Vandaag kregen we een erg positief artikel onder ogen over onze stad. Het werd geschreven door Werner Callebaut en verscheen in het laatste nummer van 'De Zytholoog', een tijdschrift dat zich richt tot de bierliefhebber en bierbrouwer. Na de loftrompet gestoken te hebben over een aantal horecazaken uit het centrum, vervolgt de auteur zijn lofrede over de Lommelse bieren. Graag laten wij u meegenieten van een stukje uit dit knappe artikel:
"Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Center Parcs De Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara ontdekt, een authentieke woestijn en helderblauw meer, die het decor vormden voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de lokale brouwerij Amai, het bedrijf Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers...
Ik heb afgesproken met brouwer Henk Fijneman, een Lommelaar uit Nederland afkomstig, van brouwerij Amai, die 'Loemelaer' op de markt brengt. Hij is een echte bierliefhebber met een groot hart voor speciaalbieren. Uren is hij aan de slag in zijn brouwplaats om de juiste recepten te ontwikkelen, met succes. Zijn bieren hebben de naam Loemelaer gekregen. Loemele bleek de eerste schriftelijke vermelding ooit van Lommel. Momenteel werkt hij nog op de administratie bij de brandweer in Eindhoven, maar hij hoopt van brouwer ooit zijn beroep te kunnen maken. Liefst zo vlug mogelijk, want zijn bieren vind ik heerlijk en ze hebben heel veel potentieel. De kleine volumes brouwt hij momenteel zelf, de grote volumes worden voorlopig nog bij Brouwerij De Graal gebrouwen. 'Ne bruine Loemelaer is een kruidig, donker bier gemaakt door verschillende mouten te combineren met Hallertau Mittelfrüh hop. Het bier is zeker niet plakkerig zoet, maar mooi in evenwicht. Een lekker zacht en smaakvol bier. Ne gouwe Loemelaer is een tripel van 9 vol.% alc. Een hooggistend bier, ambachtelijk gebrouwen met fruitige, citrusachtige hoppen als Amarillo en Saaz. De gist zorgt voor de frisse, fruitige, alcoholische toets. Bij Ne gouwe Loemelaer Tripel Dry Hop wordt bij het lageren van de tripel nog extra hop toegevoegd. Ik sluit af met Ne stoute Loemelaer. Een zwart, romig, zoet-bitter bier. De officiële benaming is Russian Imperial Stout. Imperial stout is een zwaar bier en kenmerkt zich door een zeer donkere kleur. Zo heeft de stout van brouwerij Amai een EBC van 150. Een heerlijk degustatiebier.
Ik ontmoet ook de brouwers van Lommel Brouwt. Met dit initiatief willen Bart Franco, Kristof Alen en Herman Alen een verloren ambacht terug nieuw leven inblazen. Eind 2012 kreeg de brouwmicrobe vat op deze drie rasechte Lommelaars. Na wat voorzichtige stappen vormden ze de keuken om tot een brouwzaal. De bieren worden voorlopig nog bij Brasserie de Silly gebrouwen, maar ooit is het hun droom om zelf een brouwerij in Lommel op te starten. Ik proef hun bieren Quercus Robur en Quercus Obscura. De naam Quercus komt van eik. Bij de oude Grieken sprak Zeus zijn wil uit via het ruisen van de bladeren. De Germanen zagen er de boom van hun dondergod Wodan in. Talrijke rituelen vonden in die duistere dagen plaats aan de voet van die fiere woudreus. De eik neemt nog steeds een centrale plaats in op het wapenschild van Lommel, en ook op de etiketten van deze bieren. Zo zullen de Quercus-bieren steeds verbonden blijven met Lommel, de plaats waar ze zijn ontstaan.
De Quercus Robur is een tripel met een fruitige neus, met dank aan de gist. De volmondige smaak bevat een subtiele bitterheid en een leuk hopkarakter. Dit is te danken aan de ‘dryhopping’ techniek. De Quercus Obscura is een donker bier. De licht gebrande smaak en de subtiele hoptoetsen maken dat dit bier een unieke combinatie geeft. Door de volmondigheid blijft zijn smaak mooi aanwezig. (tekst ©Werner Callebaut / De Zytholoog. Zythos vzw)