongebied te doen. De organisatoren hebben al aangegeven dat ze in 2022 terug Pinopop willen organiseren, of in april of in augustus, en bij voorkeur op dezelfde locatie.
Over de
stopzetting van het GRUP oude Philipssite stelde Ersin Kemaldar (Samen/Vooruit) enkele vragen. Schepen Joris Mertens antwoordde dat er ook zaken konden geregeld worden zonder de GRUP, bv. via het gewestplan. Volgens hem zou het GRUP zelfs een keurslijf zou zijn voor de toekomst, zodat de ontwikkelingskansen niet gehypothekeerd worden.
Walter Cremers (Samen/Vooruit) had het nog over de
overname van de brandstoffenhandel in de Stationsstraat. De brandstoffenhandel die sinds mensenheugenis in de Stationsstraat gelegen is, werd recent privaat verkocht. Hij vroeg zich af of dit moment geen gemiste kans was gezien de strategische ligging van het perceel voor de verdere ontwikkeling van onze stad (volgens bouwmeesterscan) en de ongunstige ligging voor de huidige exploitatie? Volgens Samen/Vooruit heeft het stadsbestuur hier een kans gemist om deze cruciale gronden aan te kopen. Schepen Joris Mertens (CD&V) beaamde dat het om een erg strategische site gaat, maar stelde ook dat het hier enkel ging om overname van een handelsfonds en niet van de gronden.
Carine Creemers (Samen/Vooruit) kwam tussen i.v.m. de
opvolging van openbare kunstwerken. “Openbare kunstwerken vragen een goede opvolging. ‘De Glazen wand’
(foto hiernaast), ontworpen door Michel Wellens, werd beschadigd tijdens de aanpassingswerken aan het cultuurcentrum. Het kunstwerk werd nog steeds niet teruggeplaatst. En het kunstproject “Naar de kern” van kunstenares Eraerts leek een boeiend en beloftevol project. Vandaag moet echter worden vastgesteld dat de driehoekige tegels aangebracht op de bestaande verharding reeds op enkele plaatsen loslaten en dat de typische duinplanten in de piramidevormige bakken een bijzonder kort leven kennen en het geheel er erg rommelig uitziet. Een overleg met de kunstenares dringt zich op”, aldus het raadslid. Schepen Vanderkrieken antwoordde dat het kunstwerk van de Glazen Wand voorlopig werd opgeborgen; kortelings zal het worden aangebracht ook in het Astridpark, vlakbij de rest van het kunstwerk ‘Rechten van de Mens’, aan het brugje. Wat het andere werk betreft, de Groene Parels, moest hij idd vaststellen en zich ergeren aan het feit dat er vernielingen aan gebeurden (zowel door vogels als door mensen). De kunstenares is op de hoogte gesteld en zij komt binnenkort herstellingen uitvoeren.
Tot daar een weer erg lange (tot bijna 24.00 uur) gemeenteraad…
(JB)